Αθλητισμός

Τα επενδυτικά συμφέροντα κόντρα στα αθλητικά ιδεώδη

Σε μια χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, οι ναυταθλητικοί όμιλοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τα-επενδυτικά-συμφέροντα-κόντρα-στα-α-1120369
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Κραυγή αγωνίας εξέφρασαν για μία ακόμη φορά οι ναυταθλητικοί όμιλοι της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει λυθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον του αθλήματος.

Το θέμα των εγκαταστάσεων αποτελεί ακόμα «καυτή πατάτα» για τους συλλόγους ανά την χώρα και συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια μεγάλης περιφερειακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη παρουσία μελών του Δ.Σ. και Επιτροπών της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του Περιφερειακού πρωταθλήματος Β. Ελλάδας στις κατηγορίες Optimist και ILCA 4, που τελικά δεν διεξήχθησαν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι ναυταθλητικοί όμιλοι δέχονται «πόλεμο» όσον αφορά τους χώρους που χρησιμοποιούν ως εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με συχνά και πολύ μεγάλα πρόστιμα, όταν ολοκληρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης.

Διοικήσεις σωματείων αναγκάζονται να ακολουθήσουν την νομική οδό για να βρουν το δίκιο τους, ενώ οι υπεύθυνοι κινδυνεύουν ακόμη και με το να χάσουν τις προσωπικές τους περιουσίες μπαίνοντας «ασπίδα» για τους συλλόγους τους.

Το θέμα έχει πάει στη Βουλή, πολιτικοί διαβεβαιώνουν τους ανθρώπους των σωματείων ότι θα δοθεί λύση στο θέμα, αλλά όλα μένουν σε φιλολογικό επίπεδο.

«Δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, αλλά ίσα ίσα που είναι σε διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η οριοθέτηση, η διαχείριση και η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας εξομoιώνεται με την παραχώρηση απλής χρήσης με πλειοδοτική δημοπρασία σε τουριστική επιχείρηση που θα έχει τη νόμιμη δυνατότητα επινοικίασης!» σημειώνει στην ανακοίνωσή της για το θέμα η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Οι ναυταθλητικοί όμιλοι είναι πλέον αντιμέτωποι με ζητήματα επιβίωσης. Μια σειρά αθλημάτων που έχουν χαρίσει μεγάλες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό κινδυνεύει να μην έχει επόμενη μέρα.

Εκπρόσωποι των συλλόγων κάνουν λόγο για μια μάχη μεταξύ του χρήματος και των αθλητικών ιδεωδών.

Σύλλογοι που δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις που έχουν και ζητούν ένα θεσμικό πλαίσιο για να τις προστατεύσουν απέναντι στα επενδυτικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν εκτάσεις σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Σχεδόν 150 ναυταθλητικοί όμιλοι ανά τη χώρα είναι «όμηροι» της κατάστασης αυτής.

Χωρίς δικές τους εγκαταστάσεις και υποδομές, χωρίς τους απαραίτητους χώρους για την φύλαξη των σκαφών και του εξοπλισμού των αθλητών.

Και φυσικά όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο μπαίνουν στο στόχαστρο μικρά σωματεία που φιλοξενούν στις τάξεις τους μικρά παιδιά, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας αθλητές, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα αθλήματα.

Μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα και φέρεται με αυτόν τον τρόπο στους ναυταθλητικούς ομίλους της χώρας, που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα