Στοπ στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2034 της Σαουδικής Αραβίας

Πώς η FIFA προσπαθεί να κρατήσει συμφωνίες ανάμεσα σε επιχειρηματικά deal, πολιτικές πιέσεις και θρησκευτικά «πρέπει»

Parallaxi
στοπ-στο-αλκοόλ-κατά-τη-διάρκεια-του-μο-336193
Parallaxi

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ 2034, κάτι που έγινε γνωστό την Τρίτη (17/12), μετά την αμφιλεγόμενη ανάθεση της διοργάνωσης στη Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, η FIFA δεν έχει ασχοληθεί δημοσίως με το θέμα του αλκοόλ, αλλά ανώτερες πηγές δήλωσαν στον ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μπίρας στους αγώνες. Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, η πώληση αλκοόλ παραμένει απαγορευμένη ακόμη και σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Σαουδική Αραβία. Το αλκοόλ απαγορεύτηκε στη χώρα από τον βασιλιά Ιμπν Σαούντ το 1952.

Πάντως, από τον Ιανουάριο ένα κατάστημα στο Ριάντ πωλεί αλκοόλ, αλλά μόνο σε μη Μουσουλμάνους διπλωμάτες υπό αυστηρούς ελέγχους και ποσοστώσεις. Το εν λόγω κατάστημα πώλησης αλκοόλ στο Ριάντ άνοιξε ως μια προσπάθεια να παταχθούν οι παράνομες πωλήσεις αλκοόλ από διπλωμάτες που έχουν περάσει λαθραία μπουκάλια αλκοολούχων ποτών στη χώρα και όχι ως ένα πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση του αλκοόλ.

Με οδηγό το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Βέβαια, πηγές της FIFA δήλωσαν ότι πήραν μαθήματα από το Μουντιάλ 2022 που διοργανώθηκε στο Κατάρ, το οποίο πιέστηκε να δεχτεί την πώληση μπίρας στα γήπεδα. Η κυρίαρχη οικογένεια του κρατιδίου, Αλ Θάνι, απέρριψε το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά. Δεκάδες χιλιάδες βαρέλια Budweiser απομακρύνθηκαν από τα γήπεδα σε μια κίνηση που κόστισε στη FIFA περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στη χορηγό εταιρεία της AB InBev, που είναι και ιδιοκτήτρια της Budweiser. Στα γήπεδα του Μουντιάλ 2022 πωλήθηκαν μόνο Bud Zero και αναψυκτικά, αν και η μπίρα ήταν διαθέσιμη σε μια ζώνη φιλάθλων της FIFA.

Παρά το επεισόδιο αυτό, η AB InBev επέκτεινε την εμπορική της συνεργασία με τη FIFA, η οποία χρονολογείται από το 1986, τουλάχιστον μέχρι και το Μουντιάλ 2026 που θα διοργανωθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό. Η εταιρεία συμφώνησε, επίσης, να είναι χορηγός του Μουντιάλ Συλλόγων, που θα γίνει το 2025, και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό ότι ζήτησε σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια της FIFA για το Μουντιάλ 2034.

Οι σχέσεις της FIFA με τη Σαουδική Αραβία

Από την πλευρά της, η FIFA έχει δηλώσει ότι οι πωλήσεις αλκοόλ στα γήπεδα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά η θέση της σχετικά με τις ζώνες φιλάθλων και τα ξενοδοχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Η Σαουδική Αραβία είναι μια πολύ πιο συντηρητική χώρα από το Κατάρ, όπου στην Ντόχα υπάρχουν αρκετές παμπ και η πώληση αλκοόλ επιτρέπεται σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Πηγές της FIFA δήλωσαν στον Guardian ότι δεν υπάρχουν σχέδια να πιέσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να χαλαρώσει τους νόμους της. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει εξαιρετικά στενή σχέση με τη FIFA, η οποία εξαρτάται από αυτήν για οικονομική στήριξη. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, καταβάλλει στη FIFA περισσότερα από 385 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο τετραετούς συμφωνίας χορηγίας και το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να επενδύσει στην εταιρεία streaming DAZN, η οποία έχει καταβάλει πάνω από 960 εκατ. ευρώ στη FIFA για τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα του επικείμενου Μουντιάλ Συλλόγων.

Πηγή: Ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα