Κενό γράμμα με ημερομηνία λήξης, στην Ελλάδα του μεταχουλιγκανισμού
Τι θα αλλάξει μέσα σε δύο μήνες; Γιατί η βία δε μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται απλώς οπαδική; Οι αντιδράσεις τα ερωτηματικά, η... καραμέλα της Θάτσερ
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι…
Μια φράση που παραπέμπει στην ανακοίνωση των μέτρων που έπαιρνε η Πολιτεία κατά της covid-19 και τώρα φαίνεται να εφαρμόζεται και στον αθλητισμό.
Η βία είναι μόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το πόλο, μπορεί ο καθένας να προκαλέσει χάος ελεύθερος.
Με τα περιστατικά οπαδικής βίας να γίνονται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με τα κροκοδείλια δάκρυα για την απώλεια νεαρών ατόμων να χύνονται και να στεγνώνουν με χαρακτηριστική άνεση, με τα ευχολόγια κάθε φορά που έχουμε νεκρό να είναι ο τελευταίος να πηγαίνουν «περίπατο», με έναν 31χρονο αστυνομικό να χαροπαλεύει στην Εντατική, με τους Έλληνες διαιτητές να μην νιώθουν ασφαλείς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας μια σειρά μέτρων… ασπιρίνη, που ήδη προκαλούν αντιδράσεις στους ιθύνοντες των ομάδων της Super League 1, που υποχρεώνονται τους επόμενους δύο μήνες (έως τις 12 Φεβρουαρίου) να δώσουν όλους τους αγώνες τους χωρίς την παρουσία κόσμου στις εξέδρες των γηπέδων τους.
Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας κάνουν λόγο για «τσουβάλιασμα» και τιμωρητικά μέτρα εις βάρος του αθλήματος, ενώ η βία είναι παντού έξω στην κοινωνία και δεν περιορίζεται μόνο σε αθλητικό επίπεδο, οι κοινωνιολόγοι επικρίνουν Πολιτεία και ΠΑΕ ότι δεν θέλουν επί της ουσίας να πάρουν στα χέρια τους την «καυτή πατάτα» και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα και όχι ημίμετρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, οι αστυνομικοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι την ευθύνη πρέπει να αναλάβουν επιτέλους οι ομάδες, ώστε να πάψουν οι ίδιοι να παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα εντός και εκτός γηπέδων και να αφοσιωθούν πλήρως στην προστασία του πολίτη.
Και φυσικά στη μέση όλων των παραπάνω, ο υγιής φίλαθλος κόσμος, ο οποίος χάνει τις Κυριακές του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, με μεγάλη μερίδα του κόσμου να εκφράζει παράπονα για το γεγονός ότι στην αρχή της σεζόν έδωσε από το υστέρημά του για να αγοράσει εισιτήριο διαρκείας ώστε να βλέπει όλα τα παιχνίδια της αγαπημένης του ομάδας και τώρα αυτό του το στερούν.
Η ειρωνεία της τύχης; Ότι το βράδυ του Σαββάτου είναι προγραμματισμένο να γίνει στο κλειστό του Ρέντη παιχνίδι βόλεϊ ανδρών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα, καθώς τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες και οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμού του αστυνομικού αφορούσε την αναμέτρηση των δύο ομάδων για το θεσμό του League Cup.
Μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση το παιχνίδι αυτό θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Θύελλα αντιδράσεων
Οι κυβερνητικές αποφάσεις προκαλούν την αντίδραση των ποδοσφαιρικών ομάδων, που είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έχουν πάρει θέση τις τελευταίες ώρες, τόσο πριν, όσο και μετά την ανακοίνωση του δίμηνου «λουκέτου» στις εξέδρες των γηπέδων της Super League 1.
Ο Κυριάκος Κυριάκος, μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, πήρε δημοσίως θέση, αναφέροντας:
«Αν δεν πιάσει και αυτό, μετά μπορεί να δοκιμάσουμε να κρατήσουμε τη μύτη μας μέχρι να σκάσουμε! Για άλλη μια φορά, μέσα από κλισέ και εκθέσεις ιδεών, φτάσαμε σε μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει αρκετές φορές (αν ισχύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από χθες).
Το βασικό πρόβλημα είναι πως τα «σκληρά κολάρα» έχουν βρει έναν ευφημισμό για να περιγράψουν το πρόβλημα: «οπαδική βία» τη λένε και θεωρούν ότι είναι μια βία με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Διαφορετική από το bullying στα σχολεία, διαφορετική από τις καθημερινές γυναικοκτονίες, διαφορετική από τα αποτρόπαια που ακούμε κάθε μέρα ειδικά την τελευταία δεκαετία.
Είναι προσβολή στη μνήμη όσων παιδιών χάθηκαν να θεωρεί το Κράτος ότι ο βασικός λόγος που δεν ζουν, ηταν το ότι οι αγώνες γίνονταν με κόσμο.
Είναι παραδοχή ήττας για ένα δυτικό Κράτος να παραλύει την λαϊκότερη διασκέδαση του 99,8% των φιλάθλων γιατί δεν μπορεί να προλάβει ή να καταστείλει την παραβατική δράση του 0,2%.
Και είναι και μέγιστη υποκρισία να προαναγγέλλει αυστηρές ποινές 2 μέρες μετά την αποφυλάκιση συλληφθέντων με ρόπαλα και καδρόνια, ενώ έχει αποτύχει να βρει και να συλλάβει τσεκουροφόρους δράστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Και μπράβο στους φωστήρες που εισηγήθηκαν να καταπολεμηθεί η βία του πεζοδρομίου με κλείσιμο των κερκίδων.
Προτείνω να κλείσουν όλα τα σχολεία στη χώρα επειδή σε κάποια παρουσιάστηκαν κρούσματα bullying. Να απαγορευθούν οι γάμοι για να μην έχουμε άλλη γυναικοκτονία και να γίνει ένα Πανελλήνιο Συνέδριο… Κατηχητικών, για να ακούσουμε προτάσεις εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Το τσουβάλιασμα και οι οριζόντιες ποινές στους πολίτες για εγκλήματα λίγων που το Κράτος δεν μπορεί να προλάβει ή να καταστείλει, για να γίνει άλλη μια επικοινωνιακή διαχείριση ενός τραγικού συμβάντος, δεν αποτελούν και ακριβώς κομπλιμέντο για την Ελληνική Δημοκρατία».
«Ντροπή…». Με μια λέξη μόνο, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος πήρε θέση την Κυριακή για το γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων είχαν ενημερωθεί ότι τα προγραμματισμένα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πέμπτης μπορεί να γίνουν χωρίς κόσμο, κάτι που τελικά θα ισχύσει μόνο για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα.
Για μέτρα σκάνδαλο κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, καθώς θεωρούν ότι για τους χούλιγκαν του Ολυμπιακού την… πληρώνουν όλες οι ομάδες της Super League.
Στο κομμάτι των οικονομικών απωλειών στέκονται τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το ρεπορτάζ του Άρη, σημειώνοντας ότι η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ θα έρθει αντιμέτωπη με ζημία που θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναγκαστεί να δώσει πολλά ντέρμπι χωρίς την παρουσία κόσμου.
Τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού εκφράζουν την απορία τους για τους λόγους για τους οποίους τα κυβερνητικά μέτρα αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο, ενώ στα υπόλοιπα αθλήματα οι αγώνες θα πραγματοποιούνται κανονικά με την παρουσία κόσμου.
Επίσης χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης «λιωμένη καραμέλα» που στόχο είχαν να πλήξουν μόνο τον Ολυμπιακό ο οποίος θα αγωνιστεί την Πέμπτη χωρίς τους φιλάθλους του στις εξέδρες στο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Μπάτσκα Τόπολα.
Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Άρη να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου της Super League και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, θέμα που θα συζητηθεί στο προγραμματισμένο για την Τρίτη Δ.Σ της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος.
«Θα ξενερώσει ο κόσμος»
Επειδή όμως το ποδόσφαιρο στη μεγάλη κατηγορία δεν παίζεται μόνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, επικοινωνήσαμε με τον κ. Μανώλη Σαρρή, δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας gentikoule.gr που ασχολείται με τα θέματα του ΟΦΗ, που μας έδωσε τη δική του άποψη για το θέμα.
«Για τον ΟΦΗ που είναι μια ομάδα με έναν ισχυρό ιδιοκτήτη, όσον αφορά τουλάχιστον το οικονομικό κομμάτι δεν τίθεται κάποιο θέμα ας το πούμε επιβίωσης από την απόφαση της κυβέρνησης για την μη παρουσία κόσμου το επόμενο δίμηνο.
Το μεγαλύτερο θέμα δημιουργείται με τον κόσμο. Είναι λογικό ότι μια τέτοια απόφαση να τον ξενερώνει. Ο ΟΦΗ είναι η έκτη ομάδα στο πρωτάθλημα όσον αφορά τον αριθμό των εισιτηρίων με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες. Έγιναν τη φετινή σεζόν δύο sold out, καταγράφηκε ένα σημαντικό ρεκόρ στον αριθμό των εισιτηρίων διαρκείας που δόθηκαν πριν την έναρξη της σεζόν και τώρα σχεδόν όλο το δεύτερο γύρο θα αναγκαστεί η ομάδα να παίξει χωρίς κόσμο.
Προφανώς και δεν θα λυθεί το θέμα της οπαδικής βίας με μια απόφαση που θα κλείσει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας για δύο μήνες. Και μη ξεχνάμε ότι για ένα περιστατικό που σημειώθηκε σε αγώνα βόλεϊ, τιμωρείται αυτή τη στιγμή μόνο το ποδόσφαιρο».
Ημίμετρα και καμία ουσιαστική στρατηγική
Το κομμάτι της οπαδικής βίας φυσικά και δεν αφορά μόνο τον αθλητικό κόσμο, αλλά είναι ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, με το οποίο αν και είμαστε αντιμέτωποι τις τελευταίες δεκαετίες ποτέ επί της ουσίας δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά με αυτό.
Μιλώντας με κοινωνιολόγους όλοι καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική όλα αυτά τα χρόνια ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τις ομάδες για να αντιμετωπίσουν το θέμα της οπαδικής βίας.
Οι τιμωρίες, είτε χρηματικές προς τις ΠΑΕ είτε κεκλεισμένων των θυρών για κάποιους αγώνες, αποτελούν ημίμετρα και, όπως φαίνεται στην πράξη, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα.
Επίσης, στη βασική ομάδα αναφοράς που είναι οι νέοι και οι ανήλικοι, δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Οι κοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις είναι καθαρά πολιτικές και σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το ζήτημα της οπαδικής βίας.
Μάλιστα, απορούν για ποιον λόγο δεν κλήθηκαν ειδικοί του χώρου στις συζητήσεις που έκανε η κυβέρνηση για το θέμα, προκειμένου να καταθέσουν και οι ίδιοι τις απόψεις τους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση μέσα σε αυτούς τους 2 μήνες.
Παράλληλα, προσθέτουν ότι ζούμε στην εποχή του μεταχουλιγκανισμού.
Εδώ όπου πλέον η οπαδική βία έχει μπλεχτεί με το οργανωμένο έγκλημα, με ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου με άτομα που έχουν φασιστικές απόψεις,
Με λίγα λόγια «στρατοί» που πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιους στοχεύουν, ποιοι τους στρατολογούν και τους προσφέρουν πολεμοφόδια. αλλά και πώς αυτοί ανενόχλητοι περνάνε όλο τον πολεμικό εξοπλισμό στα γήπεδα, ενώ θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι.
«Οι ζωές των αστυνομικών δεν κοστίζουν 30 ευρώ»
Ο σοβαρός τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια που έγιναν έξω από το Ρέντη στο πλαίσιο της αναμέτρησης βόλεϊ ανδρών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς που δεν θεωρούν ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, ενώ σημειώνουν ότι οι ΠΑΕ θα πρέπει να αναλάβουν το έργο της φύλαξης και οι ίδιοι να φύγουν από τα γήπεδα.
«Ουσιαστικά το πρόβλημα βρίσκεται εκτός γηπέδων, όχι εντός. Από τότε που ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις μετακίνησης οργανωμένων σε άλλα γήπεδα έχουν μειωθεί δραματικά τα επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους. Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων λειτουργούν με προμετωπίδα τις ομάδες.
Είναι οργανωμένοι στρατοί. Βασικό ζήτημα είναι η απαγκίστρωση των αστυνομικών έξω από τις θύρες των οργανωμένων, ούτως ώστε να βρίσκονται στους δρόμους και στις γείτονες και να αποτρέψουν τα οπαδικά ραντεβού.
Επίσης καλό είναι να υπάρξει και αλλαγή τρόπου αντιμετώπισης της κατάστασης. Με το που εντοπίζονται οι ύποπτοι πρέπει να ελέγχονται και σε περίπτωση που φέρουν παράνομα αντικείμενα, να οδηγούνται άμεσα στις εισαγγελικές αρχές πριν δράσουν» ανέφερε πριν λίγο διάστημα στην parallaxi ο Θεόδωρος Τσαϊρίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και προσθέτοντας:
«Το βασικό μας πρόβλημα όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της αστυνομίας για την οπαδική βία, είναι ο τεράστιος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκεται έξω από τις θύρες κατά την διάρκεια των αγώνων, με αποτέλεσμα οι γειτονιές να είναι κυριολεκτικά αφύλακτες! Μάλιστα στα 2 μεγάλα και τελευταία πρόσφατα οπαδικά επεισόδια που έγιναν στην Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και στην οδό Καραμανλή με Βούλγαρη, στη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν διμοιρίες στην πόλη αλλά ήταν αγκιστρωμένες. Μια διμοιρία με βαρύ όχημα όπως είναι κατανοητό δεν μπορεί να κινηθεί άμεσα. Για αυτό πρέπει να υπάρχει εντοπισμός και άμεση ακινητοποίηση των συγκεκριμένων “κύκλων” και όχι διακριτική παρακολούθηση. Γιατί η διακριτική παρακολούθηση που εφαρμόστηκε στα 2 πρόσφατα περιστατικά οδήγησε σε συμπλοκή».
Το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις έξω από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, στον απόηχο του σοβαρού τραυματισμού του συναδέλφου τους, αλλά και στην ανακοίνωση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης.
«Απαίτησή μας είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Επιπλέον οι αθλητικοί σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν το έργο της φύλαξης και οι αστυνομικοί να φύγουν από τα γήπεδα, καθώς δεν είναι δουλειά μας να φυλάμε ανώνυμες εταιρείες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Συμεωνίδης, αναπληρωτής γραμματέας της ΕΑΥΘ που υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι μια αναμασημένη τροφή, η οποία δεν πρόκειται να δώσει καμία λύση λέγοντας ότι: «Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι οι ανώνυμες εταιρείες να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για τους αγώνες των ομάδων τους».
«Ένας συνάδελφος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Η κατάσταση του είναι πολύ κρίσιμη. Είναι συνάδελφος όλων μας. Το πιο βασικό επιχείρημα γιατί δεν πρέπει η αστυνομία να είναι στα γήπεδα είναι το εξής: Ότι θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να ασχολείται με την προστασία του πολίτη, να ασχολείται με τις κλοπές, τις διαρρήξεις, να ασχολείται με την ενδοοικογενειακή βία, με την παραβατικότητα των ανηλίκων, με τον πολίτη που καθημερινά αντιμετωπίζει προβλήματα» είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας:
«Φυσικά θα πρέπει οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βάλουν κάμερες μέσα στο γήπεδο, όπως οφείλουν. Κι αν η βία και η επιθετικότητα μεταφερθεί αλλού, αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, όπως οφείλει».
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών) χαρακτηρίζει τα μέτρα «χάδια» και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει πρόσθετα και πραγματικά σκληρά μέτρα. Μάλιστα τονίζουν οι αστυνομικοί, πως επιμένουν στη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων καθώς και απόσυρση της Αστυνομίας από όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς σοβαρά επεισόδια γίνονται και στους αγώνες μπάσκετ ακόμα και χάντμπολ ή το χειρότερο ότι γίνονται ραντεβού θανάτου μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
«Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι το χτένι έσπασε και ο κόμπος χάθηκε. Εάν δεν τολμήσετε τώρα να φανείτε, όχι σκληροί αλλά δίκαιοι, απέναντι στο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα το καταφέρετε ποτέ.
Οι ευκαιρίες δίνονται ελάχιστες φορές και σε όποιον τολμάει να τις αδράξει όταν πρέπει. Ειδάλλως θα καταλήξετε και εσείς να συναριθμηθείτε με όλους αυτούς που κοίταζαν φοβικά το πρόβλημα και φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε» σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Η βία είναι εκεί έξω
Η απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στις εξέδρες γηπέδων μόνο του πρωταθλήματος της Super League, φυσικά και προκαλεί εύλογες απορίες, όχι μόνο σε κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό, αλλά και σε κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη.
Το πρόσφατο περιστατικό με τον τραυματία αστυνομικό έγινε εκτός γηπέδου και όχι μέσα σε αγωνιστικό χώρο.
Οι δολοφονίες των Κατσούρη, Καμπανού, Τόσκο, Κωνσταντίνου, Φιλόπουλου, δεν έγιναν μέσα σε κάποιο γήπεδο.
Η κυβέρνηση αναφέρθηκε ξανά σε κάμερες και τουρνικέ. Όλα αυτά υποτίθεται υπάρχουν στα γήπεδα, αλλά δεν λειτουργούν.
Η κυβέρνηση είχε αναφερθεί σε κλείσιμο συνδέσμων μετά τη δολοφονία Καμπανού, αλλά πέρα από κάποιες ενέργειες που έγιναν το διάστημα εκείνο, και αυτό το θέμα μπήκε κάτω από το… χαλάκι.
Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση και οι… εξηγήσεις
Η κυβέρνηση έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων για να ανάψει το πράσινο φως στην επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα της Super League μετά τις 12 Φεβρουαρίου.
Αυτές είναι:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων τους και αξιοποίηση του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
- Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
Όσον αφορά το γιατί τελικά η απόφαση της κυβέρνησης αφορά τη μεγάλη ποδοσφαιρική κατηγορία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης σχολίασε:
«Θεωρούμε ότι τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, κάποιες φορές και στο μπάσκετ. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα του βόλεϊ ό,τι συνέβη εκεί. Πολλές φορές οι οπαδοί που πάνε εκεί δεν έχουν καμία επαφή με το σπορ, δεν ξέρουν καν τι είναι το… φιλέ. Μεταφέρθηκε ένας στρατός κι έκανε ό,τι έκανε. Στο μπάσκετ έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν αγώνες με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Με ένταση, ενδιαφέρον, που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε οριακούς αγώνες μεταξύ δύο κορυφαίων ομάδων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, χωρίς τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν θα ήταν σωστό να είχαμε την ίδια απόφαση στα άλλα αθλήματα».
Στο ερώτημα τι απαντά στους κατόχους διαρκείας που δεν θα μπορούν να πάνε στο γήπεδο για δύο μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε :
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ενδεχομένως και την οργή και απογοήτευση κάποιων φιλάθλων, γιατί σε μια τέτοια απαγόρευση οι φίλαθλοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν. Αφορά το σύνολο των γηπέδων, γιατί-να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας-δεν ξεκίνησαν τα επεισόδια την τελευταία εβδομάδα ή τα τελευταία χρόνια. Συμβαίνει πολλά χρόνια και όχι σε 1-2 συλλόγους ή στους οργανωμένους 1-2 συλλόγων. Δεν είναι η μοναδική παρέμβαση, δεν παίρνουμε απλώς μια οριζόντια απόφαση και δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη αξία. Είναι μια συνολική παρέμβαση που η βάση της είναι η συνολική ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών διοργανώσεων. Για να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις πράξεις, ποιοι τις ανέχονται και ποιοι τις υποθάλπτουν.
Αντιλαμβάνομαι τη στενοχώρια του κόσμου, αλλά είναι και η δική τους συνεισφορά για να λύσουμε επιτέλους ένα πρόβλημα. Μας ενδιαφέρει να επιστρέψει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στα γήπεδα με ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές που βάλαμε για αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων. Ποιος μας λέει ότι δεν μπορούν να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία στις υπόλοιπες θύρες. Δώσαμε χώρο και χρόνο και είδαμε πως δεν είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Θα μπορούμε να ξέρουμε πλέον πως στη συγκεκριμένη θέση κάθεται ο συγκεκριμένος φίλαθλος και η ευθύνη θα είναι προσωπική. Οι παρεμβάσεις είναι συνολικές, ξεκινούν από τη ρίζα του προβλήματος και μακάρι να φανούν αρκετές».
Τι θα κάνουν οι διαιτητές;
Αποχή από τους αγώνες της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος της Super League αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι διαιτητές και βοηθοί της πρώτης κατηγορίας. Το σώμα απέστειλε επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ενημερώνοντας για την απόφαση που ελήφθη, ως συνέχεια των απειλών κατά των μελών του.
Τελευταία περιστατικά ήταν η εμπρηστική επίθεση στο κατάστημα του Ανδρέα Γκάμαρη και οι απειλές εναντίον της οικογένειας του Τάσου Παπαπέτρου και του ιδίου, τις οποίες ο διεθνής διαιτητής κατήγγειλε μετά τη διαιτησία του στο παιχνίδι Βόλος-Ολυμπιακός 2-2.
