Το αθλητικό recap του 2022
Στιγμές που δακρύσαμε, συγκινηθήκαμε, πανηγυρίσαμε
Δυσάρεστες ειδήσεις, αλλά και μεγάλες στιγμές επεφύλασσε η χρονιά που φεύγει στα αθλητικά δρώμενα της χώρας.
Εμείς ξεχωρίσαμε, δέκα από αυτές, και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.
- Η δολοφονία του Άλκη
Ακόμα και σήμερα το σφίξιμο στην καρδιά δεν έχει φύγει. Και πώς να φύγει άλλωστε όταν ένα 19χρονο παιδί που είχε όλη τη ζωή μπροστά του, έπεσε νεκρός από τα δολοφονικά μαχαιρώματα μιας «τυφλής» οπαδικής επίθεσης τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου στην περιοχή της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Από εκείνη την αποφράδα νύχτα, το σημείο της δολοφονίας του Άλκη έχει γεμίσει από λουλούδια, κεράκια, σημειώματα, κασκόλ και φανέλες του Άρη και άλλων ομάδων, από συγγενείς, φίλους, αλλά και απλούς ανθρώπους. Η συνέχεια της υπόθεσης θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες τη νέα χρονιά, με τους συλληφθέντες για την υπόθεση να έχουν προφυλακιστεί.
- Σίγησε του Διακογιάννη η φωνή
Από τις δυσάρεστες αν μη τι άλλο ειδήσεις της αθλητικής επικαιρότητας στη χώρα, ο θάνατος του θρύλου της ελληνικής δημοσιογραφίας και αθλητικογραφίας, Γιάννη Διακογιάννη. Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη φωνή του με μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και κορυφαίες στιγμές των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου, αλλά και διοργανώσεων του στίβου, έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια. Η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη, σίγησε στις 13 Δεκεμβρίου. Η παρακαταθήκη όμως που αφήνει θα είναι για πάντα εδώ. Οι μεταδόσεις από το παρελθόν, αλλά και ο στίχος «πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή» στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979, θα τον θυμίζουν αιώνια.
- Όλη η Ελλάδα δάκρυσε για τον Αλέξανδρο
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το πρωί της 14ης Οκτωβρίου η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Με βουρκωμένα τα μάτια να διαβάζεις το κείμενο που έγραψε εν ζωή, αλλά δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του. Η φράση του “Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου”. Έδωσε γενναία τη μάχη του. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μόνο όσοι τον ήξεραν καλά, γνώριζε τι περνούσε. Δεν ήθελε να τον λυπούνται. Είχε μια ζωή να παλεύει. Εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Δις αργυρός Ολυμπιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης το 2008 και δεκάδες άλλες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων στο ταεκβοντό. Τον Μάρτιο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος.
- Έγινε μύθος
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής 2022, γράφοντας ιστορία με έξι κατακτήσεις κάτι που έχει πετύχει μόνο ένας ακόμα αθλητής στο παρελθόν.
Από τον Απρίλιο του 2015, ο «άρχοντας των κρίκων» παραμένει αήττητος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετρώντας μόνο πρωτιές τόσο σε προκριματικούς όσο και σε τελικούς και έχοντας συγκομιδή έξι τίτλους (Μονπελιέ 2015, Βέρνη 2016, Κλουζ 2017, Γλασκόβη 2018, Βασιλεία 2021 και Μόναχο 2022).
Με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Μόναχο, ο Πετρούνιας έφτασε σε ένα σπανιότατο κατόρθωμα. Έγινε ο κορυφαίος σπεσιαλίστας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενόργανης γυμναστικής, ισοφαρίζοντας τον Ούγγρο εξπέρ του πλάγιου ίππου Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος είχε μόνος του το απόλυτο ρεκόρ με έξι τίτλους στο ίδιο όργανο (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012).
- Επέστρεψε σπίτι της
Μια από τις πιο δυνατές αθλητικές στιγμές της χρονιάς αποτέλεσαν και τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας OPAP Arena, της ιστορικής έδρας της ΑΕΚ που επέστρεψε στο «σπίτι» της. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2022 και έχει συνολική χωρητικότητα 31.100 θεατών που φτάνει τις 32.500 με τις σουίτες. Το όνομα έχει αναφορές στους ιδρυτές της ΑΕΚ που ήταν είναι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας. Το έμβλημα της ΑΕΚ, ο δικέφαλος αετός, αποτελεί σύμβολο συνδεδεμένο με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τη βυζαντινή οικοσημολογία. Ο σχεδιασμός του γηπέδου έχει επιρροή από την βυζαντινή αρχιτεκτονική, κάτι το οποίο είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Οκτώβριο του 2013, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε γίνει δημοσίως γνωστό το σχέδιο του γηπέδου. Με την ελπίδα τα επόμενα χρόνια και οι υπόλοιπες ομάδες που δεν έχουν το δικό τους γήπεδο, να το αποκτήσουν.
- Το χρυσό παιδί της Ελλάδας
Όπου Μίλτος και… μάλαμα. Ο λόγος φυσικά για τον Μίλτο Τεντόγλου, τον άνθρωπο που μας κάνει να βλέπουμε στίβο και άλμα εις μήκος φανατικά. Που την ώρα της προσπάθειας του μας κάνει να ανασηκωθούμε από τον καναπέ για να του «δώσουμε» ώθηση για να «προσγειωθεί» όσο το δυνατόν πιο μακριά στο σκάμμα. Ο Τεντόγλου σάρωσε και φέτος. Χρυσός στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου, χρυσός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι και αργυρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Γιουτζίν. Στα 24 του χρόνια, το μέλλον είναι ολόλαμπρο και είναι σίγουρο ότι θα μας χαρίσει και άλλες μοναδικές στιγμές, με τον εθνικό ύμνο της χώρας μας να ακούγεται σε κάθε γωνιά της γης.
- Από ένα τσιπουράδικο στην κορυφή της Ευρώπης
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι αν θες κάτι πολύ μπορείς να το πετύχεις παλεύοντας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην έγινε ευρέως γνωστή με την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων στα 20 και 35 χιλιόμετρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο. Θεωρείται ως μία από τις καλύτερες Ελληνίδες βαδίστριες όλων των εποχών. Σε ηλικία 38 ετών και 148 ημερών, έγινε επιπλέον η μεγαλύτερη σε ηλικία βαδίστρια που κατακτά 2 χρυσά μετάλλια σε μεγάλη διοργάνωση. Η ιστορία της είχε γίνει ευρέως γνωστή μετά τη διάκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου είχε κατακτήσει την 8η θέση στα 20 χλμ. βάδην. Ανέκαθεν συνδύαζε τον αθλητισμό με τη δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της Καρδίτσας, σερβίροντας μεζέδες της μαμάς Ντρισμπιώτη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού ολοκλήρωνε σέρβις και καθαριότητες, ξεκινούσε την προπόνησή της.
- Δίνει απαντήσεις με τις επιδόσεις της
Μπορεί μια αθλήτρια που προπονείται σε ένα γήπεδο – νταμάρι να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και να κάνει όλη την υφήλιο να μιλάει για αυτήν και να περιμένει τα επόμενα κατορθώματά της; Και όμως μπορεί! Και η απόδειξη είναι η Ελίνα Τζένγκο. Η νεαρή αθλήτρια με καταγωγή από την Αλβανία που γεννήθηκε στην Ελλάδα και με περηφάνεια εκπροσωπεί τα χρώματα της χώρας μας, αναδείχτηκε το 2022 πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό. Επιτυχία που φυσικά δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους εδώ και λίγα χρόνια παρακολουθούν την πορεία της και ξέρουν μέσα τους καλά, ότι η Τζένγκο είναι έτοιμη σε κάθε διοργάνωση να ξεπεράσει τον εαυτό της, να στείλει το ακόντιό της όλο και πιο μακριά και να πανηγυρίσει νέες μεγάλες επιτυχίες. Στις δυσκολίες της καθημερινής ενασχόλησης με τον αθλητισμό, στη γραφειοκρατία που της στερούσε τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκτός συνόρων παρά το γεγονός ότι είχε την ελληνική υπηκοότητα, στα σχόλια για την καταγωγή της, η ίδια έχει μάθει να κλείνει τα αυτιά της, να σκύβει το κεφάλι, να δουλεύει σκληρά και να δίνει ηχηρές απαντήσεις σε όλους με τις επιτυχίες της.
- Το last dance του «Άγιου Γεώργιου»
Το 2022 ο Γιώργος Πρίντεζης αποφάσισε να ρίξει τίτλους τέλους σε μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον Ολυμπιακό, αποτελώντας τον μακροβιότερο καλαθοσφαιριστή στην ιστορία της ομάδας με συνολικά 20 σεζόν. Ήταν επίσης βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας για πάνω από μια δεκαετία, με μεγαλύτερη επιτυχία το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009. Τέσσερις φορές πρωταθλητής Ελλάδας, δύο φορές κυπελλούχος Ελλάδας, δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης και κάτοχος ενός διηπειρωτικού κυπέλλου. Τον Ιούνιο, στα 37 του χρόνια και μετά από 21 χρόνια επαγγελματικής καριέρας άφησε τα παρκέ και την μεγάλη του αγάπη το μπάσκετ, ως ενεργός αθλητής. Στην ιστορία έχει περάσει το «πεταχτάρι» το στυλ του σουτ με το οποίο χάρισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στον Ολυμπιακό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
- Ευρωπαϊκές επιτυχίες με άρωμα γυναίκας
Δεν είναι και λίγο όταν δύο ελληνικές ομάδες μονοπωλούν μέσα σε μία χρονιά δύο ευρωπαϊκούς τίτλους. Ολυμπιακός και Εθνικός συνεχίζουν να γράφουν με χρυσά γράμματα την ιστορία τους στον ελληνικό αθλητισμό και στην υδατοσφαίριση γυναικών και φρόντισαν να το πιστοποιήσουν και το 2022. Ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε για τρίτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ ο Εθνικός πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Ευρώπης για δεύτερη φορά. Μάλιστα, οι δύο ομάδες πριν από λίγες ημέρες «συγκρούστηκαν» στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται νικητής και τις «ερυθρόλευκες» να στέφονται υπερπρωταθλήτριες Ευρώπης για το 2022.