Αθλητισμός

Θόδωρος Τσελίδης: Η ιστορία του Έλληνα Ολυμπιονίκη και γιατί δεν μιλάει ελληνικά

Η πορεία του τζουντόκα που «χάρισε» στην Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Parallaxi
θόδωρος-τσελίδης-η-ιστορία-του-έλληνα-1196109
Parallaxi

Το όνομα του Θοδωρής Τσελίδης. Ο 27χρονος τζουντόκα «χάρισε» στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Με εκπληκτικές εμφανίσεις στην κατηγορία των 90 κιλών, ο Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, το τρίτο στην ιστορία της χώρας μας στο τζούντο, από την εποχή του σπουδαίου Ηλία Ηλιάδη!

Γεννημένος στη Βόρεια Οσετία, με Έλληνα πατέρα, ο τζουντόκα είναι νούμερο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Κατέκτησε το 42ο χάλκινο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι συνολικά το 122ο μετάλλιο που πανηγυρίζει η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία των Αγώνων.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον αθλητή που μας έκανε περήφανους. 

Ποιος είναι ο Θοδωρής Τσελίδης;

Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1996, στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας από τον Έλληνα, Νικολάι Τσελίδη. Έχει έναν αδερφό, τον Γιώργο και μια αδερφή, την Μαρίνα.

Η οικογένειά του προέρχεται από τη Ρωσία. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα, αλλά λόγω δυσκολιών αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στη Ρωσία.

Το 2019 αποφοίτησε με πτυχίο στην Παγκόσμια Οικονομία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας (RUS).

Σύμφωνα με το προφίλ του στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, του αρέσει η ιστορία, τα βιντεοπαιχνίδια και η ποίηση.

Η καριέρα του

Ξεκίνησε να ασχολείται με το τζούντο στην των ηλικία 15 ετών, στην πόλη Βλαντικαφκάς, γιατί όπως έχει πει ο ίδιος δε συνέντευξή του «ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο».

Αρχικά είχε παρακολουθεί τμήματα κλασικής πάλης, ενώ αργότερα άρχισε να έχει επιτυχίες στην πάλη σάμπο και το τζούντο.

Εργάστηκε στην προπονητική ομάδα του Alik Akhpolatovich Bekuzarov. Το 2017 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο πρωτάθλημα Ρωσίας και αποφάσισε να προσπαθήσει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα διεθνώς. «Εγώ ξεκίνησα προπονήσεις τζούντο εκεί και από μικρός έλεγα ότι αν γίνω καλός τζουντόκα θα μπορούσα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα γιατί έχω την υπηκοότητα», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Από το 2018, και μετά από τις απαραίτητες ενέργειες, εκπροσωπεί την χώρα μας σε διεθνείς αγώνες, με προπονητή τον Νίκο Ηλιάδη.

«Τηλεφώνησα στον Νίκο Ηλιάδη και ρώτησα αν μπορώ να μάχομαι για την Ελλάδα. Εκείνος μου το επέτρεψε, με βοήθησε και έτσι από το 2018 εκπροσωπώ την Ελλάδα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Τον Απρίλιο του 2018 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδας στο Γκραν Πρι της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018 στο Ισραήλ, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλών.

Τον Απρίλιο του 2022, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Βουλγαρία, στην κατηγορία βάρους έως 90 κιλά, επανέλαβε την επιτυχία του και κατέκτησε ξανά το χάλκινο μετάλλιο.

Το όνειρο για το Ολυμπιακό μετάλλιο

Στο προφίλ του, στη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων διαβάζουμε ότι το όνειρό του ήταν να κατακτήσει ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και το κατάφερε, φορώντας τα γαλανόλευκα!

Στις 31 Ιουλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ο Θεόδωρος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, νικώντας τον Ισπανό αθλητή Tristan Mosakhlishvili στον αγώνα για την τρίτη θέση.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η πορεία για το το χάλκινο μετάλλιο

Ο Τσελίδης επικράτησε στον πρώτο γύρο του Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ στον επόμενο γύρο απέκλεισε τον Σέρβο Νεμάνια Μάιντοβ, έναν από τους κορυφαίους στην κατάταξη του τζούντο.

Στα προημιτελικά ηττήθηκε από τον Μαξίμ – Γκαέλ Αμπού, αλλά είχε ακόμη μία ευκαιρία για την κατάκτηση μεταλλίου, μέσω της συμμετοχής στο ρεπεσάζ.

Πρόκειται για το τρίτο μετάλλιο της Ελλάδας στο τζούντο μετά το χρυσό μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη στην Αθήνα το 2004 και το χάλκινο μετάλλιο το 2012 στο Λονδίνο.

Τι λέει για την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Για εμένα είναι σαν παραμύθι. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα και πήρα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν το όνειρό μου από τότε που ήμουν παιδί και τώρα επιτέλους το κατάφερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα Ολυμπιακό μετάλλιο. Για εμένα είναι σαν ένα θαύμα γιατί δεν το περίμενα. Σε μια διοργάνωση σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα πάντα μπορούν να συμβούν», ανέφερε για το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε.

«Δεν έχω λόγια να μεταφέρω. Νιώθω πάρα πολύ καλά. Όταν πήρα το μετάλλιο, δεν μπορούσα να φανταστώ πού βρισκόμουν. Δεν μπορώ να μεταφέρω με την ακρίβεια τα συναισθήματά μου» είπε αρχικά ο Θοδωρής Τσελίδης.

«Θα κοιμηθώ 100% με το μετάλλιο για να πιστέψω, όταν ξυπνήσω, πως δεν είναι όνειρο. Θα κοιμηθώ όμως, γιατί αγαπάω πολύ τον ύπνο. Δεν μπορώ να πω ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι για εμένα» συμπλήρωσε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης.

«Το μετάλλιο είναι μετάλλιο για εμένα, εγώ ήμουν έτοιμος γι’ αυτό, αλλά δεν έψαχνα κάποιο συγκεκριμένα όπως το χρυσό ή το αργυρό. Έψαχνα απλά να πάρω μετάλλιο σε αυτήν την Ολυμπιάδα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Θοδωρής Τσελίδης.

Ο λόγος που δεν μιλάει ελληνικά

Μέσα από ανάρτηση στο instagram, ο ίδιος θέλησε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους του έστειλαν μήνυμα με αφορμή την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία των -90 κιλών. Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν μιλάει ελληνικά, κάτι που συμβαίνει επειδή έζησε από μικρός στη Ρωσία. Στο μήνυμά του ανέφερε:

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με υποστήριξαν και με παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δεν περίμενα να λάβω τόσα πολλά μηνύματα. Ζητώ συγνώμη που δεν μπόρεσα να απαντήσω σε όλα. Χαίρομαι πολύ που διάβασα τόσο όμορφα λόγια από εσάς. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ σαν αθλητής. Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα να κερδίσω το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στους συγκεκριμένους αγώνες για αυτή την όμορφη χώρα.

Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και θέλω να ζητήσω συγγνώμη που δεν μιλάω Ελληνικά. Είναι κάτι το οποίο θα διορθωθεί σύντομα.

Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, τους προπονητές, τους γιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές και τους φίλους μου για τη βοήθεια και τη στήριξη που μου πρόσφεραν. Εύχομαι καλή επιτυχία στην υπόλοιπη Ελληνική αποστολή. Σας ευχαριστώ όλους και πάλι” 

Η θερμή υποδοχή στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο 27χρονος τζουντόκας γνώρισε την αποθέωση κατά την άφιξη του στην χώρα μας. Αρκετά άτομα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να δουν από κοντά τον ίδιο, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά να δίνουν το παρών. Θερμή επίσης ήταν και η υποδοχή του στο Ολυμπιακό χωριό από την αποστολή της Ελλάδας, με φωνές, χειροκροτήματα και πυρσούς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα