Γιατί όλος ο πλανήτης μιλά για τον «μετανάστη» Γιαμάλ

Η ιστορία ζωής ενός πρωταθλητή Ευρώπης ετών 17 - Το... άγγιγμα του Μέσσι, ο πανηγυρισμός με τον αριθμό 304, τα εκατομμύρια στα πόδια του

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γιατί-όλος-ο-πλανήτης-μιλά-για-τον-μετ-1189189
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το Euro 2024 πέρασε στην ιστορία με την Ισπανία να φτάνει στην κατάκτηση του τροπαίου και την Αγγλία να μένει με άδεια χέρια για μια ακόμα φορά.

Αναμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης ήταν ο 17χρονος Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες μάγεψε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και έκανε τους πάντες να μιλούν για το επόμενο κορυφαίο όνομα των γηπέδων, τώρα που οι Μέσσι και Κριστιάνο Ρονάλντο φτάνουν στη ποδοσφαιρική τους δύση.

Το παιδί – θαύμα της εθνικής Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα κατάφερε στο Euro να καταγράψει ιστορικές επιδόσεις και να αναδειχτεί μάλιστα καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης.

Ο δρόμος για το νέο ποδοσφαιρικό αστέρι της Ισπανίας μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν.

Από την απόλυτη φτώχεια, στα 17 του πρωταθλητής Ευρώπης, με ένα λαμπρό μέλλον να είναι στα… πόδια του.

Ένα παιδί από τις φτωχογειτονιές της Ροκαφόντα που τώρα εάν κάποια ομάδα θέλει να τον εντάξει στο δυναμικό της θα πρέπει να πληρώσει στην Μπαρτσελόνα, 1 δις ευρώ, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν ήθελε να τον κάνει δικό της προσφέροντας στους μπλαουγκράνα 250 εκατ. ευρώ.

Πριν ακόμα ξεκινήσει το Euro, ο Γιαμάλ κατάφερε να τραβήξει πάνω του την προσοχή, όχι όμως τότε για τα όσα έκανε στον αγωνιστικό χώρο.

Το γεγονός ότι πήγε στη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε να παρακολουθεί τα online μαθήματά του, προκάλεσε εντύπωση στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη.

«Έφερα τα μαθήματά μου εδώ στο EURO 2024 διότι βρίσκομαι στο τέταρτο έτος. Έχω και online μαθήματα τα οποία πηγαίνουν καλά. Ελπίζω να μην εκνευριστεί μαζί μου η δασκάλα» είπε ο ίδιος.

Και αφού άρχισε να ξεδιπλώνει τις ποδοσφαιρικές του αρετές μέσα στο γήπεδο, όλο και περισσότερο έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητας προς τα πάνω του.

Τότε ήρθε στην επιφάνεια η φωτογραφία του βρέφους Γιαμάλ με τον θρυλικό πλέον Λιονέλ Μέσι. Όλοι μίλησαν για το «άγγιγμα του Μίδα» και τη… μεταλαμπάδευση του ποδοσφαιρικού ταλέντου.

Το background της φωτογράφισης

Ήταν μια φωτογράφηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα για το αθλητικό ημερολόγιο του 2008 σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα και της UNICEF.

Για την εικόνα μίλησε ο δημιουργός της, ο φωτογράφος Χοάν Μονφόρτ που έζησε από κοντά την πρώτη γνωριμία Μέσι – Γιαμάλ. «Ο Λαμίν ήταν πολύ φιλικός. Κέρδισε τον Μέσι με δύο χαμόγελα» είπε ο φωτογράφος που με τη δημοσιοποίηση της εικόνας προκάλεσε…πανικό στα social media.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail ο Οριόλ Κανάλς, τότε επικεφαλής μάρκετινγκ της εφημερίδας Sport, ήταν εκεί. «Ο Μέσι εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το μωρό παρά από την κάμερα», θυμάται ο Κανάλς για τον ντροπαλό Μέσι, ο οποίος είχε μόλις αρχίσει να ξεχωρίζει μετά το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ήταν τέλη του 2007 και η «Sport» διοργάνωσε τη δεύτερη έκδοση ενός φιλανθρωπικού ημερολογίου στο οποίο κάθε μήνα ένας παίκτης της Μπάρτσα πόζαρε για μια φωτογραφία με παιδιά. Η Ισπανική εφημερίδα, σε συμφωνία με τον σύλλογο, επέλεξε παίκτες της Μπαρτσελόνα για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν – κανονικά ένας ποδοσφαιριστής ανά ημέρα – στα αποδυτήρια του «Καμπ Νόου».

