Αθλητισμός

Οι μεγάλες στιγμές: Όλοι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι που κατέκτησαν ελληνικές ομάδες

Ένα ταξίδι στις μεγάλες στιγμές συλλόγων της χώρας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
οι-μεγάλες-στιγμές-όλοι-οι-ευρωπαϊκοί-1168203
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ο ελληνικός αθλητισμός, σε συλλογικό επίπεδο, ζει μεγάλες στιγμές τις τελευταίες ημέρες, με δύο ομάδες, τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ και τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο να κατακτούν ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Οι πρόσφατες αυτές επιτυχίες έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά από μεγάλες πορείες που έχουν κάνει στο παρελθόν ελληνικές ομάδες σε διάφορα αθλήματα με… προορισμό την κορυφή της Ευρώπης!

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους τίτλους που έχουν κατακτήσει οι ελληνικές ομάδες (σημειώνουμε και πάλι ότι αναφερόμαστε σε συλλογικό ομαδικό επίπεδο) σε διεθνείς διοργανώσεις!

Η πρωτιά του Ολυμπιακού

Όλα αυτά τα χρόνια όταν μιλούσαμε για την πορεία των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις η κουβέντα πάντα σταματούσε στο, μακρινό πλέον, 1971, όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, αλλά γνώρισε την ήττα με 2-0.

Τα χρόνια που ακολούθησαν οι ομάδες μας έκαναν κατά καιρούς αξιόλογες πορείες στην Ευρώπη, αλλά τελικά το πλήρωμα του χρόνου για την Ελλάδα ήρθε το 2024.

Την αρχή έκανε πριν λίγο καιρό η Κ19 του Ολυμπιακού η οποία κατάφερε να κατακτήσει το ευρωπαϊκό Youth League κερδίζοντας τη Μίλαν στη Νιόν της Ελβετίας το 3-0.

Τη σκυτάλη πήρε η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού. Η νύχτα της 29ης Μαΐου και τα όσα συνέβησαν έως τα ξημερώματα της επόμενης θα μνημονεύονται για χρόνια.

Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στον τελικό του Europa Conference League ο οποίος τη φετινή σεζόν φιλοξενούνταν στην Αθήνα και στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 της Φιορεντίνα και να αναδειχτεί κυπελλούχος Ευρώπης, γίνοντας αυτομάτως η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που φέρνει ευρωπαϊκό τίτλο στη χώρα σε συλλογικό επίπεδο.

Μεγάλη η μπασκετική τροπαιοθήκη

Και αν στο ποδόσφαιρο έπρεπε να περιμένουμε χρόνια για να δούμε μια ελληνική ομάδα στην κορυφή ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στο μπάσκετ οι επιτυχίες αυτές είναι σύνηθες φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες.

Με πλέον πρόσφατη φυσικά την κατάκτηση της Euroleague από τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό.

Αυτό είναι το έβδομο συνολικά τρόπαιο που κατακτούν οι πράσινοι στη συγκεκριμένη διοργάνωση, εξού και το προσωνύμιο που απέκτησαν πρόσφατα «εφτάστεροι».

Το τριφύλλι έπρεπε να περιμένει 13 χρόνια για να φτάσει ξανά στην κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου.

Ο… χορός άνοιξε το 1996 στο Παρίσι, το 2000 ακολούθησε ο δεύτερος τίτλος στον τελικό της Θεσσαλονίκης και το 2002 ο τρίτος στη Μπολόνια.

Το 2007 το Final-4 επιστρέφει στην Ελλάδα αυτή τη φορά στην Αθήνα με θριαμβευτή ξανά τον Παναθηναϊκό, που επιστρέφει στην κορυφή το 2009 στο Βερολίνο.

Το έκτο αστέρι στη φανέλα ο Παναθηναϊκός το έραψε το 2011 στη Βαρκελώνη.

Ο Παναθηναϊκός έχει στην τροπαιοθήκη του και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο που κατέκτησε το 1996.

Τρία πρωταθλήματα Ευρώπης μετράει στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός.

Το 1997 στην Ρώμη οι ερυθρόλευκοι πανηγύριζαν το πρώτο τους τρόπαιο.

Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, για να επαναλάβει το θρίαμβό του την αμέσως επόμενη χρονιά κατακτώντας τον τίτλο στο Λονδίνο.

Και οι ερυθρόλευκοι έχουν στη συλλογή τους ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο που κατέκτησαν το 2013.

Το ευρωπαϊκό τρόπαιο της μπασκετικής ΑΕΚ το 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο σίγουρα κατέχει ειδική θέση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Η Ένωση μπροστά σε 80.000 κόσμο κέρδισε τη Σλάβια Πράγας και κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων.

Επιτυχία που επανέλαβε το 2000 με την κατάκτηση του τότε κυπέλλου Σαπόρτα στη Λοζάνη απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια.

Το 2018 η ΑΕΚ κατάφερε να στεφθεί και πάλι κυπελλούχος Ευρώπης αυτή τη φορά κερδίζοντας τη διοργάνωση FIBA Basketball Champions League για να ακολουθήσει η κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2019.

Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες της Θεσσαλονίκης

Άρης και ΠΑΟΚ έχουν γράψει και αυτοί με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης να μεσουρανούν στο άθλημα εντός και εκτός συνόρων.

Ο Άρης το 1993 κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων όταν στο Τορίνο κέρδισε την Εφές Πίλσεν από την Τουρκία.

Το 1997 επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τίτλο καθώς κερδίζει το κύπελλο Κόρατς επικρατώντας και πάλι μιας τουρκικής ομάδας, αυτή τη φορά της Τόφας Μπούρσα.

