Αθλητισμός

Έχοντας απέναντι την άπνοια

Μια μέρα με άνεμο εξασθενημένο χθες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοίας 470

Parallaxi
έχοντας-απέναντι-την-άπνοια-213472
Parallaxi

Εικόνες: Νίκος Πάντης

Στη Θεσσαλονίκη η χθεσινή μέρα ήταν μια αποπνικτική μέρα. Η άπνοια προκάλεσε προβλήματα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 470, κρατώντας τα σκάφη δεμένα για ώρα. Με τον αέρα να έχει πέσει εντελώς και έναν ήλιο αδυσώπητο η μέρα ξεκίνησε δύσκολα! Το να κάνεις τον άνεμο να φυσήξει δεν ήταν εφικτό και ανθρώπινο, τον να εξασφαλίσεις όμως την προστασία από τον ήλιο ήταν κατορθωτό.

Έτσι λοιπόν με δύο ιστιοδρομίες, που ξεκίνησαν με καθυστέρηση καθώς λόγω άπνοιας δόθηκε αναβολή μιας ώρας, ολοκληρώθηκε χθες η 3η ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας 470 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στους άνδρες η κατάσταση στην κορυφή της γενικής κατάταξης δεν άλλαξε καθώς οι Σουηδοί Anton DAHLBERG / Fredrik BERGSTROM με μια 2η και μια 3η θέση στις δύο σημερινές ιστιοδρομίες, παρέμειναν πρώτοι με 9 βαθμούς. Καμιά αλλαγή και στις δύο επόμενες θέσεις αφού ακολουθούν οι Αυστραλοί Mathew BELCHER / Will RYAN με 15 βαθμούς και στην 3η θέση οι Αυστριακοί David BARGEHR / Lukas MÄHR με 16 βαθμούς.

Οι Έλληνες χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής δεν ήταν σε καλή μέρα και υποχώρησαν από την 9η στη 12η θέση της γενικής με 53 βαθμούς. Στην 20η θέση με 77 βαθμούς βρίσκονται ο Βασίλης Παπουτσόγλου με τον Ιωάννη Ορφανό. Στις γυναίκες το πλήρωμα από την Πολωνία με τις Agnieszka SKRZYPULEC / Irmina GLISZCZYNSKA, πέρασε στην 1η θέση της γενικής κατάταξης με 15 βαθμούς αφήνοντας στη 2η θεση τις Βρετανίδες Hannah MILLS / Eilidh MCINTYRE με 20 βαθμούς. Ακολουθούν στην 3η θέση της γενικής οι Σλοβένες Tina MRAK / Veronika MACAROL με 29 βαθμούς.

Την ευχάριστη έκπληξη έκαναν οι Ελβετίδες Linda FAHRNI / Maja SIEGENTHALER με δύο πρώτες θέσεις στις σημερινές ιστιοδρομίες και 32 βαθμούς ποινής. Μετά από τις σημερινές κούρσες το Ελβετικό δίδυμο βρίσκεται στην 5η θέση της γενικής κατάταξης. Σε ότι αφορά τις Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου παρέμειναν και σήμερα στην 9η θέση της γενικής κατάταξης με 36 βαθμούς.

Οι καιρικές συνθήκες από το πρωί σήμερα έδειχαν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές με κύρια χαρακτηριστικά τη χαμηλή ένταση του ανέμου τη ζέστη και την υγρασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί αναβολή η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες με τα σκάφη να πέφτουν τελικά στη θάλασσα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα με την ένταση του ανέμου να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 μιλίων.

Στους άνδρες η κορυφή παρέμεινε αμετάβλητη καθώς οι Σουηδοί Anton DAHLBERG / Fredrik BERGSTROM, αν και είχαν πολύ άσχημη κούρσα σήμερα, είναι σταθερά πρώτοι με 12 βαθμούς. Ακολουθούν οι Αυστριακοί David BARGEHR / Lukas MAHR με 20 βαθμούς και στην 3 η θέση οι Αυστραλοί Mathew BELCHER / Will RYAN, με 24 βαθμούς.

Όσον αφορά τα Ελληνικά πληρώματα Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής δεν είχαν καλή κούρσα, (τερμάτισαν στην 26 η θέση σήμερα), με αποτέλεσμα να μην την κρατήσουν και να υποχωρήσουν στη 15 η θέση με 76 βαθμούς. Στην 23η θέση της γενικής κατάταξης με 98 βαθμούς βρίσκονται ο Βασίλης Παπουτσόγλου με τον Ιωάννη Ορφανό ο οποίοι στη σημερινή κούρσα τερμάτισαν στην 21 η θέση.

Απέναντι στους ιστιοπλόους που αγωνίζονταν χθες και σήμερα ένας εξαιρετικά δυνατός ήλιος. Ένας ήλιος που μπορεί να γίνει χωρίς την κατάλληλη προστασία θανάσιμος εχθρός του δέρματος.

Οι αθλητές των θαλάσσιων σπορ που περνούν πολύ ώρα έκθεσης στον ήλιο είναι πολύ ευαίσθητοι στον καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες UV, επαυξημένες ακόμα και κατά 80% από την αντανάκλαση στο νερό, είναι υπεύθυνες για δερματικές βλάβες που μπορούν να επέλθουν σε μόλις 15 λεπτά. Η συχνή εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη SPF 30 έως 50+ απαιτείται καλοκαίρι και άνοιξη , από τις 10 το πρωί έως 4 το μεσημέρι.

Η La Roche Posay είναι κύριος χορηγός με τη σειρά αντηλιακών προϊόντων ANTHELIOS, για να προστατεύσει κάτω από τον ήλιο τους διεθνείς κορυφαίους ιστιοπλόους που θα αναμετρηθούν σε αυτό το μοναδικό γεγονός που για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Ελλάδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα