Αθλητισμός

Ρολάν Γκαρός: Ποιος θα είναι ο… επόμενος Ναδάλ

Oι φίλοι του τένις περιμένουν με αγωνία την «αλλαγή φρουράς» στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης - Ο Ναδάλ απουσιάζει από τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού

Parallaxi
ρολάν-γκαρός-ποιος-θα-είναι-ο-επόμενο-860083
Parallaxi

Oι φίλοι του τένις περιμένουν με αγωνία την «αλλαγή φρουράς» στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία «αλλαγή γενιάς» και η καλύτερη απόδειξη είναι τα όσα συνέβησαν στο προοίμιο του Ρολάν Γκαρός.

Ο 36χρονος Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ, επί του παρόντος Νο 15 στην κατάταξη της ATP, αλλά απόλυτος κυρίαρχος στο χώμα, απουσιάζει από τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους αντιπάλους του, αν αναλογιστούμε ότι ο Ναδάλ, που ξεχωρίζει για τη φυσική κατάσταση και τα αντανακλαστικά του στο χωμάτινο κορτ, έχει κατακτήσει …17 Ρολάν Γκαρός από το 2004.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 2024. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη αποσυρθεί ή ετοιμάζονται να αποσυρθούν οι δύο από τους «τρεις μεγάλους» του παγκόσμιου τένις, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ και ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ. Απομένει μόνο ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς να συνεχίζει απτόητος στα 36 του χρόνια. Ποιος θα είναι λοιπόν ο «διάδοχος» του Ναδάλ στο Παρίσι; Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ξεχωρίζει τέσσερα ονόματα.

(Σχεδόν) ασταμάτητος ο Αλκαράθ

Φαβορί είναι μάλλον ο 20χρονος Ισπανός Κάρλος Αλκαράθ, ο οποίος αλλωστε μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο νεότερος σε ηλικία παίκτης, που έχει σκαρφαλώσει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Σουηδός παλαίμαχος Ματς Βιλάντερ ισχυρίζεται ότι ο Αλκαράθ είναι «ό,τι πιο συναρπαστικό έχει δει στο τένις». Πέρσι ηττήθηκε στην προημιτελική φάση του Ρολάν Γκαρός από τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ, αλλά από το περασμένο φθινόπωρο βρίσκεται σε δαιμονισμένη φόρμα. Τον Σεπτέμβριο έγραψε ιστορία, κατακτώντας το US Open σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο πρώτος του τίτλος σε τουρνουά γκραν σλαμ. Πρόσφατα νίκησε σχεδόν «εύκολα» τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Barcelona Open.

Όμως, σε αντίθεση με τον Τσιτσιπά, μένει να αποδειχθεί ότι το «φαινόμενο Αλκαράθ» θα έχει διάρκεια, καθώς μάλιστα ο νεαρός Ισπανός έχει ήδη ταλαιπωρηθεί συχνά από τραυματισμούς. «Χωρίς τον Ναδάλ, το Ρολάν Γκαρός είναι άλλη διοργάνωση», λέει ο Αλκαράθ. «Εγώ πάντως, ως φανατικός φίλος του τένις, θέλω να τον ξαναδώ να παίζει. Ελπίζω να τον δούμε του χρόνου και να είναι 100% έτοιμος».

Ας μην υποτιμούμε όμως και την «παλιοσειρά», τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Θέλει όσο τίποτε άλλο αυτόν τον τίτλο και αν τα καταφέρει, θα έχει γράψει ιστορία: Θα είναι ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει 23 τίτλους γκραν σλαμ. Μέχρι σήμερα μοιραζόταν με τον Ναδάλ αυτό το ρεκόρ. «Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο Τζόκοβιτς εξακολουθεί να παίζει τένις», λέει ο πρώην προπονητής του Μπόρις Μπέκερ. «Είναι μία τεράστια προκληση να καθιερωθεί ως ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία του αθλήματος. Προσωπικά του εύχομαι να τα καταφέρει…»

Η νέα γενιά: Μεντβέντεφ, Ρουντ, Ρούνε

Στα φαβορί περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο 27χρονος Ρώσος Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος παλαιότερα είχε πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή του, αλλά φέτος σταθεροποιείται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συνήθως δεν «του πάει» το χώμα, γι αυτό έχει αποκλειστεί τέσσερις φορές από τον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός. Φέτος στη Ρώμη κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε χωμάτινο γήπεδο. Μήπως είναι η χρονιά του; «Δεν ξέρω αν έχω ωριμάσει περισσότερο, μπορεί να συμβαίνει και αυτό…» λέει ο ίδιος.

Στα ανερχόμενα αστέρια του τένις περιλαμβάνεται και ο Νορβηγός Κάσπερ Ρουντ. Στα 24 χρόνια του κατάφερε να αναρριχηθεί στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ξεπερνώντας κατά μία θέση τον Στέφανο Τσιτσιπά. Είναι ο πρώτος Νορβηγός που κερδίζει τίτλο ATP. Πέρσι κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, όπου όμως δεν είχε καμία τύχη απέναντι στον έμπειρο Ναδάλ. Άλλος νεαρός με φιλοδοξίες είναι ο 20χρονος Δανός Χόλγκερ Ρούνε, περσινός αντίπαλος του Ρουντ στην προημτελική φάση του Ρολάν Γκαρός, ο οποίος αθόρυβα έχει ανεβεί στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγη – Deutsche Welle

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα