Μπήκαμε σε αγώνες MMA και ναι, θέλουμε να σας το περιγράψουμε
Τι συμβαίνει τελικά μέσα στο κελί; ΄Όσα πρέπει να ξέρεις είναι εδώ.
Εικόνες: Κωνσταντίνος Τσακιτζής
Ένα πεδίο μάχης, αθλητές που παλεύουν σώμα με σώμα, παθιασμένο κοινό που παρακολουθεί ένα άθλημα το οποίο συνδυάζει διάφορες πολεμικές τέχνες σε μία, ο ιδρώτας στάζει, τα πλαστικά μασελάκια αγκαλιάζουν τα δόντια, δράση, αυτοάμυνα, σκηνές βγαλμένες από ταινία, αποκτούν σάρκα και οστά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Οι μεικτές πολεμικές τέχνες (Αγγλικά: mixed martial arts, συντομογραφία: MMA) είναι ένα μαχητικό άθλημα πλήρους επαφής που επιτρέπει τη χρήση τόσο των χτυπημάτων όσο και των λαβών, είτε από όρθια θέση είτε από το έδαφος.
Συμπεριλαμβάνει πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες όπως την πυγμαχία, την πάλη, το μάι τάι, βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου, το kick boxing, το ταεκβοντό, το καράτε, το τζούντο και άλλα. Οι ρίζες των σύγχρονων μεικτών πολεμικών τεχνών μπορούν να εντοπιστούν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του Παγκρατίου.
H προπονήτρια και παλιά αθλήτρια MMA, Καλλιόπη Γεΐτσιδου εξηγεί πως το άθλημα στην χώρα μας εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς ο κόσμος πια το αποδέχεται διότι καταλαβαίνει ότι συνδυάζει το σύνολο των πολεμικών τεχνών.
“Δεν είναι πάλη το MMA, αν κάποιος επιλέξει να γνωρίσει το άθλημα, θα έχει πιο ευρεία γνώση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε απλά προβλήματα της καθημερινότητας. Το μυαλό ανοίγει στο να βρίσκει λύσεις λόγω της συνδυαστικότητας των πολεμικών τεχνών. Ο κόσμος θεωρεί πως το άθλημα είναι βίαιο, οι περισσότεροι όμως στέκονται στις εικόνες που βλέπουν και στα video, το άθλημα αυτό έχει πολλά οφέλη τα οποία δεν μπορεί να τα εντοπίσει κάποιος εκ πρώτης όψης.
Οι περισσότεροι βλέπουν τους αγώνες και θεωρούν πως είναι μόνο η βία μέσα σε αυτούς ενώ υπάρχουν όρια και κανονισμοί στο άθλημα. Τα πράγματα δεν είναι ανεξέλεγκτα, δεν πρόκειται απλώς για δύο ανθρώπους που παίζουν ξύλο. Υπάρχει ασφάλεια και περιορισμοί και είναι εκεί για την προστασία του αθλητή. Όσον αφορά τα οφέλη του αθλήματος είναι πολύπλευρα, αφορούν τόσο τον ψυχισμό των αθλητών, όσο και τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων. Επίσης, προφανώς είναι ένας σπουδαίος τρόπος άθλησης, δυναμώνει τις αντοχές και το σώμα.”
Οι ηλικίες που πηγαίνουν για να μάθουν ΜΜΑ ποικίλλουν.
“Έχουμε αθλητές 5 ετών και φτάνουν μέχρι και τα 50. Στην πλειοψηφία οι ασκούμενοι είναι άντρες ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών διαρκώς αυξάνεται. Η πολιτεία δεν στηρίζει το MMA, διότι είναι ελάχιστοι εκείνοι που το αποδέχονται. Γίνονται βήματα κυρίως στο ερασιτεχνικό επίπεδο, διοργανώνονται πρωταθλήματα. Στην Θεσσαλονίκη οι διοργανώσεις έχουν δείξει ένα πολύ καλό profile, οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές είναι κοντά μας και στηρίζουν την προσπάθεια μας. O Οργανισμός Τουρισμού επίσης μας στηρίζει λόγω του ότι φέρνουμε αθλητές από το εξωτερικό. Ο στόχος του FΑP, είναι να γίνει το MMA, mainstream. Εγώ όταν έπαιζα στην Ιαπωνία, στους αγώνες ερχόντουσαν παιδιά με τους γονείς τους, είναι στη νοοτροπία τους, σε εμάς δεν είναι και δεν πιστεύω πως θα ενταχθεί και ποτέ, τουλάχιστον όμως θα θέλαμε να το γνωρίσει περισσότερος κόσμος και να καταλάβει πως δεν είναι αυτό που βλέπει. Στην πραγματικότητα το MMA είναι η μίξη των πολεμικών και μαχητικό τεχνών. Η ιστορία του ξεκινά από το αρχαίο ελληνικό παγκράτειο.”
Οι αθλητές του ΜΜΑ μπορεί να χρησιμοποιήσουν το άθλημα σε δύσκολες καταστάσεις έξω.
“Για εμένα το Α και το Ω είναι να κρατώ την ψυχραιμία μου σε δύσκολες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα αν κάποιος κινδυνέψει προφανώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη του. Δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να χτυπάμε ελεύθερα, πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία και να διακρίνουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ότι γνωρίζουμε πολεμικές τέχνες δεν σημαίνει πως πρέπει να εμπλεκόμαστε σε σκηνικά καυγάδων. Αν όμως χάσει κάποιος την ψυχραιμία του και θολώσει το μυαλό του, δε νομίζω πως θα αντιδράσει σε φυσιολογικό πλαίσιο. Φυσικά αν γνωρίζεις από πολεμικές τέχνες νοιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κυκλοφορείς στον δρόμο και μπορείς να αμυνθείς.
Οι αγώνες για εμάς είναι η γιορτή του ΜΜΑ, ο παλμός από τους θεατές είναι πολύ δυνατός, επικρατεί ένταση, η ενέργεια των αθλητών, έντονη μουσική και αγωνία, υπάρχει γρήγορη εναλλαγή στα ζευγάρια που συμμετέχουν οπότε το ενδιαφέρον εντείνεται για αυτούς που έρχονται να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Φέτος ήρθε κόσμος που δεν είχε καμία επαφή με το ΜΜΑ, συζητούσαμε με το κοινό όταν τελειώσανε οι αγώνες, το κοινό ήταν ενθουσιασμένο, πίστευε πως έπαιζε σε ταινία δράσης.
Μερικοί το περιέγραψαν σαν αμερικανιά, άλλοι ζητοκραύγαζαν μέσα στο γήπεδο. Εντοπίσανε αρκετοί το ήθος των αθλητών παρόλο που για να επιτευχθεί η νίκη πέφτουν πολλά χτυπήματα. Οι αθλητές δεν είναι αλήτες που παίζουν ξύλο, είναι μαχητές, έχουν μία κανονική ζωή. Η διοργάνωση προβάλλεται σε συνδρομητικά κανάλια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.”