Στην επιστολή προς την ΚΕΔ οι διαιτητές κάνουν λόγο για «ανακοινώσεις που μένουν ατιμώρητες, προπηλακισμοί, bulling, καταστροφή χαρακτήρων, απειλές, λεκτικές και φυσικές επιθέσεις, άγνοια βασικών κανονισμών των κανόνων παιχνιδιού, άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας του VAR είναι μόνο λίγα από αυτά που έχουν καταστήσει το κλίμα τοξικό για ποδόσφαιρο».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε οι Έλληνες διαιτητές και βοηθοί διαιτητές της 1ης κατηγορίας να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους με ασφάλεια. Ως συνέπεια των ανωτέρω το σώμα διαιτητών και βοηθών διαιτητών 1ης κατηγορίας έχει λάβει την απόφαση να μην ασκήσει τα καθήκοντα του σε κανένα αγώνα ξεκινώντας από την 14η αγωνιστική της Super League 1 και μέχρι οι συνθήκες να καταστούν ομαλές για την σωματική ακεραιότητά μας».
Ο διεθνής Έλληνας διαιτητής Βαγγέλης Μανούχος, σε ραδιοφωνικό του συνέντευξη τόνισε:
«Τα μέτρα είναι ένα πρώτο βήμα, δεν είναι πανάκεια. Οι μεγάλες ομάδες να κάνουν συμφωνία κυρίων. Να σταματήσουν οι δηλώσεις μέσω αφαίρεσης βαθμών ή ποινής κεκλεισμένων των θυρών.
Το θέμα είναι αυτά που συμβαίνουν εκτός των γηπέδων και όχι τόσο εντός των γηπέδων. Υπάρχουν κάποια site που είναι φανατικά και μιλούν για τη διαιτησία. Εκεί νιώθουμε απροστάτευτοι.
Αυτή τη στιγμή το σύνολο των διαιτητών δεν είναι θετικό για να παίξουν το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αν δε νιώσουμε ασφαλείς δεν πρόκειται να γυρίσουμε.
Πολλοί οπαδοί εξαγριώνονται από τις ανακοινώσεις των ομάδων και μπορεί να μας επιτεθούν στο δρόμο. Να πέσουν οι τόνοι ζητάμε».
Προσωρινή απαγόρευση μετακινήσεων των οπαδών στη Γαλλία
Η οπαδική βία μαστίζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα γήπεδα της Γαλλίας, με τα περιστατικά χουλιγκανισμού να αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Τελευταίο, αλλά και εφιαλτικό γεγονός ήταν ο θάνατος οπαδού της Ναντ που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα. Ποιος θα ξεχάσει τον τραυματισμό του Φάμπιο Γκρόσο στο ματς της Μαρσέιγ με τη Λυών, αλλά και τα… πολεμικά πλάνα των φιλοξενούμενων για το ματς της Μασσαλίας.
Το καμπανάκι έχει χτυπήσει πολλές φορές με την υπουργό Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντό-Καστερά να τονίζει: «Πρόκειται για μια ριζοσπαστική κατάσταση που απαιτεί ριζοσπαστικά μέτρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στο ποδόσφαιρο».
Έτσι, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών σε ματς υψηλού κινδύνου. Στις 18 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και θα αποφασιστούν νέα μέτρα.
Όσον αφορά την… καραμέλα περί Θάτσερ και χουλιγκανισμού στα αγγλικά γήπεδα την καλύτερη απάντηση έδωσε στο news247.gr και στον Κώστα Κουκουμάκα ο Τζεφ Πίρσον, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πρώην σύμβουλος της UEFA σε θέματα χουλιγκανισμού
«Περάσαμε από την αντιδραστική επίδειξη δύναμης της αστυνομίας στη νοήμονα προσέγγιση να βρεθούν αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα και οι υπόλοιποι να αντιμετωπίζονται όπως οι πελάτες σε οποιαδήποτε άλλη μορφή διασκέδασης. Επίσης, οπαδοί που είχαν καταδικαστεί για επεισόδια θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τους αγώνες. Μετά το Χίλσμπορο, βελτιώσαμε τα γήπεδα, με καλύτερα συστήματα καμερών και ελέγχων».
Τον επίλογο ας τον δώσει ο μικρός Γιάννης…