Αθλητισμός

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Tο χρυσό κορίτσι της καλλιτεχνικής κολύμβησης που θεωρείται η νέα Θαλασσινίδου

Ποια είναι η 29χρονη που χόρεψε στο νερό και χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
ευαγγελία-πλατανιώτη-tο-χρυσό-κορίτσι-1115099
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Στην κορυφή του κόσμου βρίσκεται η Ευαγγελία Πλατανιώτη, μιας και το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, ανέβηκε το υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Ντόχα.

Το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό στην Ελλάδα και ιδιαίτερα αγαπητό από τις νέες κοπέλες, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, με την αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης Χριστίνα Θαλασσινίδου, η οποία έγραψε ιστορία με την πορεία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Θαλασσινίδου αγωνίστηκε και έφερε πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα. Ξεκίνησε την πορεία της στους Ολυμπιακούς αγώνες, το 1988, εκπροσωπώντας τη Σοβιετική Ένωση, που είναι και η καταγωγή της.

Τρεις δεκαετίες μετά, έρχεται να αφήσει τη δικιά της, μοναδική σφραγίδα στο άθλημα, η 29χρονη Ευαγγελία Πλατανιώτη, κερδίζοντας για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, στο αγώνισμα του τεχνικού σόλο.

Ποια είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη;

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι γεννημένη στις 9 Αυγούστου του 1994, με καταγωγή από την όμορφη Ναύπακτο. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όμως τελικά την κέρδισε η καλλιτεχνική κολύμβηση.

Η αγάπη της για τον χορό και το νερό, ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Στα 5 της άρχισε το μπαλέτο και τη ρυθμική γυμναστική και στη συνέχεια την κλασσική κολύμβηση. Όπως ομολογεί η ίδια, χρειάστηκε να δει μονάχα μία προπόνηση καλλιτεχνικής κολύμβησης για να ερωτευτεί απευθείας το άθλημα και να πει στους γονείς της ότι θέλει να το ακολουθήσει.

Είναι η πλέον παγκόσμια πρωταθλήτρια στο αγώνισμα του τεχνικού σόλο και έχει φέρει τις μεγαλύτερες επιτυχίες για το άθλημα στην Ελλάδα, ως μία από τις κορυφαίες αθλήτριες παγκοσμίως.

Η πορεία της 

Η Πλατανιώτη συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, σε ζευγάρι μαζί με την Δέσποινα Σολωμού, και τερμάτισαν στην 8η θέση.

Η δεύτερη συμμετοχή της σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016, ως ζευγάρι με την Ευαγγελία Παπάζογλου, με την οποία τερμάτισαν στην 10η θέση.

Το 2021, η Πλατανιώτη, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, στη Βουδαπέστη.

Η 3η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες καταγράφηκε σε αυτούς του Τόκιο, οι οποίοι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διεξήχθησαν το 2021. Παρότι καθυστέρησε να μεταβεί στο Τόκιο λόγω κορονοϊού, αγωνίστηκε στα προκριματικά του ντουέτου στο ελεύθερο πρόγραμμα. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να συνεχίσει τις προσπάθειες καθώς βρέθηκε εκ νέου θετική σε τεστ για κορονοϊό.

Το 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών.

Η Πλατανιώτη έχει κερδίσει επίσης ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις της σειράς “World Series”.

Το 2024 βρέθηκε… στην κορυφή του κόσμου

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2024, η 29χρονη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, συγκεντρώνοντας 272.9633 βαθμούς στον τελικό του τεχνικού προγράμματος του σόλο.

Η χορογραφία που της χάρισε το χρυσό, “Black Swan” (“Μαύρο Κοράκι”), είχε μάλιστα τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας (38.9000) σε σύγκριση με αυτόν των αντιπάλων της και ήταν η τελευταία που αγωνίστηκε στον τελικό. Όταν ανακοινώθηκε η βαθμολογία της και συνειδητοποίησε τη νίκη της, η Πλατανιώτη ξέσπασε σε κλάματα.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα. Είναι κάτι μαγικό, κάτι μοναδικό»

Στις πρώτες δηλώσεις μετά τη νίκη της, η Πλατανιώτη ομολόγησε ότι είχε σκοπό να αποσυρθεί από το σόλο, όμως γνώριζε τις δυνατότητές της και το γεγονός ότι δεν ανέβηκε στο βάθρο το 2023, την πείσμωσε.

Στη συνέχεια, εξέφρασε ένα «τεράστιο» ευχαριστώ στις προπονήτριές της, που όπως είπε «ήταν η δύναμή μου για να συνεχίσω».

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2024, συνέχιζε να μας εντυπωσιάζει, κατακτώντας την δεύτερη θέση στον προκριματικό του ελεύθερου προγράμματος και βάζοντας “πλώρη” για ακόμη μία μεγάλη διάκριση.

Συγκέντρωσε 253.7353 βαθμούς, μένοντας ελάχιστα πίσω από τη Βασιλική Αλεξανδρή, η οποία εκπροσωπεί την Αυστρία και ήταν πρώτη με 253.8625β., δηλαδή με διαφορά περίπου 0.1 βαθμού.

Η στιγμή απονομής του χρυσού

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2024, η σπουδαία Πλατανιώτη, ανέβηκε και πάλι στο βάθρο και έκανε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα περήφανη, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, στον τελικό ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο.

Συνοδεύοντας το πρόγραμμά της με το διαχρονικό συρτάκι του Μίκη Θεοδωράκη, η 29χρονη κολυμβήτρια “μάγεψε” το κοινό και την κριτική επιτροπή και συγκέντρωσε 253,2833 βαθμούς.

Με την τελευταία ανάβαση στο βάθρο, έφτασε στο σύνολο τα 4 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η απονομή του ασημένιου μεταλλίου στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα