Η μεγάλη αθλητική ευκαιρία της Ακτής Ελεφαντοστού
Η αφρικανική χώρα επένδυσε 1 δις δολάρια για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, στην προσπάθεια να καταστεί επίκεντρο ποδοσφαιρικών και αθλητικών διοργανώσεων.
Για να αναλάβει τη διοργάνωση του 34ου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, η αυλαία του οποίου ανοίγει απόψε (13/1, 22:00) με τον αγώνα της διοργανώτριας χώρας απέναντι στη Γουινέα-Μπισάου, η Ακτή Ελεφαντοστού χρειάστηκε μια μνημειώδη επένδυση, η οποία αποτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Μέρος της τεράστιας δαπάνης προέρχεται από δάνειο 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ελήφθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Απρίλιο, χάρη στον Πρόεδρο Αλασάνε Ουατάρα, πρώην υπάλληλο του ΔΝΤ ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.
Με αυτόν στο τιμόνι η αφρικανική χώρα κατέγραψε μέση ανάπτυξη 8% ετησίως, αλλά παραμένει μόλις η 138η πλουσιότερη στον κόσμο μεταξύ 190.
Για την ηπειρωτική διοργάνωση κατασκευάστηκαν τέσσερα νέα γήπεδα κι άλλα δύο ανακαινίστηκαν. Επιπλέον, στις πέντε πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες (Αμπιτζάν, Μπουάκε, Κορχόγκο, Σαν Πέδρο και την πρωτεύουσα Γιαμουσούκρο) έχουν κατασκευαστεί ή εκσυγχρονιστεί αεροδρόμια, δρόμοι, νοσοκομεία και ξενοδοχεία, επίσης χάρη στο ίδιο δάνειο.
«Η Ακτή Ελεφαντοστού αποφάσισε να διοργανώσει αυτό το Κύπελλο όχι για να βγάλει χρήματα, αλλά να επανατοποθετηθεί. Είναι μια ευκαιρία να παρέχουμε αθλητικές υποδομές, μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε τέσσερα νέα και δύο ανακαινισμένα γήπεδα με μια κίνηση», εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Φρανσουά Αμίτσια.
Επίσης, έχουν κατασκευαστεί 24 προπονητικά κέντρα, τρία χωριά ειδικά για τη διοργάνωση που αποτελούνται από 32 βίλες πέντε υπνοδωματίων στο Μπουάκε, το Σαν Πέδρο και το Γιαμουσούκρο κι ένα νέο ξενοδοχείο 48 δωματίων στο Κορχόγκο. Τα νοσοκομεία σε Κορχόγκο και Σαν Πέδρο έχουν εκσυγχρονιστεί, όπως και οι αυτοκινητόδρομοι από το Αμπιτζάν.
«Γνωρίζουμε ότι η Ακτή Ελεφαντοστού έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο από οικονομική άποψη. Αλλά αυτό το Κύπελλο επέτρεψε στη χώρα να εξοπλιστεί με αθλητικές και μη υποδομές, αντάξιες μιας αναπτυσσόμενης χώρας», πρόσθεσε ο Αμίτσια.
Άλλη μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία έχει ήδη φιλοξενήσει όλους τους αγώνες του Αφρικανικού Champions League γυναικών τον Νοέμβριο.
Οι Ιβοριανοί θα ήθελαν να γίνουν περιφερειακό αθλητικό κέντρο, ειδικά για εκείνες τις χώρες των οποίων τα εθνικά στάδια δεν μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις για λόγους ασφαλείας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μαρόκου.
Το στόχο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ακτής Ελεφαντοστού, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας θα γίνει το κέντρο της Δυτικής Αφρικής σε επίπεδο ποδοσφαίρου και αθλητικών διοργανώσεων».
Πηγή: naftemporiki.gr / Παναγιώτης Κουμάνταρος