Παρίσι: Η αθέατη πλευρά της καθημερινότητας των Ολυμπιακών Αγώνων
«Είναι ανυπόφορο, νοιώθουμε σαν φυλακισμένοι» - Οι μετακινήσεις με... QR Code και ο τζίρος εστιατορίων και ξενοδοχείων που πέφτει στα τάρταρα
Το Παρίσι μετράει αντίστροφα για την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων με τη γαλλική πρωτεύουσα να είναι αστυνομοκρατούμενη και να μπαίνει σε μία τελείως διαφορετική καθημερινότητα για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι γαλλικές αρχές στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, σε προσπάθεια αποφυγής επικείμενων επιθέσεων, με τις πληγές των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων να παραμένουν ανοιχτές.
Η “πρόκληση ασφαλείας”
Περισσότερα από 44.οοο μεταλλικά εμπόδια απαγορεύουν την πρόσβαση σε σημεία από το Λούβρο μέχρι τη Νησίδα Σεν Λουί. Πολυσύχναστοι σταθμοί του μετρό και μεγάλες λωρίδες κυκλοφορίες παραμένουν αποκλεισμένοι, αποκλειστικά για ολυμπιακοί χρήση, ενώ η πρωτεύουσα της Γαλλίας έχει κατακλυστεί από τουρίστες με τις τιμές της αγοράς να φτάνουν στα ύψη. Οι γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα έκλεισαν, ενώ η πρόσβαση στο κέντρο του Παρισιού έχει απαγορευτεί. Περίπου 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είναι στις επάλξεις, ενώ την ημέρα Τελετής Έναρξης, θα αυξηθούν κατά 15.000, μαζί με 10.000 στρατιώτες.
“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας που είχε οποιαδήποτε χώρα να οργανώσει σε καιρό ειρήνης”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.
Με κώδικες QR Code η κυκλοφορία
Μόνο με την επίδειξη ενός ειδικού QR code θα έχουν την ικανότητα να κυκλοφορούν οι κάτοικοι του Παρισιού, σε όσα σημεία βρίσκονται αποκλεισμένα από τις αρχές. Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις για την απόκτηση του “Pass Jeux”, έχει δεχτεί η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, από κατοίκους, εργαζομένους ή όσους έχουν κάνει ήδη κράτηση για επίσκεψη σε μουσεία και εστιατόρια.
“Το Παρίσι έχει αδειάσει”
Διευθυντής ενός βιβλιοπωλείου στο Παρίσι, κοντά στο Palais Royal, δήλωσε πως “Το Παρίσι έχει αδειάσει”. Η UMIH, οργάνωση που εκπροσωπεί εστιατόρια και ξενοδοχεία της περιοχής, ανακοίνωσε πως τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί τουλάχιστον το 60% του τζίρου. Οδηγός ταξί της απαγορευμένης- γκρίζας περιοχής δήλωσε στο “POLTICO”, πως έχασε περισσότερα από τα μισά του έσοδα. “Είναι ανυπόφορο, νοιώθουμε σαν φυλακισμένοι. Όλα έχουν οργανωθεί με πολύ κακό τρόπο“, συνέχισε.
“Άνθρωποι που σκέφτονταν να επισκεφτούν το Παρίσι για διακοπές , έχουν αλλάξει γνώμη, γιατί πρώτον, η πόλη βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και δεύτερον, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί”, δήλωσε η Gail Boisclair , ιδιοκτήτρια εταιρείας ενοικιάσεων κατοικιών, στο κανάλι CBS. ” Οι τουρίστες απλώς δεν θέλουν να το ανεχτούν όλο αυτό”, ανέφερε. Είπε πως οι Αμερικάνοι τουρίστες, προκειμένου να ζήσουν το “ευρωπαϊκό καλοκαίρι”, έχουν επιλέξει προορισμούς όπως την Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, κόσμος που άλλοτε θα στρεφόταν και στην Πόλη του Φωτός.
Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των επισκεπτών έχει πέσει κατά 30 %.
Χιλιάδες διαμερίσματα προς ενοικίαση έχουν μείνει άδεια , παρ’ όλο που η αγορά έχει γεμίσει με προσφορές. Περισσότεροι από 3.000 μαθητές διέθεσαν τα δωμάτιά τους στις πανεπιστημιουπόλεις , προκειμένου να στεγαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν στο Παρίσι για την περίοδο των Αγώνων.