Η παρεΐστικη αθλητική μανία της Θεσσαλονίκης που πρέπει να ανακαλύψεις

Ένα σπορ που δεν είναι νέο στην Ελλάδα και στην πόλη, αλλά όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς το δοκιμάζουν τον τελευταίο καιρό.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-παρεΐστικη-αθλητική-μανία-της-θεσσα-829826
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Unsplash

Ευελπιστούμε ότι το φετινό φθινόπωρο και ο χειμώνας που ακολουθεί στην πόλη θα είναι τελείως διαφορετικοί από πέρσι και θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού που μας «γεμίζουν» ψυχολογικά και σωματικά και μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα.

Εάν είσαι λοιπόν αθλητικός τύπος, αλλά έχεις βαρεθεί τα συνηθισμένα και θέλεις να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο, τότε πρέπει να δοκιμάσεις μαζί με την παρέα σου το padel και είναι σίγουρο ότι θα κολλήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, αλλά και παίκτες ομάδων της Θεσσαλονίκης έχουν πάθει μανία με το συγκεκριμένο σπορ και στον ελεύθερο τους χρόνο περνούν πολλές ώρες… ιδρώνοντας τη φανέλα τους σε ένα άλλο γήπεδο, αυτό του padel.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Να μάθουμε ποια είναι αυτή η αθλητική μανία, που δεν είναι νέα στην πόλη, αλλά πολλοί Θεσσαλονικείς την έχουν ανακαλύψει πρόσφατα.

Φαινομενικά μπορεί να παραπέμπει στο τένις, αλλά δεν χρειάζεται να έχεις γνώση του συγκεκριμένου αθλήματος για να παίξεις padel. Άλλωστε, η ρακέτα παραπέμπει περισσότερο σε αυτήν του τένις που παίζουμε στην παραλία και η εκμάθηση των βασικών κανόνων είναι εύκολη και το κυριότερο δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο. Ωστόσο, εάν έχεις παίξει τένις θα σου είναι ακόμα πιο εύκολο να προσαρμοστείς και να συντονιστείς με τα νέα δεδομένα.

Το padel παίζεται σε δυάδες σε κλειστό γήπεδο το μέγεθος του οποίου είναι το 25% ή το μισό από το αντίστοιχο του τένις. Γύρω από το γήπεδο υπάρχουν κλειστά τζάμια, εικόνα που παραπέμπει λίγο σε χόκεϊ επί πάγου. Αν η μπάλα γκελάρει στο έδαφος και στο τζάμι τότε μπορεί το παιχνίδι να συνεχιστεί. Επειδή βέβαια ακούτε για τζάμια, δεν χρειάζεται να φοβάστε για την πιθανότητα ατυχήματος, καθώς είναι ασφαλείας και αντέχουν στα χτυπήματα της μπάλας.

Δικαίως χαρακτηρίζεται ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ευρώπη (είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ισπανία) και το οποίο σαρώνει και στην Ελλάδα. Στην Αργεντινή παίζεται επίσης με μανία από όλες τις ηλικίες.

Δεν χρειάζεται να είσαι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση για να δοκιμάσεις την τύχη σου, αφού αυτό που μετράει είναι περισσότερο η αντίληψη που καλείσαι να έχεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

«Γονιός» του padel θεωρείται ένας πλούσιος άνδρας στο Μεξικό ο οποίος τη δεκαετία του 60′ στην έκταση την οποία είχε δεν μπορούσε να φτιάξει ένα γήπεδο τένις και έτσι αποφάσισε να συνδυάσει το άθλημα αυτό με το σκουός και έτσι να προκύψει η νέα αυτή αθλητική μανία που γνωρίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς.

Πηγή: Unsplash

Οι ρακέτες του padel είναι πιο συμπαγείς στην κατασκευή τους σε σχέση με αυτές του τένις και είναι αρκετά ελαφριές, αφού για τις γυναίκες δεν ξεπερνούν τα 360 γραμμάρια, ενώ οι ανδρικές φτάνουν έως και τα 380 γραμμάρια. Πολύ πιο ελαφριές είναι οι ρακέτες για τα παιδιά που μπορούν από 7 χρονών και πάνω να αρχίσουν να μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος, πάντα βέβαια μέσα από τη σκοπιά της διασκέδασης.

Δεν λείπει φυσικά και το… μικρόβιο του ανταγωνισμού, με τη διεξαγωγή τουρνουά στη χώρα μας, για εκείνους που θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπάνω.

Μιας και μιλάμε φυσικά για αθλητισμό εν μέσω πανδημίας, ένα ακόμη θετικό στοιχείο για να ασχοληθείς με το padel είναι το γεγονός ότι ο χώρος τέλεσης του είναι ανοιχτός και δεν υπάρχει επαφή μεταξύ συμπαίκτη – αντιπάλων.

Αυτό που πάντα μας απασχολεί σε ένα σπορ ή μια δραστηριότητα που δεν μπορείς να τη δοκιμάσεις σε κάποιο ελεύθερο χώρο, είναι φυσικά το κόστος.

Εάν δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα για τη δική σου ρακέτα και τις δικές σου μπάλες, μπορείς να νοικιάσεις από τα γήπεδα τα οποία θα επισκεφτείς.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι για τα διαθέσιμα γήπεδα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να υπολογίζεις ένα κόστος γύρω στα 10 ευρώ το άτομο για να παίξεις για 60 ή 90 λεπτά. Από εκεί και πέρα υπάρχει η έξτρα χρέωση για να νοικιάσεις την ρακέτα που είναι της τάξεως του 2 ευρώ.

Εάν το δοκιμάσεις, σου αρέσει και θέλεις να γίνεις φανατικός, τότε θα πρέπει να ξοδέψεις ένα ποσό από 120 έως 270 ευρώ για να αποκτήσεις τη δική σου ρακέτα. Σίγουρα θα χρειαστείς και μια τσάντα για να τις μεταφέρεις με ασφάλεια και σε αυτήν την περίπτωση εφόσον η παρέα που παίζεις είναι στάνταρ, τότε θα μπορούσατε να μοιραστείτε το κόστος της αγοράς μιας τσάντας, με τις τιμές να διαφέρουν αναλόγως με το τι ψάχνεις. Από 5 έως 7 ευρώ κινούνται σε διαδικτυακά sites αγορών οι τιμές για τα μπαλάκια, ενώ όσοι θέλουν να μπουν για τα καλά στο… κλίμα, μπορούν να προμηθευτούν και ειδικά παπούτσια με υψηλότερο κόστος τα 150 ευρώ.

Πηγή: pixabay

Εάν η παρέα δεν… ψήνεται για να σε ακολουθήσει στη δοκιμή, τότε τα γήπεδα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη σου δίνουν τη δυνατότητα να κλείσεις θέση και να επιλέξεις τη μέρα και την ώρα που θέλεις να παίξεις.

Με ένα γρήγορο «γκουγκλάρισμα» μπορείς να εντοπίσεις τις τοποθεσίες που φιλοξενούν γήπεδα padel στη Θεσσαλονίκη, η μία κοντά στο αεροδρόμιο και η άλλη πλησίον του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα