Αθλητισμός

“New Day”: Το πραγματικό νόημα του πρωταθλητισμού μέσα σε 3:33 λεπτά

Στον δρόμο για την επιτυχία σημασία έχει να απολαύσουμε το ταξίδι. Ο Α. Κεραμιδάς αποτυπώνει τα συναισθήματα αυτά σε ένα short film με πρωταγωνίστρια μια αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη

Στέλλα Μπίμπα
new-day-το-πραγματικό-νόημα-του-πρωταθλη-1048393
Στέλλα Μπίμπα

Ο Πρωταθλητισμός είναι ένα στοίχημα που βάζουμε εμείς οι ίδιοι με τον εαυτό μας, είναι μια διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, συνέπεια και συνεχείς προσπάθειες ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε.

Για κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό το να καταφέρει να διακριθεί σε αγώνες του δίνει την ώθηση να προσπαθήσει για να πετύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο του που είναι ο πρωταθλητισμός. Πολλές φορές ωστόσο δεν είναι το μόνο που μετράει.

Αυτό ακριβώς ήθελε να αποτυπώσει και στην ταινία ”New Day” ο Αντώνης Κεραμιδάς ένας άνθρωπος με εμπειρία στο χώρο του αθλητισμού όντας καθηγητής φυσικής αγωγής και έχοντας ασχοληθεί και με την καλλιτεχνική φωτογραφία αποφάσισε να τα συνδυάσει και να δημιουργήσει κάτι που να παρουσιάζει τις στιγμές μιας αθλήτριας που προσπαθεί για το καλύτερο.

Βλέπουμε λοιπόν την Μαρία Δερβίση, αθλήτρια της εθνικής ομάδας ρυθμικής, που δείχνει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει τη θέληση να πετύχει τον στόχο της μέσα από καθημερινή προσπάθεια και την προπονήτρια της, Έφη Μπλέκα, που βοήθησε στο να αποτυπωθούν όλες αυτές οι σκέψεις που απασχολούν μια αθλήτρια με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αντώνης Κεραμιδάς  με την ιδέα αυτή ήθελε να δείξει ότι η ουσία του πρωταθλητισμού δεν είναι μόνο το να αποκτήσει κάποιος το χρυσό μετάλλιο ή να διακριθεί σε έναν μεγάλο αγώνα αλλά η χαρά που παίρνει από την καθημερινή προπόνηση.

Η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό και οι μικρές στιγμές είναι εκείνες που θα σου γεμίσουν την μέρα και θα σου φτιάξουν την διάθεση. Δεν είναι μόνο οι υψηλές επιδόσεις αλλά και η ικανοποίηση που μας δίνει αλλού είδους σκέψη.

Στην Ελλάδα ακόμα λειτουργεί ο πρωταθλητισμός της πώρωσης που ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην χαίρονται αυτό που κάνουν και πολλές φορές να επιστρέφουν σπίτια τους στεναχωρημένα, σκεπτικά, προβληματισμένα ενώ στην προπόνηση υπάρχουν στιγμές που το παιδί θα μπορούσε να χαρεί.

Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο η προπονήτρια, το επίπεδο καλλιέργειας της, του σωματείου, της ομοσπονδίας όλα αυτά έχουν σημασία. Το κάθε (μικρό ή μεγάλο) κατόρθωμα της προσπάθειας είναι αυτό που προσφέρει το πιο “γλυκό – χρυσό” μετάλλιο της ημέρας και την χαρά που χρειαζόμαστε.

Όσον αφορά τη συμβουλή που δίνει σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό, λέει μέσω της parallaxi:

 ” Να προσπαθεί με βάση τις μικρές νίκες που παίρνει από τις καθημερινές προπονήσεις, ο στόχος βέβαια είναι ο πρωταθλητισμός, είναι το μετάλλιο, είναι ένας μεγάλος αγώνας και αρκετοί αγώνες μαζί αλλά αυτό που αξίζει και προσφέρει χαρά είναι η καθημερινότητα.

Εκεί που υπάρχει κούραση μπορείς να αντλήσεις πολλά επιχειρήματα για να μάθεις να χαίρεσαι. Ακόμα και στις μικρές νίκες όπως είναι να βγάζεις μια άσκηση, η βελτίωση που έχεις κάνει σε σχέση με παλαιότερα. Η χαρά δε θα έρθει μόνο με την απόκτηση του χρυσού γιατί αυτό είναι μαρτύριο”.

Με τον ίδιο να έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό μίλησε και για τα ατομικά σπορ τα οποία χαρακτήρισε ως ”αθλήματα πίεσης” γιατί κάθε απόδοση έχει να κάνει με τον εαυτό μας και μόνο, δηλαδή η βελτίωση που έχει κάποιος σε σχέση με το πως ήταν προηγούμενες μέρες, εβδομάδες, μήνες.

Αυτός είναι και ο βασικότερος σκοπός του αθλητισμού στα ατομικά αθλήματα να γίνεσαι καλύτερός από αυτό που ήσουν. Μπορεί φαινομενικά κάποιος να βλέπει μια ομάδα γυμναστικής 6 ατόμων αλλά ο καθένας είναι για τον εαυτό του ακόμα και αν ο σκοπός του είναι να βελτιώσει την εικόνα που έχει η ομάδα.

Από την άλλη στα ομαδικά αθλήματα για να έρθει η πρόκριση πρέπει να διακριθούν όλα τα μέλη και για να γίνει αυτό σημαίνει ότι στην αρχή προσπάθησαν μόνοι τους, δίνεται έμφαση στο εγώ. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει όμως κάποιος είναι ότι δε βελτιώνεται για να κερδίσει τον αντίπαλο αλλά επειδή ωφελεί τον ίδιο. Είναι ένας αγώνας με τον εαυτό μας με σκοπό όσο περνάνε τα χρόνια να ωριμάζουμε.

Η Γυμναστική μας καθοδηγεί και καθορίζει αυτό που θα είμαστε αύριο.

Backstage από τα γυρίσματα της ταινίας ” New Day” με την πρωταγωνίστρια και αθλήτρια Μαρία Δερβίση και τον δημιουργό και φωτογράφο Αντώνη Κεραμιδά.

Για το αν στα μελλοντικά του σχέδια υπάρχει η ιδέα για μια νέα ταινία μικρού μήκους παρόμοιας θεματολογίας ο Αντώνης Κεραμιδάς απάντησε:

”Είναι κάτι που δεν αποκλείω, προς το παρόν αυτό είναι ένα εγχείρημα που ήθελα να κάνω συνεργατικά με τη συγκεκριμένη αθλήτρια και την προπονήτρια της με την οποία έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν σε μια παρόμοια ιστορία που αφορούσε τις χορευτικές κινήσεις μιας αθλήτριας σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης”.

Backstage από τα γυρίσματα της ταινίας ” New Day” με την πρωταγωνίστρια και αθλήτρια Μαρία Δερβίση και τον δημιουργό και φωτογράφο Αντώνη Κεραμιδά.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα