Πέθανε ο θρυλικός τερματοφύλακας Χέλμουτ Ντουκαντάμ – Ποια κρυφή ιστορία τον συνόδευε για χρόνια

Ένας άνθρωπος που βρέθηκε από την απόλυτη δόξα σε ένα σερί αρνητικών γεγονότων

Parallaxi
πέθανε-ο-θρυλικός-τερματοφύλακας-χέλ-1250242
Parallaxi

Ο θρύλος του ρουμανικού ποδοσφαίρου, Χέλμουτ Ντουκαντάμ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ανεπανάληπτη κληρονομιά. Ο σπουδαίος τερματοφύλακας της Στεάουα Βουκουρεστίου, που έγραψε ιστορία με την αξέχαστη εμφάνισή του στον τελικό του Champions League το 1986, έμεινε για πάντα στη μνήμη των φιλάθλων. Στον επικό εκείνο αγώνα, με τέσσερις καθοριστικές αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη Μπαρτσελόνα, οδήγησε τη Στεάουα στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Ντουκαντάμ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Είχε πρόσφατα υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και παρότι δήλωνε αισιόδοξος για την υγεία του, τελικά έφυγε από τη ζωή στις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Μία ατυχής στιγμής ή κάτι βαθύτερο;

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1986 ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του Ντουκαντάμ αλλά, ταυτόχρονα, και το κύκνειο άσμα του. Λίγους μήνες μετά από εκείνη την ιστορική νύχτα, όπου με τέσσερις αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη Μπαρτσελόνα χάρισε τη δόξα στη Στεάουα Βουκουρεστίου, μια σοβαρή ασθένεια τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την κορυφή. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ενώ απολάμβανε τις διακοπές του, υπέστη θρόμβωση στο δεξί του χέρι, γεγονός που απείλησε να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό. Αν και τελικά γλίτωσε το χέρι του χάρη στην ιατρική παρέμβαση, η καριέρα του σε κορυφαίο επίπεδο είχε τελειώσει. Τρία χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο γήπεδο, παίζοντας σε μια μικρότερη ομάδα, τη Βάγκονουλ Άραντ, αλλά δεν ήταν ποτέ ο ίδιος. Το 1991, απογοητευμένος, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 32 ετών.

Η άλλη εκδοχή, γεμάτη ίντριγκες και θεωρίες συνωμοσίας, συνδέεται με τη ζωή του στη Ρουμανία της εποχής του Νικολάε Τσαουσέσκου. Ένας διαδεδομένος μύθος θέλει τον Ντουκαντάμ να έχει λάβει μια πολυτελή Mercedes ως δώρο από τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν Μεντόζα, για την «ταπείνωση» της Μπαρτσελόνα. Όταν επέστρεψε στη Ρουμανία, φέρεται να αρνήθηκε να παραδώσει το αυτοκίνητο στον Νίκου Τσαουσέσκου, γιο του δικτάτορα και πρόεδρο της Στεάουα, και η «τιμωρία» του ήταν η βίαιη καταστροφή του χεριού του, ώστε να μην παίξει ξανά. Παρά την κατηγορηματική διάψευση αυτής της εκδοχής από τον ίδιο, η φήμη έζησε για χρόνια, προσδίδοντάς του τη διάσταση ενός αντιστασιακού ήρωα ενάντια στο καθεστώς.

Ένας θρύλος αντιμέτωπος με δυσκολίες

Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Ντουκαντάμ συνέχισε να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Εργάστηκε ως συνοριοφύλακας, ίδρυσε μια σχολή ποδοσφαίρου, αλλά οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να πουλήσει ό,τι είχε δημιουργήσει. Μια απόπειρά του να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2003 απέτυχε, και επέστρεψε στη Ρουμανία, όπου από το 2008 έως το 2020 υπηρέτησε ως επίτιμος πρόεδρος της αγαπημένης του Στεάουα Βουκουρεστίου. Σήμερα, ζει μια ήσυχη ζωή με την οικογένειά του, είναι ενεργός στα social media και έχει αφήσει πίσω του το χαρακτηριστικό μουστάκι του. Παρά τις δοκιμασίες και τα λάθη, παραμένει αναλλοίωτος στις καρδιές των Ρουμάνων ως ο ήρωας της Σεβίλλης, ο άνθρωπος που έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα