Η ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Μακρόν: Οι εντάσεις στη Μεσόγειο στο επίκεντρο
Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Λευκορωσία, η Λιβύη, ο κορονοϊός, το Μαλί στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μακρόν-Μέρκελ.
Οι εντάσεις στη Μεσόγειο, τα μέτρα για τον έλεγχο του κορωνοϊού και το Μάλι αναμένεται να είναι σήμερα στην ατζέντα, όταν η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.
Παρά τις ισχυρές σχέσεις της Μέρκελ με αρκετούς γάλλους προέδρους στη διάρκεια των θητειών της στην καγκελαρία, είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται στην παραδοσιακή θερινή κατοικία των προέδρων της Γαλλίας.
Η τελευταία επίσκεψη καγκελαρίου σ’ αυτό το παραθαλάσσιο φρούριο είχε γίνει το 1985 από τον Χέλμουτ Κολ.
Οι Μέρκελ και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν την κρίση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα αφού διαδραμάτισαν αμφότεροι σημαντικό ρόλο στην προώθηση, τον περασμένο μήνα, μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες μέλη ενέκριναν για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους σε μια προσπάθεια να παρασχεθούν κεφάλαια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Οι δυο τους είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν την πολιτική αστάθεια στον Λίβανο, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λιβύη, την πολιτική αναταραχή στη Λευκορωσία έπειτα από διαφιλονικούμενες εκλογές και τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σχετικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως στο ζήτημα των εντάσεων με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φαίνεται πιο επιθετική από τη Γερμανία έναντι της Άγκυρας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό Paris-Match, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζει πως ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει «μια επεκτατική πολιτική που αναμιγνύει εθνικισμό και ισλαμισμό, δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» και αποτελεί «παράγοντα αποσταθεροποίησης».
Η Γερμανία επιχειρεί από την πλευρά της μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που προς το παρόν βρίσκεται σε νεκρό σημείο.
Από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων διαβεβαιώνεται ότι στο θέμα αυτό «δεν υπάρχει αντίφαση επί της ουσίας» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.
Το ζήτημα του Μάλι θα αποτελέσει πιθανόν μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην ατζέντα, μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε εκεί και οδήγησε στη φυλάκιση του προέδρου και του πρωθυπουργού. Η Γαλλία ηγείται μιας στρατιωτικής αποστολής κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή και γαλλικά στρατεύματα που μετέχουν στην αποστολή αυτή έχουν τη βάση τους στο Μάλι.
Δείτε επίσης:
Μητσοτάκης: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Ευρώπη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