«Ζητήσαμε από τη UNICEF να μας στείλει παιδιά στη φωτογράφηση»

Στην πρώτη έκδοση, στον προγραμματισμό κυριάρχησε η βιασύνη. «Είχαμε την ιδέα για πολύ καιρό. Αλλά το πρώτο ημερολόγιο φτιάχτηκε μέσα σε πέντε ημέρες. Ήταν τρελό, αλλά και με όλες τις ιδιαιτερότητες των παικτών», θυμάται ο Κανάλς. Εκείνη την εποχή, τα παιδιά που συμμετείχαν στις φωτογραφήσεις ήταν γνωστοί ή μέλη της οικογένειας των ομάδων της Ισπανίας.

Τη δεύτερη φορά, όμως ήταν διαφορετικά. «Είχαμε περισσότερο χρόνο και ζητήσαμε από τη UNICEF να μας στείλει κάποια παιδιά», τονίζει ο Κανάλς.

Ο Μουνίρ Νασράουι και η Σέιλα Εμπανά, γονείς του Λαμίν και κάτοικοι της γειτονιάς Rocafonda, αποφάσισαν να βάλουν τον γιο τους στην κλήρωση. Ίσως ήταν τύχη ή ίσως ήταν η μοίρα. Ο Λαμίν ήταν ένας από τους εκλεκτούς. Και ίσως ήταν σύμπτωση ότι εμφανίστηκε στην αγκαλιά του Μέσι.

Ο ντροπαλός τότε Λιονέλ Μέσι ήταν σφιγμένος και επιφυλακτικός

Ήταν μία περίοδος σκληρής δουλειάς, που είχε αλλαγές της τελευταίας στιγμής και πολλή αναμονή, θυμάται ο Kανάλς. Μια από αυτές τις ημέρες, εμφανίστηκε ο Λιονέλ. «Νομίζω ότι ήταν μετά από μια προπόνηση. Ο Μέσι ήταν εξαιρετικά ντροπαλός, κάπως σφιγμένος και πολύ επιφυλακτικός, ντράπηκε ακόμη και να κρατήσει το παιδί στην αγκαλιά του. Ή τουλάχιστον έτσι αντιλήφθηκα. Αλλά όταν κάποιος έβγαλε ένα παπάκι, άρχισαν όλοι να γελούν και η ένταση χάθηκε αμέσως. Τώρα, με τρία παιδιά και είκοσι χρόνια μεγαλύτερος, θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά», εξηγεί ο Κανάλς. Πίσω από την κάμερα, συγκεντρωμένος στη δουλειά του ήταν ο Mονφόρτ.

Ο φωτογράφος δεν θυμόταν αυτά τα στιγμιότυπα μέχρι που ένας δημοσιογράφος από τη «Sport», όπου εργαζόταν τότε, του έγραψε το βράδυ της Τετάρτης και του έστειλε την εικόνα. «Δεν είδα ότι ήταν ο Λαμίν, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε παιδί. Εκείνη τη στιγμή είδα ότι ήταν με τον Μέσι, ο οποίος εκείνη την εποχή δεν ήταν ακόμα αυτό που είναι τώρα», τονίζει ο Μονφόρτ.

«Ήταν μια περίπλοκη φωτογραφία. Ο Μέσι ήταν ακόμα πιο ντροπαλός απ’ ό,τι είναι τώρα. Αλλά είναι πολύ επαγγελματίας και το έκανε εύκολο. Ήταν ήρεμος, υπομονετικός, χαρούμενος. Το να κρατάει το παιδί δεν ήταν η ειδικότητά του, αλλά το έκανε πολύ καλά», εξομολογείται ο φωτογράφος.

Μπροστά στον φωτογράφο βρέθηκε τότε ο Μέσι με τον πολύ μικρό Λαμίν στην αγκαλιά του και το όλο σκηνικό εκτυλισσόταν μέσα σε μια μπανιέρα. Η ιδέα ήρθε στο φωτογράφο το προηγούμενο απόγευμα, ενώ σκεφτόταν πώς θα έπρεπε να αλληλεπιδράσει ένα μωρό μόλις λίγων μηνών με τον ποδοσφαιριστή. Μία ευφυής σύλληψη στο σκηνικό της φωτογραφίας που έμελλε να γίνει τόσο γνωστή χρόνια μετά. Μια ιδέα τόσο τυχαία, ή συναινετική, όσο και η συνάντηση εκείνη τη στιγμή ενός πολλά υποσχόμενου ποδοσφαιριστή και πλέον σταρ, και του παίκτη που τώρα δείχνει έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο.

Ο Μονφόρτ έκανε μπάνιο την κόρη του. «Γιατί να μην φέρω τη λεκάνη και να τον αφήσω να κάνει μπάνιο το μικρό παιδί;» αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Η εικόνα δημιουργήθηκε αμέσως στο μυαλό μου», θυμάται.

Η μητέρα του Γιαμάλ ήταν εκεί. «Ήταν πολύ ντροπαλή», θυμάται ο Κανάλς. Η παρουσία της «βοήθησε πολύ», προσθέτει ο Μονφόρτ «Ήταν μια ακόμα σύμπτωση της ζωής. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να φανταστείς πώς θα είναι σχεδόν 20 χρόνια αργότερα. Είναι μια συγκυρία πραγμάτων που συμβαίνει μόνο μια φορά», εξομολογείται ο φωτογράφος.

Ο ίδιος ο Γιαμάλ μιλώντας για το θέμα αποκάλυψε: «Δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του… Προφανώς δεν είχα αντίληψη ότι εκείνη τη στιγμή ήμουν με τον Μέσι. Ο πατέρας μου είχε αποθηκευμένη τη φωτογραφία και δεν την είχαμε φέρει ποτέ στη δημοσιότητα επειδή δεν θέλαμε τις συγκρίσεις, ποτέ δεν είναι καλές, δεν βοηθάνε».

Θα τα… πούνε στο γήπεδο

Η Εθνική Ισπανίας κατέκτησε το Euro, η Εθνική Αργεντινής το Copa America και οι δύο χώρες έκλεισαν ραντεβού για το Finalissima 2025.

Πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία επανήλθε το 2022, με τον νικητή του Euro να αντιμετωπίζει τον νικητή του Copa America.

Η ακριβής ημερομηνία του του αγώνα, όπως και το γήπεδο δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο άπαντες περιμένουν πώς και πώς τη συνάντηση του Λιονέλ Μέσι με τον Λαμίν Γιαμάλ.

Θα μπορούσε να παίξει για… τρεις χώρες

Ο άσος της Μπαρτσελόνα έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη, στην περιοχή του Εσπλουγάς ντε Γιομπρεγάτ. Η αναζήτηση για την καταγωγή του μας οδηγεί στην Αφρική. Ο πατέρας του είναι από το Μαρόκο και η μητέρα του από τη Γουινέα του Ισημερινού.