Το 2003 οι κίτρινοι επιστρέφουν στην κορυφή ευρωπαϊκού θεσμού, όταν κατακτούν το EuroCup Challenge στη Θεσσαλονίκη με τη νίκη τους απέναντι στην πολωνική Ασέκο Γκντίνια.

Δύο ευρωπαϊκούς τίτλους έχει στο παλμαρέ του ο ΠΑΟΚ.

Η αρχή για τον Δικέφαλο του Βορρά έγινε το 1991 με την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων και τη νίκη στον τελικό επί της Σαραγόσα.

Αυτός μάλιστα, ήταν ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος ελληνικής ομάδας, μετά από εκείνον της ΑΕΚ το 1968.

Οι ασπρόμαυροι το 1994 πέτυχαν έναν ακόμη ευρωπαϊκό θρίαμβο όταν κατέκτησαν το κύπελλο Κόρατς κερδίζοντας στον τελικό την ιταλική Στεφανέλ.

Το Μαρούσι στην κορυφή της Ευρώπης

Το 2001 άλλη μια ελληνική ομάδα θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το Μαρούσι κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο Σαπόρτα κερδίζοντας στον τελικό της διοργάνωσης τη Σαλόν.

Το έπος του Αθηναϊκού

Γνώριζες ότι μια ελληνική γυναικεία ομάδα μπάσκετ έχει φέρει ευρωπαϊκό τίτλο στη χώρα μας;

Και όμως ναι, έχει συμβεί! Και όχι σχετικά πολλά χρόνια πριν.

Ο Αθηναϊκός, το 2010 ολοκληρώνει μια ονειρική σεζόν. Μια αγωνιστική χρονιά ορόσημο, όχι μόνο για το σύλλογο του Βύρωνα, αλλά για όλο το ελληνικό μπάσκετ.

Κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναικεία ομάδα στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα που κατέκτησε Τριπλ Κράουν (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

Αποτελεί δε την τρίτη ομάδα καλαθοσφαίρισης σε ό,τι αφορά και τα δύο φύλα, καθώς κάτι ανάλογο έχουν να επιδείξουν στους άνδρες μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Ο Αθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος στους τελικούς κόντρα στη Ναντέζντα Αρινμπούρκ, την οποία κέρδισε στην Ρωσία με 8 πόντους, ενώ στην ρεβάνς γνώρισε «γλυκιά» ήττα τεσσάρων πόντων διαφορά.

Επιτυχίες του νερού

Το ανδρικό και γυναικείο πόλο έχει καταφέρει να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Αρκετοί είναι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι που έχουν βαφτεί… γαλανόλευκοι τα τελευταία χρόνια, με ελληνικούς συλλόγους να φτάνουν στο… Έβερεστ των διοργανώσεων που λαμβάνουν μέρος.

Ο Ολυμπιακός στους άνδρες έχει στην τροπαιοθήκη του τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους. Το 2002 και το 2018 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ το 2002 κατέκτησε και το Σούπερ Καπ.

Στις γυναίκες, ο σύλλογος του Πειραιά έχει αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2015, το 2021 και το 2022. Μάλιστα, ο τελευταίος χρονικά τίτλος στη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία καθώς οι ερυθρόλευκες έφτασαν αήττητες έως το τέλους του δρόμου.

Το 2014 ο Ολυμπιακός στις γυναίκες κατέκτησε το Len Trophy, ενώ στο παλμαρέ του έχει 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2015, το 2021 και το 2022.

Ένα ευρωπαϊκό τίτλο στους άνδρες έχει να επιδείξει και η Βουλιαγμένη, το 1997 όταν κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης.

Μεγάλες επιτυχίες για το σύλλογο και στο γυναικείο του τμήμα. Δύο πρωταθλήματα Ευρώπης το 2009 και το 2010, ένα Len Trophy το 2003, αλλά και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2009 και το 2010.

Ευρωπαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα έχει φέρει και ο ΑΝΟ Γλυφάδας με τη γυναικεία ομάδα πόλο του συλλόγου να κατακτά το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης το 2000, αλλά και το 2003.

Δύο ευρωπαϊκούς τίτλους έχει στην τροπαιοθήκη του και ο Εθνικός Πειραιώς. Ο πρώτος το 2010 και ο δεύτερος το 2022. Αμφότερες οι επιτυχίες σημειώθηκαν στο Len Trophy.

Ευρωπαϊκοί τίτλοι στο φιλέ

Διεθνείς επιτυχίες έχει καταγράψει ο ελληνικός αθλητισμός σε συλλογικό επίπεδο και στο άθλημα του βόλεϊ.

Στους άνδρες ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει δύο φορές το CEV Top Teams Cup το 1996 και το 2005, ενώ το 2023 πανηγύρισε το CEV Challenge Cup.

Ευρωπαϊκό τίτλο έχουν πανηγυρίσει και οι γυναίκες του Ολυμπιακού όταν το 2018 έφταναν στην κορυφή του Challenge Cup.

Χορεύοντας με τους «λύκους»

Η σεζόν 2011-2012 μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραμυθένια για τον Διομήδη Άργους που γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο κερδίζοντας το Challenge Cup στο χάντμπολ ανδρών κόντρα στη Βάκερ Τουν από την Ελβετία.

Το 2021 ήρθε και η σειρά της ΑΕΚ, με την ανδρική ομάδα χάντμπολ της Ένωσης να κατακτά και εκείνη το Challenge Cup απέναντι στη σουηδική Ίσταντς IF.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα