Θεσσαλονίκη-Εικόνες: Ασφυκτιά το Ποσειδώνιο μετά το λουκέτο στο Εθνικό Κολυμβητήριο
Ο υγρός στίβος της Θεσσαλονίκης διανύει τις χειρότερες του ημέρες - Αναβρασμός σε συλλόγους, αθλητές, προπονητές από το λουκέτο στο Εθνικό και το συνωστισμό στο Ποσειδώνιο
Τις χειρότερες του μέρες διανύει ο υγρός στίβος της Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες αθλητές να είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο μετά το ξαφνικό λουκέτο στο Εθνικό Κολυμβητήριο της πόλης στις αρχές Μαρτίου.
Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από εκείνη την ημέρα και οι εικόνες που δημιουργούνται κάθε ημέρα στις πισίνες του Ποσειδωνίου είναι τραγικές, με αθλητές κάθε ηλικίας, αλλά και απλό κόσμο που χρησιμοποιεί το κολυμβητήριο στις ώρες του κοινού, να είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.
Η -απροειδοποίητη όπως σημειώνουν άνθρωποι του υγρού στίβου- διακοπή λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητήριου έχει φέρει τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό συλλόγων, αθλητών, ακόμα και μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Σχεδόν όλος ο «όγκος» του υγρού στίβου της Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι ασφυκτικές.
Το Εθνικό Κολυμβητήριο παραμένει κλειστό από τις αρχές Μαρτίου καθώς η άδειά του δεν μπορεί να ανανεωθεί μέχρι να εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια, την οποία στερούνταν όλα αυτά τα χρόνια.
Η parallaxi είχε αναδείξει την κατάσταση που φέρνει πλέον στον υγρό στίβο η αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου παρουσιάζοντας τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ωστόσο λίγες ημέρες μετά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα καθώς όχι μόνο δεν φαίνεται φως στο τούνελ, αλλά τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο για αθλητές/αθλήτριες, προπονητές, γονείς και φυσικά όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των αθλητών/αθλητριών να κορυφώνονται το επόμενο διάστημα, αλλά και όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι την ζήτηση για τα κολυμβητήρια να αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Τη δεδομένη στιγμή, το Εθνικό Κολυμβητήριο, που είναι και το μοναδικό με βατήρες καταδύσεων για τους αθλητές. δεν είναι γνωστό πότε θα λειτουργήσει ξανά.
Αρχάριοι, προχωρημένοι, αγόρια, κορίτσια, κλασική κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, πόλο, ώρες κοινού, φοιτητές του ΤΕΦΑΑ, συγχρονισμένη κολύμβηση, όλοι αυτοί πλέον πρέπει να «χωρέσουν» στο Ποσειδώνιο.
Παιδιά που προετοιμάζονται για τους πανελλήνιους αγώνες και μετά από χρόνια ενασχόλησης με την κολύμβηση και την υπερπροσπάθεια που κάνουν για διάκριση να μπαίνουν σε μια απίστευτη περιπέτεια και έναν άνισο συναγωνισμό απέναντι σε αθλητές/αθλήτριες άλλων πόλεων στις οποίες η αναλογική κολυμβητών και πισίνων είναι πολύ καλύτερη.
Μια κατάσταση που προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα και στο δρόμο έξω από το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο τις ώρες αιχμής με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει καθώς δεκάδες αυτοκίνητα σταματούν με παιδιά να κατεβαίνουν από αυτά για να προλάβουν τις προπονήσεις τους.
Οι παραπάνω εξελίξεις όπως είναι φυσικό έχουν προκαλέσει αναταραχή στον υγρό στίβο της Θεσσαλονίκης με γυμναστές και προπονητές της πόλης να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής στις 10:00 έξω από τα γραφεία διοίκησης των ΕΑΚ στο Παλέ Ντε Σπορ.
«Η πρόσφατη εξέλιξη με το “λουκέτο” στο Εθνικό Κολυμβητήριο προστίθεται στην μεγάλη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο υγρός στίβος της Θεσσαλονίκης» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Γυμναστών-Προπονητών Νομού Θεσσαλονίκης.
«Όλος ο κόσμος του αθλητισμού, βιώνει εδώ και χρόνια τα τεράστια προβλήματα που έχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, την υποστελέχωση σε προσωπικό συντήρησης και καθαριότητας, τις ελλείψεις σε βασικές ανάγκες των αθλητών» προσθέτει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του.
«Το σωματείο εργαζομένων στα ΕΑΚ με συνεχείς ανακοινώσεις ενημέρωναν , για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε, για τα προβλήματα με την αδειοδότηση του Εθνικού, τα οποία είναι γνωστά για τουλάχιστον μία δεκαετία. Ομοίως γνωστή ήταν και η ημερομηνία λήξης της προσωρινής άδειας» προσθέτουν και θέτουν μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα.
«Οι χειρότερες μέρες για τον υγρό στίβο της Θεσσαλονίκης»
Ο Γιώργος Αδάμ, υπεύθυνος προπονητής στην αγωνιστική ομάδα της κλασσικής κολύμβησης του ΠΑΟΚ, ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τον υγρό στίβο και ως αθλητής παλιότερα, μιλά στην parallaxi για την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν προπονητές, αθλητές, γονείς, αλλά και ο απλός κόσμος, μετά το λουκέτο στο Εθνικό Κολυμβητήριο.
«Σχεδόν όλα τα τμήματα που προπονούνταν στο Εθνικό Κολυμβητήριο έχουν μεταφερθεί στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και ελάχιστα έχουν πάει στο Κολυμβητήριο της Νεάπολης.
Είναι τραγικό και αδιανόητο η Θεσσαλονίκη να έχει μείνει αυτή τη στιγμή με ένα κολυμβητήριο. Όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου να πρέπει να συνυπάρχουν στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο.
Αθλητές και αθλήτριες που αναγκάζονται να προετοιμαστούν σε αυτές τις συνθήκες για το OPEN που είναι σε δύο μήνες, αλλά και για τα πανελλήνια πρωταθλήματα το καλοκαίρι στην Αθήνα.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει με το Εθνικό Κολυμβητήριο και πότε θα επαναλειτουργήσει. Βαδίζουμε στα τυφλά.
Με στεναχωρεί σε μια πόλη 1,2 εκατ. κατοίκων να μην υπάρχουν εφάμιλλες αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε οι αθλητές και ο κόσμος να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να το ευχαριστιούνται.
Έπρεπε προ πολλού να λυθούν τα προβλήματα με το Εθνικό Κολυμβητήριο. Είμαι στο χώρο από το 1982 και ο υγρός στίβος της Θεσσαλονίκης βιώνει τις χειρότερες του μέρες.
Πρέπει επιτέλους να ακουστεί το τι συμβαίνει. Αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παιδιά νέα με όνειρα και φιλοδοξίες, να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο στη Θεσσαλονίκη, όταν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν σύγχρονα κολυμβητήρια.
Πρέπει να διασφαλιστεί και η ασφάλεια των αθλούμενων και ο κόσμος να κάνει αυτό που αγαπάει».
«Ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Ποσειδώνιο – Το κολύμπι για τα ΑμεΑ είναι όλη τους η ζωή»
Τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από το Εθνικό Κολυμβητήριο επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό, και τα ΑμεΑ της πόλης που χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης.
Ο Γιώργος Μάθας, που προπονεί ΑμεΑ στην πόλη, μιλά στην parallaxi για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:
«Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες ημέρες. Το λουκέτο στο Εθνικό Κολυμβητήριο ανακοινώθηκε ξαφνικά. Δεν υπήρχε χρόνος για να εξεταστούν εναλλακτικές.
Έτσι, δημιουργείται μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση σχετικά με το Εθνικό Κολυμβητήριο.
Δεν είναι πολυτέλεια το κολύμπι για τα άτομα με αναπηρία. Είναι η ζωή τους η ίδια.
Δεν μπορούν να περπατήσουν, να τρέξουν, να κινηθούν, είναι όλη τη μέρα στο αναπηρικό καρότσι.
Μόνο μέσα στο νερό μπορούν να “κινηθούν”.
Οι ώρες για τα ΑμεΑ ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες στη Θεσσαλονίκη, τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Είναι θεραπεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους το κολύμπι».
Πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα
Με ερώτησή της, η Ράνια Θρασκιά, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έφερε στη Βουλή το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κολυμβητική κοινότητα της πόλης.
Με την αιφνίδια αυτή απόφαση για το κολυμβητήριο με τη μαζικότερη προσέλευση, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει χαθεί ο χώρος προπόνησης για 1000 περίπου αθλητές, για φοιτητές των ΤΕΦΑΑ και το κοινό, που αναγκάζονται τώρα να μοιράζουν τις προπονήσεις τους σε άλλες πισίνες της πόλης. Κι όπως επισημαίνουν κι οι εκπρόσωποι των κολυμβητικών συλλόγων, όταν στη μέση μιας κολυμβητικής περιόδου αλλάζουν ο χώρος, ο τρόπος και οι όροι της προπόνησης, οι αθλούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ρυθμού και στην ουσία να ναυαγεί όλη η προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι αθλητές των καταδύσεων, καθώς στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει άλλο κολυμβητήριο, πέραν του Εθνικού, που να διαθέτει βατήρες καταδύσεων.
Όπως τονίζεται στην ερώτηση, το εν λόγω λουκέτο έχει προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων, καθώς η αναγκαστική μετακίνηση των αθλουμένων στο Ποσειδώνιο, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Τούμπας (που μέρους αυτού παραχώρησε, με πρωτοβουλία του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης) και σε δημοτικές πισίνες περιφερειακών Δήμων, λόγω συνωστισμού, καθιστά τις συνθήκες άθλησης εξαιρετικά δύσκολες, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης αθλητικών υποδομών.
Κατόπιν τούτων, η βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών και την επαναλειτουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης, ποια μέριμνα θα λάβει έως τότε για την ασφαλή και λειτουργική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και την ειδική μέριμνα για το άθλημα των καταδύσεων. Τον ρωτά επίσης σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μπορέσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη να επαναλειτουργήσει ουσιαστικά και με ασφάλεια όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της.
Γιαννούλης: Αδράνεια και αναβλητικότητα οδήγησαν στο κλείσιμο του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης
«Ο αθλητισμός και η άσκηση είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια» σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης.
«Τα προβλήματα της αδειοδότησης του Εθνικού Κολυμβητηρίου ήταν γνωστά στις αρμόδιες αρχές, ενώ και το σωματείο εργαζομένων στα ΕΑΚ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε και τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας, όμως, οι αρμόδιοι επέλεξαν την αδράνεια και την αναβλητικότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Θεσσαλονίκης:
«Η αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πλήγμα για τον αθλητισμό της πόλης και μια κατάφωρη αδικία απέναντι σε αθλητές, προπονητές, εργαζομένους και πολίτες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του.
Τα προβλήματα της αδειοδότησης του Εθνικού Κολυμβητηρίου ήταν γνωστά στις αρμόδιες αρχές, ενώ και το σωματείο εργαζομένων στα ΕΑΚ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε και τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας, όμως, οι αρμόδιοι επέλεξαν την αδράνεια και την αναβλητικότητα.
Παρόλο που ήταν ξεκάθαρη και γνωστή η ημερομηνία λήξης της προσωρινής άδειας, δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για να αποτραπεί το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια από τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, παραμένει κλειστή εξαιτίας της αδιαφορίας και της έλλειψης προγραμματισμού.
Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αθλητές, συλλόγους, πολίτες και δεσμευόμαστε να αναδείξουμε άμεσα το θέμα και κοινοβουλευτικά.
Ο αθλητισμός και η άσκηση είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια».
Βουλευτές Κινήματος Δημοκρατίας: «Αιφνίδια και χωρίς προγραμματισμό αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης»
Τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης την 01.03.2025 εξέδωσαν ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση Δελτίο Τύπου για Αναστολή Λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή χρήση και αδειοδότησή του. Το πρόβλημα της αδειοδότησης του κολυμβητηρίου είναι γνωστό στο Υπουργείο εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια και κανένας προγραμματισμός. Η ασφάλεια όλων των θεατών και των αθλητών οφείλει να είναι προτεραιότητα. Αλλά με έγκαιρη πρότερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, με σαφή τηρούμενο χρονοδιάγραμμα ασφαλούς επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου και συγκεκριμένο προγραμματισμό ως προς τους εναλλακτικούς χώρους και χρόνους προπόνησης – που ούτως ή άλλως δεν επαρκούν στη Θεσσαλονίκη – ώστε να μην μείνουν χωρίς προπονήσεις αθλητές και κοινό του υγρού στίβου, πολλών αθλημάτων και κατηγοριών.
Προς τούτο, οι Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας κκ Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη,και Ραλλία Χρηστίδου κατέθεσαν Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με την οποία ζητούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης;
Γιατί δεν ανακοινώθηκαν μαζί με το κλείσιμο του Εθνικού Κολυμβητηρίου, ως οφείλατε, εναλλακτικές λύσεις για τους αθλητές, τους συλλόγους, τους φοιτητές και το κοινό, με δεδομένο ότι το Ποσειδώνιο και το Κολυμβητήριο Νεάπολης δεν επαρκούν για χρήση από όλους τους παραπάνω;
Συνέπειες των διαχρονικών κυβερνητικών πολιτικών
Σε ανακοίνωσή της η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι το «πάμε κι όπου βγει» έχει γίνει βασική αρχή στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Επίσης ότι η εξέλιξη με το απροειδοποίητο λουκέτο στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει την ένταση των προβλημάτων (ειδικά μετά τα προβλήματα στους λέβητες και τις διακοπές ρεύματος) και ενώ οι κυβερνώντες έλεγαν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Θυμίζει ότι τον Νοέμβρη του 2023 οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης (ΕΑΚΘ), ανάμεσά τους και στο Εθνικό Κολυμβητήριο. Παρέμβαση που είχε γίνει μετά και από τις διαμαρτυρίες αθλούμενων και του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΑΚΘ.
Και σημειώνει: «Ο κ. Βρούτσης και συνολικά η κυβέρνηση δεν έχουν σαν στόχο τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, που ανυψώνει τον άνθρωπο και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση αρχών, αξιών, ιδανικών, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Τους είναι περιττοί και επικίνδυνοι για το σύστημά τους τέτοιοι άνθρωποι, γι’ αυτό και όλα είναι αφημένα στη μοίρα τους, από τον σχολικό αθλητισμό μέχρι τις εγκαταστάσεις. Γι’ αυτούς ο αθλητισμός είναι ένα ακόμα εμπόρευμα.
Τα λεγόμενα “προβλήματα” της αδειοδότησης του Κολυμβητηρίου οφείλονται στη συνειδητή πολιτική που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Αθλητισμού, που θεωρούν κόστος τη στήριξη του αθλητισμού, που η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η συντήρηση των κολυμβητηρίων δεν αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτούς.
Το “πάμε κι όπου βγει” έχει γίνει βασική αρχή στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για τη μεγάλη μάζα των παιδιών.
Πού θα στεγαστούν οι ομάδες και οι αθλητές που χρησιμοποιούσαν τις δεξαμενές του Εθνικού Κολυμβητηρίου, όταν στα εναπομείναντα δύο όλα κι όλα κολυμβητήρια (Ποσειδώνιο και Νεάπολη) ο χώρος είναι ήδη αρκετά περιορισμένος και οι αθλητές θα πρέπει να στοιβαχτούν ο ένας πάνω στον άλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Τι θα απογίνει το άθλημα των καταδύσεων, οι αθλητές και οι προπονητές αυτού, οι οποίοι μένουν χωρίς αθλητική στέγη, καθώς το μόνο καταδυτήριο της πόλης λειτουργούσε στις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις;».
Τέλος, τονίζει ότι «το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην άθληση, στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικά αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, το περιεχόμενο του ίδιου του αθλητισμού. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα ΕΑΚΘ, των σωματείων προπονητών, συνολικά των αθλητικών συλλόγων. Χρειάζεται αγώνας. Να υπάρξουν φωνές αντίδρασης από αθλητές, προπονητές, από φορείς, σωματεία και ανθρώπους του αθλητισμού, με σύνθημα “Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για τους πολλούς και όχι πολυτέλεια για λίγους”. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα: ‘Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».