Γυμναστική: Η νέα τάση μετά την πανδημία;
Μία μόδα ή κάτι που ήρθε για να μείνει στις ζωές πολλών ανθρώπων;
Είναι η γυμναστική η νέα μόδα μετά την πανδημία; Ή ίσως και όχι; Ό,τι και αν συμβαίνει το μόνο σίγουρο είναι πως πολλοί γνωστοί-φίλοι μας έχουν φορέσει τα αθλητικά τους και το έχουν ρίξει… στην άθληση.
Άλλωστε πλέον είναι τόσο εύκολο να γυμνάζεσαι. Από το να πηγαίνεις για τρέξιμο μόνος και το να γραφτείς σ’ ένα συμβατικό γυμναστήριο μέχρι να βρεις πιο personalized τμήματα με πιο εξειδικευμένα προγράμματα που σου ταιριάζουν. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Ειδικά όταν μιλάμε για μία ώρα την ημέρα.
Εν μέσω πανδημίας πολλοί ήταν εκείνοι που βγήκαν σε πάρκα και πλατείες (είτε μόνοι είτε με γυμναστές) ή ακόμα περισσότεροι εκείνοι που άνοιξαν τους υπολογιστές και τα tablet τους και ακολούθησαν διάφορα προγράμματα γυμναστικής.
Τι συμβαίνει όμως τώρα στην εποχή μετά την πανδημία; Έχει επιστρέψει ο κόσμος στους φυσικούς χώρους των γυμναστηρίων; Με τι κριτήρια επιλέγουν οι νέοι το που θα γυμναστούν και τι πρόγραμμα θα κάνουν; Είναι άραγε η γυμναστική μία μόδα ή κάτι που ήρθε για να μείνει στις ζωές πολλών ανθρώπων;
Δύο νέα παιδιά, ένας personal trainer, μία ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης λύνουν όλες τις απορίες γύρω από την γυμναστική μετά την πανδημία.
Η Στέλλα κάνει personal μαθήματα τον τελευταίο χρόνο και όπως εξομολογείται μόνο θετικά μπορεί να σκεφτεί από αυτή της την απόφαση.
«Από πάντα αγαπούσα τον αθλητισμό. Έκανα κολύμβηση, μετά έπαιζα βόλεϊ. Όμως ένας τραυματισμός με άφησε «εκτός» και για αρκετά χρόνια δεν ασχολούμουν καθόλου. Αυτό βέβαια άλλαξε τον τελευταίο χρόνο που αποφάσισα να ασχοληθώ με το crossfit, κάτι εντελώς ξένο για μένα αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον. Ένιωσα πως ένα νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Δεν θα σταθώ στα «καλά» για την σωματική υγεία μου αλλά για την ψυχική. Μετά το «σοκ» των πρώτων προπονήσεων που αισθανόμουν αδύναμη καθώς το σώμα μου δεν ήταν προετοιμασμένο για τόσο έντονη προπόνηση, έπειτα άρχισα να νιώθω μία απίστευτη ευεξία. Ξαφνικά είχε όρεξη να κάνω όλο και περισσότερα πράγματα. Μ’ έναν μαγικό τρόπο εξαφανίστηκαν οι καθημερινές κρίσεις άγχους και εγώ ένιωθα όλο και πιο δυνατή. Αυτό σε συνδυασμό με το “δέσιμο” που απέκτησα με την γυμνάστρια μου με πάθιασαν και πλέον δεν μπορώ να φανταστώ να περάσει η βδομάδα χωρίς να κάνω 5 προπονήσεις. Προτιμώ να χάσω έναν καφέ, παρά ένα μάθημα γυμναστικής»
Από την πλευρά του ο Μιχάλης, 26χρονών αναφέρει ότι ποτέ δεν ήταν άνθρωπος της γυμναστικής και ότι με τα semi-personal προγράμματα που ανακάλυψε μετά την πανδημία, επιτέλους βρήκε το είδος της γυμναστικής που του αρέσει και του ταιριάζει.
«Πολλές φορές είχα γραφτεί σε διάφορα γυμναστήρια λόγω φθηνών συνδρομών, όμως ποτέ δεν είχε δεθεί ούτε με τους προπονητές ούτε με τα υπόλοιπα παιδιά. Στο γυμναστήριο που πάω τώρα νιώθω κάθε φορά λες και είμαστε μία μεγάλη κοινότητα που πέρα από πράγματα της γυμναστικής θα συζητήσουμε και άλλα θέματα. Έτσι τους τελευταίους 5 μήνες κάνω 4 περίπου προπονήσεις την εβδομάδα και δεν νιώθω σαν να το κάνω αγγαρεία. Είναι κάτι που με ευχαριστεί. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι ο προπονητής πιστεύει σε μένα και εγώ μπορώ να βάλω όλο και μεγαλύτερους στόχους. Φυσικά και κουράζομαι. Πολλές φορές σκέφτηκα και να τα παρατήσω. Όμως η σκέψη αυτή είναι στιγμιαία και όταν έρχεται η επόμενη μέρα μετράω τα λεπτά για να πάω στην προπόνηση μου»
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα γυμναστήρια της πόλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Αλέξης Αλεξιάδης αναφέρει ότι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή.
«Για άλλους είναι λίγο καλύτερη και για άλλους απλά καλή. Υπάρχει άνοδος από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Φαίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου έχει επιστρέψει στα γυμναστήρια. Επίσης έχει αυξηθεί και ο νόμιμος και ο παράνομος ανταγωνισμός – πάντα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Τώρα ναι μεν είναι μία καλή περίοδος, αλλά πάντα έχουμε στο μυαλό μας τις δύσκολες εποχές που έχουμε περάσει και πιθανόν να ξανά έρθουν. Έτσι θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά, κόσμο, τζίρο έτσι ώστε αν ξανά έρθουν δύσκολες περίοδοι να μην έχουμε ξανά τόσο μεγάλο θέμα. Τα έξοδα όμως είναι πολύ υψηλά, παρά τη δουλειά, και υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Τα ενοίκια αυξάνονται, οι λογαριασμοί κλπ. Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πλησιάζει και το καλοκαίρι που δεν έχουμε την δουλειά που υπάρχει τώρα»
Σχετικά με το αν οι άνθρωποι που γράφονται στα γυμναστήρια είναι και ενεργοί, ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να έχει ακριβή εικόνα.
«Το αίσθημα βέβαια που έχω από συναδέλφους και από αυτά που ακούω είναι ότι η εποχή αυτή που όλοι γράφονταν σ’ ένα γυμναστήριο λόγω χαμηλής τιμής εξαφανίζεται. Υπάρχουν βέβαια ακόμα γυμναστήρια που έχουν πολύ χαμηλές τιμές και απορώ πως τα βγάζουν πέρα. Ωστόσο νομίζω ότι ο κόσμος είναι πιο συνειδητοποιημένος πλέον και πάει σε ποιοτικούς χώρους άσκησης με περιορισμένο αριθμό ατόμων, με εξειδικευμένα προγράμματα, πιο personalized. Ο ασκούμενος δεσμεύεται πιο πολύ με τον χώρο και τους ανθρώπους και δεν το βλέπει κάτι το οποίο θα είναι για 3 μήνες και μετά θα το σταματήσεις. Η άσκηση είναι φάρμακο και πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα»
«Σίγουρα η πανδημία επηρέασε τον κόσμο που είχε σε καθημερινή βάση την γυμναστική. Ωστόσο, η καθημερινή και μόνιμη παραμονή στο σπίτι οδήγησε ανθρώπους που απέφευγαν την άσκηση, λόγω καθημερινότητας, να το ξανασκεφτούν και να αλλάξουν τρόπο σκέψης και αντίληψης ως προς αυτήν» επισημαίνει ο personal trainer, Ιάσωνας Χριστοδούλου.
Όπως εξηγεί κατά κύριο λόγο οι ηλικίες που επιλέγουν να κάνουν personal trainer είναι άτομα από 40-45 ετών και πάνω. Οι λόγοι; Πρώτον επειδή δεν θέλουν να συνωστίζονται σ’ ένα γυμναστήριο με αρκετό κόσμο και επιζητούν περισσότερη προσοχή από τον γυμναστή. Κι ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η σύγκριση, που κακώς υπάρχει στα κοινά γυμναστήρια είτε από νεότερους ασκούμενους είτε από συνομήλικες.
«Κατά κύριο λόγο ο κόσμος επιλέγει είτε την άσκηση με το βάρος του σώματος τους, καθώς βλέπουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο. Επίσης, οι ασκούμενοι άνω των 40, επιλέγουν το αερόβιο ή αλλιώς, cardio, διότι μπορούν να το συνδυάσουν με την παρέα, είτε φυσική είτε τεχνητή, όπως τα ακουστικά. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, είτε προτιμούν τα βάρη είτε, πλέον είναι της μόδας η καλλισθενική γυμναστική. Γενικότερα, εξαιτίας της μεγάλης γκάμας ειδών άσκησης που υπάρχει, κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη του»
Σύμφωνα με τον Ιάσωνα: «η πανδημία και η καραντίνα σίγουρα άλλαξε πάρα πολύ τον τρόπο σκέψης του κόσμου. Ο κόσμος είδε πως με την γυμναστική μπορεί να ξεφύγει από καθημερινά προβλήματά του. Ανεξαρτήτως ηλικίας βλέπεις όλο και περισσότερο κόσμο να γυμνάζεται, είτε με απλό περπάτημα, είτε με όργανα γυμναστικής είτε με οτιδήποτε άλλο του αρέσει να περνάει το χρόνο του. Είδαν πως όσο αρχάριος και αν είσαι, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις γυμναστική, καθώς μόνο καλό μπορεί να σου κάνει και γιατί ο κόσμος κουράστηκε να μένει μέσα στο σπίτι του χωρίς να συναναστρέφεται με κανέναν»
Η Πηνελόπη Τουτουρλά, γυμνάστρια και ιδιοκτήτρια των γυμναστηρίων MOOV στη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως στο σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν την δια ζώσης γυμναστική. Βέβαια υπάρχουν πωλήσεις και στο κομμάτι του online, αλλά μειωμένες συγκριτικά με την περίοδο της πανδημίας.
«Το κόστος των online μαθημάτων είναι μικρότερο, μία ιντερνετική συνδρομή είναι πιο φθηνή από ότι στο φυσικό κατάστημα. Υπάρχει άνεση ο ασκούμενος να κάνει τα προγράμματα όσες φορές θέλει και όποτε θέλει. Βέβαια δεν υπάρχει η επίβλεψη του γυμναστή, οπότε είναι μόνος του στον χώρο του. Αυτό κρύβει κινδύνους γιατί όσο επεξηγηματικό και να είναι το βίντεο, πάντα υπάρχει μία μικρή περίπτωση να εκτελεστεί λάθος η άσκηση και να υπάρξει τραυματισμός»