Η Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας είναι μια χώρα με έκταση 28.051 τ.χλμ. και πληθυσμό κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ψυχές. Παρά την ονομασία της, δεν υπάρχει τμήμα της χώρας που να βρίσκεται στον Ισημερινό. Γεωγραφικά είναι στη Δυτική Αφρική. Η ηπειρωτική περιοχή συνορεύει βόρεια με το Καμερούν, ανατολικά και νότια με τη Γκαμπόν και δυτικά με τον Κόλπο της Γουινέας. Η Περιφέρεια του νησιού περιλαμβάνει το νησί Bioko, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, Malabo, και το νησί Annobón.

Αποτελεί τη μόνη αφρικανική χώρα με επίσημη γλώσσα την ισπανική, γεγονός που οφείλεται στην ιστορική της σχέση με την Ισπανία, από την οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1968. Συγκεκριμένα, είναι πρώην ισπανική αποικία, με την ονομασία Ισπανική Γουινέα, το όνομα που έλαβε μετά την ανεξαρτησία που υποδηλώνει ότι βρίσκεται κοντά τόσο στον Ισημερινό, όσο και στον κόλπο της Γουινέας.

Αποτελεί τη μόνη επικράτεια της Αφρικής όπου επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά, εκτός από τους θυλάκους Θεούτα και Μελίγια, όπως επίσης και την κατεχόμενη από το Μαρόκο αλλά αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Δυτική Σαχάρα. Η οικονομία της Ισημερινής Γουινέας βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Τα ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα από το 1844.

Η μητέρα του Γιαμάλ, Sheila Ebana, είναι από την Ισημερινή Γουινέα. Ο Λαμίν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη φανέλα αυτού του έθνους ή του Μαρόκου, από όπου είναι ο πατέρας της, Mounir Nasraoui, αλλά η αγάπη του για την Ισπανία είναι πάνω από κάθε κατάσταση ή ακόμη και τους ίδιους του τους γονείς.

Τα χρόνια της ανέχειας και ο πανηγυρισμός με το 304

Το ακροδεξιό VOX αποκάλεσε τη γειτονιά που μεγάλωσε ο Γιαμάλ ως «πολυπολιτισμική κοπριά».

Την οικογένεια του Γιαμάλ πολλές φορές στήριζε η υπόλοιπη γειτονιά. Μια γειτονιά που τα μέλη της έχουν μέσο ετήσιο προσωπικό εισόδημα κάτω από 9.600 ευρώ, που τα ενοίκια για μια «τρύπα» φτάνουν έως και τα 900 ευρώ το μήνα.

Ο Γιαμάλ δε ξεχνάει τις στιγμές εκείνες. Και ο πανηγυρισμός σχηματίζοντας με τα χέρια του τον αριθμό 304 το αποδεικνύει αυτό περίτρανα.

Πρόκειται για τους τελευταίος αριθμούς του ταχυδρομικού κώδικα της γειτονιάς Rocafonda (08304), του μέρους που μεγάλωσε.

Το pressing των χορηγών

Με τα λεφτά που βγάζει από το ποδόσφαιρο και μάλιστα σε τέτοια ηλικία, ο Γιαμάλ φρόντισε να αγοράσει ένα σπίτι στη γιαγιά του, το οποίο συχνά πυκνά επισκέπτεται, όμως κάτω από άκρα μυστικότητα ώστε να μη γίνει αντιληπτός.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για ένα παιδί 17 χρονών!

Το συμβόλαιο μαζί με τα bonus του Γιαμάλ με την Μπαρτσελόνα του αποφέρουν ένα εισόδημα 2.090.000 ευρώ ανά σεζόν, ή 40.192 ευρώ την εβδομάδα!

Αθλητικές εταιρίες – κολοσσοί, όπως Adidas, Puma, New Balance, κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με ένα ποδοσφαιρικό «διαμάντι» και τον προσέλκυσαν για να αποσπάσουν την υπογραφή του.

Τελικά, η Adidas βγήκε νικήτρια στη μάχη με ένα πολυετές deal με τον παίκτη που βλέπει τη δημοτικότητά του στα social media να «εκτοξεύεται».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα