Αθλητισμός

Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης – Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών άφησε ο σπουδαίος προπονητής

Parallaxi
πέθανε-ο-γιάννης-ιωαννίδης-πένθος-στ-1065629
Parallaxi

Σε ηλικία 78 ετών πέθανε ο μεγάλος προπονητής του ελληνικού μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης.

Το τελευταίο διάστημα, ο Γιάννης Ιωαννίδης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και σήμερα εξέπνευσε.

Από το 2004 μέχρι και το 2015 υπήρξε βουλευτής στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Ο πατέρας του, Δημήτριος, και η μητέρα του, Ελένη (το γένος Τσορλίνη), κατάγονται από την ιστορική Γευγελή. Ήταν παντρεμένος και από τον γάμο του έκανε μια κόρη.

Μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη. Η θέση του ήταν πλέι μέικερ.

Σημάδεψε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αποτέλεσε τον «αρχιτέκτονα» τόσο του «αυτοκράτορα» Άρη, όσο και του φοβερού και τρομερού Ολυμπιακού, κατακτώντας συνολικά 12 Πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα Ελλάδας.

Έγινε ο πρώτος προπονητής που έστειλε ελληνική ομάδα σε Final-4, αλλά και τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σταματώντας τρεις φορές στους «4» και χάνοντας άλλους τόσους τελικούς.

Ο Ιωαννίδης οδήγησε τον  Άρη με τον Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την παρέα τους τρεις σερί χρονιές στην τελική φάση, αφού κάθε βδομάδα καθήλωνε το ελληνικό κοινό στις τηλεοράσεις του και εκεί δεν είχε την ηρεμία, αλλά και την τύχη με το μέρος του, για να ανέβει στην κορυφή του βάθρου.

Το 1994, έφτασε με τον Ολυμπιακό του Πάσπαλι, του Τάρπλεϊ και του Φασούλα, μια ανάσα από το να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά τη σημερινή EuroLeague.

Το 1996, μια… μαύρη γάτα του στέρησε την είσοδο της ημιτελικής φάσης στο Παρίσι και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς τού «έκλεψε» τη δόξα, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης, αφού οι «πράσινοι» της δύο προηγούμενες χρονιές είχαν αποκλειστεί από τον «Ξανθό» με Έλληνες προπονητές στον πάγκο τους στον ημιτελικό.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς του έδωσε τη χαριστική βολή, καθώς ανέλαβε τη δημιούργημά του και έκοψε πρώτος το νήμα, κατακτώντας μάλιστα το ιστορικό triple-crown. Παρόλα αυτά, δεν πτοήθηκε και συνέχισε τη δημιουργική του πορεία.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν επίσης πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είχει εργασθεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS. Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Νικολά Σαρκοζί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα