Η σκιά της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη «μαυρίζει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το πέπλο του πολέμου που ισοπεδώνει μέρα με τη μέρα τη Γάζα, απλώνεται πάνω από την πόλη του φωτός και την κυριεύει με φόβο.
Οι αθλητές που εκπροσωπούν το Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από τα λαμπερά φώτα του Παρισιού, είναι 88. Οκτώ αθλητές εκπροσωπούντην Παλαιστίνη. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 400 Παλαιστινίων αθλητών, θάβοντας μαζί τους κάθε ολυμπιακό όνειρο και ελπίδα, στα συντρίμμια της Γάζας.
Την ώρα που μία γενοκτονία ισοπεδώνει από άκρη σε άκρη τη Λωρίδα της Γάζας, με αδίστακτους βομβαρδισμούς σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία, σχολεία, ναούς και καταφύγια, ο υπόλοιπος κόσμος βάζει σε “σίγαση” τους εν εξελίξει πολέμους και γιορτάζει ανενόχλητος το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ενώ οι Ολυμπιονίκες από τις υπόλοιπες χώρες προετοιμάζονται χρόνια για την καλύτερη δυνατή επίδοσή τους, οι αθλητές από την Παλαιστίνη αντιμετωπίζουν μία διττή πρόκληση: να επιβιώσουν από το ισραηλινό σφυροκόπημα για να καταφέρουν να βρεθούν στην αγωνιστική σκηνή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δολοφονίες Παλαιστινίων αθλητών και καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων
Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, περίπου 400 αθλητές έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να σημειώνει ότι ο πόλεμος έχει στοιχίσει 245 παίκτες μόνο σε αυτό το άθλημα, συμπεριλαμβανομένων 69 παιδιών και 176 νεαρών ανδρών. Περίπου 33 πρόσκοποι και 70 μέλη αθλητικών σωματείων έχουν επίσης σκοτωθεί. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης συλλάβει παίκτες, συμπεριλαμβανομένων 12 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει και αρκετούς Ολυμπιονίκες. Εξήντα εννέα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ, λέει η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2004.
Εκτός από αθλητές, δεν έχουν γλιτώσει και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεκάδες, μεταξύ των οποίων γυμναστήρια, αίθουσες προπόνησης, γήπεδα και στάδια, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφούν από τις 7 Οκτωβρίου. Συνολικά 42 εγκαταστάσεις ισοπεδώθηκαν στη Γάζα, ενώ επτά καταστράφηκαν στη Δυτική Όχθη, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ο Άμπεντ επεσήμανε πώς το Ισραήλ κατέστρεψε σχολές ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Al-Wahda και της Ακαδημίας Πρωταθλητριών, που «ήταν ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ποδοσφαιρικά έργα» στη Γάζα. Επεσήμανε πώς το Ισραήλ έχει εξαλείψει τα ταλέντα στο ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα μεταξύ των κατοίκων της Γάζας, αφήνοντας μόνο ένα στάδιο, το στάδιο Al-Dorra, ανέπαφο από τα 10 του θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει γήπεδα στη Γάζα και τα μετατρέπουν σε κέντρα κράτησης. Μια έκθεση της ομάδας που δημοσιεύθηκε τον Μάιο αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν με μπουλντόζες περιλαμβάνουν «300 γήπεδα πέντε πλευρών, 22 γήπεδα κολύμβησης, 12 καλυμμένες αθλητικές αίθουσες για μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ και έξι γήπεδα τένις.
Η επίθεση του Ισραήλ προκάλεσε επίσης το θάνατο επιφανών παικτών στη Γάζα, όπως τον πρώτο Ολυμπιονίκη και σημαιοφόρο της Παλαιστίνης, Majed Abu Maraheel, ο οποίος πέθανε λόγω νεφρικής ανεπάρκειας σε καταυλισμό προσφύγων τον Ιούνιο. Ο 61χρονος ολυμπιονίκης δρομέας αποστάσεων πέθανε καθώς ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ τον άφησε χωρίς ιατρική περίθαλψη και εγκαταστάσεις. Τον Ιανουάριο, ο προπονητής της παλαιστινιακής ομάδας ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων Χάνι Αλ Μοσάντερ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Τον ίδιο μήνα, η Nagham Abu Samra, πρωταθλήτρια καράτε που επρόκειτο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πέθανε σε νοσοκομείο της Αιγύπτου αφού υπέκυψε στα τραύματά της. Είχε τραυματιστεί βαριά από ισραηλινή επίθεση που της έφερε τραύματα στο κεφάλι και ακρωτηριάστηκε το ένα της πόδι. Εξέχοντες ποδοσφαιριστές έχουν επίσης σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις.
Η στάση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Ενώ οι διοργανωτές στο Παρίσι έκαναν τεράστια προσπάθεια για μία υπέρλαμπρη – αν και αμφιλεγόμενη – Τελετή Έναρξης, το κράτος της Γαλλίας ξόδεψε δισεκατομμύρια στον καθαρισμό του Σηκουάνα από μολύνσεις και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους φετινούς αγώνες, η προσπάθεια αυτή δεν φαίνεται να αντιστοιχίστηκε επιτυχώς στη δικαίωση της Παλαιστίνης.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξέτασε μόλις τρεις ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης, την έκκληση των Παλαιστινίων για αποκλεισμό Ισραηλινών αθλητών από τους Αγώνες, επειδή παραβίασε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της εκεχειρίας από τις 19 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή που στάλθηκε, τονίστηκε ότι «οι Παλαιστίνιοι αθλητές, ιδιαίτερα εκείνοι στη Γάζα, δεν έχουν ασφαλή διέλευση και έχουν υποφέρει σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης». Στην ίδια επιστολή αναφερόταν ότι «περίπου 400 Παλαιστίνιοι αθλητές έχουν σκοτωθεί και η καταστροφή αθλητικών εγκαταστάσεων επιδεινώνει τα δεινά των αθλητών που βρίσκονται ήδη υπό αυστηρούς περιορισμούς». Παλαιστίνιοι συγγραφείς και αθλητικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σκότωσε σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους, αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια εξάλειψης των αθλητικών επιτευγμάτων.
Η Πιέτλοβιτς μαζι με τους συντάκτες του ψηφίσματος «Κίνημα Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» – το οποίο απαιτεί την αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ σε μεγάλες διοργανώσεις και έχει συγκεντρώσει πάνω από 70.000 υπογραφές – αντιπαραβάλλουν τις ενέργειες του Ισραήλ με εκείνες της Ρωσίας, η οποία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 αποβλήθηκε από διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Η ΔΟΕ πάρα το γεγονός ότι υποστηρίζει πως ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επηρεάζουν τους Αγώνες του Παρισιού, κατέληξε να απορρίπτει την πρόταση, με το Ισραήλ να παίρνει κανονικά μέρος στο αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων.
Λίαν συντόμως, ξεκίνησαν οι διαδικτυακές κατακραυγές κατά της Επιτροπής, οι απειλές θανάτου κατά των Ισραηλινών αθλητών και οι “ψίθυροι” για ακτιβιστικές διαμαρτυρίες και πιθανά εγκλήματα αντισημιτικού μίσους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα, Ισραήλ – Μάλι. Οι αξιωματικοί καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ξεκίνησαν έρευνα επίσης, για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αθλητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιδιώκουν να αφαιρεθούν, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς του Παρισιού. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του για μια πιθανή συνωμοσία που υποστηρίζεται από το Ιράν για να στοχοποιηθούν Ισραηλινοί αθλητές και τουρίστες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Για τους παραπάνω λόγους, η αποστολή του Ισραήλ είναι η μοναδική στην οποία παρέχεται 24ωρη προστασία από ειδικούς Γάλλους επίλεκτους χωροφύλακες και αστυνομικές μονάδες στους Αγώνες, με μια «ταξιαρχία έρευνας και επέμβασης» που περιπολεί μεταξύ των φιλάθλων πριν από τον πρώτο αγώνα. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η Shin Bet, βοηθά στην ασφάλεια.
ΔΟΕ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας ανταγωνισμός, όχι μεταξύ χωρών, αλλά μεταξύ αθλητών…»
Ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε μάλιστα ότι η ομάδα του Ισραήλ είχε επίσης φέρει τη δική της ασφάλεια στους αγώνες μετά τη δολοφονία Ισραηλινών αθλητών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ δεν θα επέτρεπε εκκλήσεις για απαγόρευση να πολιτικοποιήσουν τους Αγώνες. «Έχουμε δύο εθνικές οργανωτικές επιτροπές. Αυτή είναι η διαφορά με τον κόσμο της πολιτικής, από αυτή την άποψη, και οι δύο ζούσαν σε ειρηνική συνύπαρξη. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας ανταγωνισμός, όχι μεταξύ χωρών, αλλά μεταξύ αθλητών…».
Ο Μπαχ εγκαινίασε τους αγώνες λέγοντας: «Ας γιορτάσουμε αυτό το Ολυμπιακό πνεύμα της ζωής ειρηνικά, ως η μία και μοναδική ανθρωπότητα, ενωμένη σε όλη μας την ποικιλομορφία».
Η ιστορική άφιξη της Παλαιστίνης στην Τελετή Έναρξης
Η αποστολή για την Παλαιστίνη, που αναγνωρίστηκε ως μέρος της ΔΟΕ το 1995 και έκανε το ντεμπούτο της το 1996, έστειλε 8 αθλητές στους αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε στίβο, πυγμαχία, κολύμβηση, τζούντο, ταεκβοντό και σκοποβολή.
Φτάνοντας στο Παρίσι, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, η ομάδα των αθλητών συναντήθηκε με πλήθος υποστηρικτών, πολλοί από τους οποίους προέτρεψαν τους παρευρισκόμενους διεθνείς φορείς να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος καθώς και τους αθλητές του. “Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως χώρα, γι’ αυτό είμαι εδώ για να υψώσω τη σημαία”, δήλωσε ο Παλαιστίνιος κολυμβητής Yazan Al-Bawwab στο Associated Press. «Δεν μας φέρονται σαν ανθρώπινα όντα, οπότε όταν ερχόμαστε για αθλήματα, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι είμαστε ίσοι μαζί τους».
Out of the ashes, we always rise. Team Palestine 🇵🇸 #Olympics #Paris2024 pic.twitter.com/84KKgXbQ6N
— State of Palestine (@Palestine_UN) July 26, 2024
Οι αθλητές της Παλαιστίνης, κρατώντας γερά τις σημαίες με το κόκκινο, μαύρο, λευκό και πράσινο χρώμα, με πολιτικά σύμβολα στα σακάκια τους και το σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης, έπλευσαν στο Σηκουάνα σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σήμα της ειρήνης και χαμογελώντας υπερήφανα για την πατρίδα τους. Ο σημαιοφόρος Waseem Abu Sal, ο οποίος θα αγωνιστεί ως ο πρώτος Παλαιστίνιος πυγμάχος των Ολυμπιακών Αγώνων, φόρεσε ένα λευκό πουκάμισο με την εικόνα ενός αεροπλάνου που ρίχνει πυρομαχικά σε ένα παιδί που έπαιζε αθώα ποδόσφαιρο κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό. Η στολή της Valerie Tarazi, της Ολυμπιονίκης και της δεύτερης σημαιοφόρου της Παλαιστίνης, αντιπροσώπευε την οικογένειά της από τη Γάζα.
BREAKING:
Happening right now in Paris.
Israel is strongly booed by the crowd as it passes along the Seine River.#Paris2024 #OlympicGames
🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸pic.twitter.com/vLUPZGi9nL
— sarah (@sahouraxo) July 26, 2024
Οι Αγώνες άρχισαν… Και τώρα, τι;
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Παλαιστίνης υποστήριξε ότι η ομάδα της Παλαιστίνης δεν έχει λάβει οδηγίες σχετικά με το πώς να συμπεριφερθεί σε περίπτωση που αντιμετωπίσει έναν Ισραηλινό ανταγωνιστή, λέγοντας ότι ο οργανισμός του θα προφυλαχθεί από τυχόν παραβιάσεις του Ολυμπιακού Χάρτη.
«Πριν με ρωτήσετε, ρωτήστε τους: αναγνωρίζουν την ίδια την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμά μας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, δίπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη νομιμότητα του ΟΗΕ; Εάν έχουν αυτή τη δέσμευση, ως θέμα αρχής δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω τα χέρια με οποιονδήποτε αναγνωρίζει το δικαίωμά μου στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμά μας στην ύπαρξη. Αλλά δεν θα σφίξω τα χέρια για να μιλήσω για τα χείλη με κανέναν που δεν το κάνει. Δεν είναι θέμα ευγένειας, είναι θέμα αρχής. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να χτίσουν γέφυρες ειρήνης με αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rajoub.
During the Mali/Israel football ⚽️ game, a couple from #Israel mistakenly thought this guy from #Brazil was talking politics. Then this happened 😂#FreePalestine #Gaza #Olympics #Paris #Paris2024 pic.twitter.com/MAZm1ddc8K
— 𝙛𝙧𝙖𝙣𝙘𝙞𝙨 (@FAK___) July 27, 2024
Δύο τζουντόι αθλητές – ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος – αναμετρήθηκαν και έχασαν από ξεχωριστούς αντιπάλους. Μόλις νικήθηκαν, έδωσαν διαφορετικά μηνύματα για την Ολυμπιακή εκεχειρία μετά από 10 μήνες σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
“Νομίζω ότι εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είμαστε εδώ για να κάνουμε ειρήνη, αλλά αν κάνετε πόλεμο στη χώρα μας και θέλετε να κάνετε ειρήνη εδώ, είναι σαν να έχετε δύο πρόσωπα”, είπε ο Feras Badawi, ένας από τους οκτώ Παλαιστίνιους αθλητές στους Αγώνες. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί Ισραηλινούς αθλητές ή να σφίξει τα χέρια τους εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα.
Λίγα λεπτά αργότερα, στην κατηγορία κάτω των 63 κιλών γυναικών, η Ισραηλινή τζούντοκα Gili Sharir καθώς σκεφτόταν την ήττα της από τη Γαλλίδα Ολυμπιονίκη Clarisse Agbegnenou, αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της χώρας της. “Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβαίνει, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Πιστεύω στο Ισραήλ, αγαπώ το Ισραήλ και ήταν τιμή για μένα που αγωνίστηκα με την ισραηλινή σημαία στο στήθος”, η Sharir. Η ίδια δήλωσε ότι ως Ισραηλινή αθλήτρια είχε συνηθίσει οι άνθρωποι να μην της κάνουν χειραψία, αλλά ευχόταν ο αθλητισμός να υπερισχύει της πολιτικής.
BREAKING:
Happening Now in Paris:
“Free Palestine!” 🇵🇸
Fans are showing their support for Palestine at Parc des Princes during the Israeli national anthem at the Israel vs. Mali match.
#Olympics #Paris2024 pic.twitter.com/jJuOf9GRcz
— sarah (@sahouraxo) July 24, 2024
Οι παλαιστινιακές σημαίες κυματίζουν στους αγώνες, τα πανό γράφουν “Ελευθερία στην Παλαιστίνη”, σύσσωμες φωνές αντηχούν στα γήπεδα για μία γενοκτονία που το Ισραήλ αρνείται.
Ενώ το Παρίσι γιορτάζει με λαμπρότητα το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του 2024, το πέπλο του πολέμου που ισοπεδώνει μέρα με τη μέρα τη Γάζα, απλώνεται πάνω από την πόλη του φωτός και την κυριεύει με τον φόβο για μία ανησυχητική τροπή, 52 χρόνια μετά τη δολοφονία των 11 Ισραηλινών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.