Ατσαλάκης: «Στα 50-100 κρούσματα της Όμικρον, η αύξηση θα είναι εκθετική»
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στη χώρα μας.
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, εφόσον επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον.
Ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, εξήγησε μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως μόλις τα κρούσματα της νέας αυτής μετάλλαξης φτάσουν στα 50 με 100, η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.
«Μόλις φτάσουμε περίπου στα 50 με 100 κρούσματα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθετική αύξηση και μέσα σε 2 – 3 εβδομάδες θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ίσως να μην τον έχουμε ξαναδεί ημερησίως», τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Ατσαλάκης είπε επίσης ότι η Όμικρον εξαπλώνεται με τετραλάσια ταχύτητα από την Δέλτα και «δεν την σταματάει σχεδόν κανένα μέτρο».
«Μερικώς αυστηρά lockdown για να εμποδιστούν οι επαφές και οι συνωστισμοί. Ένα ολικό lockdown ίσως να είναι ένα τελευταίο μέτρο», ανέφερε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τα μοντέλα των επιστημόνων, τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω Όμικρον, θα συμπαρασύρει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που θα μπορούσαν ακόμη και να τετραπλασιαστούν, επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Ακόμη και οι θάνατοι ενδέχεται να διπλασιαστούν.
Μαγιορκίνης: Περιμένουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων – Γιατί δεν παίρνουμε νέα μέτρα
Τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.
«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.
Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.
Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «πολύ πιο μπροστά» από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση».
Περιμένουμε δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.
«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.
Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την μετάλλαξη Όμικρον – Τι συζητήθηκε
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Και μπορεί η σύσκεψη που έγινε σήμερα (19.12.2021) υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου να μην ήταν έκτακτη, αλλά είχε επείγοντα χαρακτήρα και όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους.
Παρόντες στην σύσκεψη που είναι η μια από τις 3 που γίνονται εβδομαδιαίως, ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το οποίο τονίστηκε ήταν ότι νέα μέτρα δεν θα ληφθούν προς το παρόν, αλλά υπογραμμίστηκε η ανάγκη να καθυστερήσει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας. Με άλλα λόγια να κερδίσουμε χρόνο.
Στην σύσκεψη, έγινε επίσης μια πρώτη αποτίμηση του μέτρου που εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί για την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα μας, αλλά και πως προχωρούν οι εμβολιασμοί που είναι ο βασικός τρόπος να θωρακιστεί ο πληθυσμός.
Πλεύρης: «Έχουμε αποκλείσει το lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν»
Για τη μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».
Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.
Μανωλόπουλος: Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε σήμερα ότι «οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».
«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το στέλεχος Όμικρον ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί και να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.
Γέννησε η πρώτη έγκυος στην οποία χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της πρώτης εγκύου στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στην οποία οι γιατροί είχαν χορηγήσει μονοκλωνικά αντισώματα στο τρίτο τρίμηνο της κύησης μετά από τη νόσησή της με Covid-19. Η γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό το πρωί της Κυριακής και όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και επικεφαλής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής, Δημήτρης Μπαλαξής, «μητέρα και νεογνό χαίρουν άκρας υγείας».
«Αισθανόμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι εγώ και οι συνεργάτες μου στην Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών για το αίσιο τέλος της περιπέτειας της πρώτης γυναίκας εγκύου στην οποία χορηγήσαμε μονοκλωνικά αντισώματα στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως μετά από νόσηση Covid-19. Γέννησε με φυσιολογικό τοκετό σήμερα το πρωί. Χαίρουν άκρας υγείας μητέρα και νεογνό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και σε δεύτερο περιστατικό που εφαρμόσαμε την ίδια αγωγή θα έχουμε την ίδια εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής για την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών» τόνισε ο κ. Μπαλαξής.
Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test για την ανίχνευση της Όμικρον- 9 ερωταπαντήσεις
Αγωνία για 16χρονη διασωληνωμένη στη Λάρισα – Δυο οι ανήλικοι στις ΜΕΘ
Μάχη δίνουν οι γιατροί στο νοσοκομείο της Λάρισας, έτσι ώστε να βοηθήσουν τη 16χρονη που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ να ξεπεράσει τη νόσο. Δυο οι διασωληνωμένοι στις ηλικίες 0 – 17 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Ένα 16χρονο κορίτσι νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, καθώς νοσεί από κορονοϊό. Η αγωνία είναι στα ύψη για την υγεία της κοπέλας, η οποία δίνει τη δική της μάχη για να ξεπεράσει τη νόσο και να επανέλθει. Η κατάστασή της προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, με τους γιατρούς να κάνουν αγώνα έτσι ώστε να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή την περιπέτεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως η 16χρονη φέρεται να έχει νοσήσει για δεύτερη φορά, καθώς και τον Οκτώβριο είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό. Τώρα, η ανήλικη νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όμως, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έτσι ώστε να διασωληνωθεί. Οι γιατροί που παρακολουθούν τη 16χρονη επισημαίνουν πως η περίπτωσή της αποτελεί τρανή απόδειξη του γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά.
Με πληροφορίες από Mega/ Newsbomb/ ΣΚΑΙ/ Newsit
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