Featured

ΑΥΤΟΨΙΑ: Πρώτη μέρα τοπικού Lockdown στον Εύοσμο με προβλήματα και ανακολουθίες

Σύγχυση και εκνευρισμός διαδέχτηκαν τον αιφνιδιασμό και την παγωμάρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών του Δήμου την πρώτη μέρα του Lockdown.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αυτοψια-πρώτη-μέρα-τοπικού-lockdown-στον-εύο-726024
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σύγχυση και εκνευρισμός διαδέχτηκαν τον αιφνιδιασμό και την παγωμάρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού την πρώτη μέρα επιβολής του τοπικού Lockdown. 

«Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά χθες το απόγευμα κι ενώ ο Δήμος, ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας μετά τις αλλαγές του Καλλικράτη, ζούσε ένα φυσιολογικό βράδυ καραντίνας. Ανακοινώσεις, έκτακτες συσκέψεις και δηλώσεις ειδικών δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα από το πουθενά.

Ίσως γι αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στην Αθήνα να μην είναι κατανοητό, αλλά ο Εύοσμος και το Κορδελιό είναι μια τεράστια πόλη, ενωμένη με αντίστοιχα μεγάλους Δήμους – πόλεις στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπως ο Δήμος Παύλου Μελά στα όρια της Ηλιούπολης και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης στα όρια του Δενδροποτάμου. Πώς να βάλεις σύνορα; Πως να ξεχωρίσεις τους πολίτες που εργάζονται στη μία πλευρά και μένουν στην άλλη ή το αντίθετο. «Δουλεύουμε ντελίβερι στον Εύοσμο αλλά ζούμε στην άλλη πλευρά της πόλης. Έχουμε έρθει σε επαφή με τόσο κόσμο ήδη. Πως θα επιστρέψουμε στις οικογένειές μας», αναρωτήθηκε μιλώντας στην Parallaxi νεαρός Θεσσαλονικιός.

Ο Ν. έχει φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην ευρύτερη περιοχή. «Έχω παιδιά στα τμήματα από τέσσερις διαφορετικούς Δήμους. Κάποια πηγαίνουν σχολείο κανονικά. Του Ευόσμου πλέον μόνο τηλεκπαίδευση. Πρέπει να αλλάξω τα προγράμματα σε όλα τα τμήματα», μας εξήγησε. Ίσως στο επιτελικό κράτος κάποιοι να νομίζουν ότι ο Εύοσμος είναι Ελευσίνα και Ασπρόπυργος. Δεν είναι όμως έτσι. Για να εφαρμοστεί τοπικό Lockdown χρειάζονται στεγανά. Αυτές οι τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι «μπλεγμένες» μεταξύ τους και το μέτρο έτσι όπως επιβλήθηκε δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Αντίθετα, μπορεί να ανάψει την σπίθα αντίδρασης αρνητών και αγανακτισμένων με αποτέλεσμα η ψυχολογία του όχλου να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε ψεκασμένο να εκφράσει αδιανόητες απόψεις. Δεν είναι τυχαίο πως από τις πρώτες ώρες επιβολής των νέων μέτρων οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πολιτών με μεγάλη συμμετοχή.

Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι εκφράζονται φόβοι πως η επιβολή αυτών των τόσο αυστηρών μέτρων στην περιοχή θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα προκαλώντας κύμα ανυπακοής. Παράλληλα, μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει και για την λειτουργία των εργοστασίων που είναι πολλά και τεράστια στα όρια του Δήμου. Χιλιάδες άνθρωποι θα μετακινηθούν την Δευτέρα από όλη τη Θεσσαλονίκη προς την περιοχή για να εργαστούν και το απόγευμα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, θα το κάνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι γραμμές του ΟΑΣΘ της περιοχής είναι από πάντα επιβαρυμένες.

Αγανακτισμένος ο κόσμος – παγωμένη η αγορά

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον Τάσο Τσιλιγκιρίδη, αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, ο οποίος μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο μετά και το νέο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε, αλλά και την αβέβαιη επόμενη ημέρα για την τοπική αγορά.

«Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Φυσιολογικά και αντιδράει με το παρόν μέτρο, γιατί ο καταναλωτής θα φύγει από εδώ και θα πάει δίπλα, παραδίπλα να ψωνίσει. Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά. Ποιος θα μπορέσει να το περιορίσει και να το ελέγξει; Ναι μεν είναι η υγεία πάνω από όλα, αλλά πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας και τα καταστήματα μας; Ανοίγουμε – κλείνουμε. Τώρα έχουμε και το τοπικό lockdown. Ο κόσμος θα φεύγει από εδώ και θα πηγαίνει αλλού να ψωνίζει. Αυτή είναι η αντίδραση μας».

Για τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού ένα μεγάλο ζήτημα ήταν η ξαφνική επιβολή του μέτρου: «Ήταν απότομο όλο αυτό που έγινε. Στη σύσκεψη που είχαμε χτες με το Δήμαρχο, δεν τον είχε ενημερώσει κάποιος, να πει υπάρχει αυτό το θέμα στο Δήμο σας, σχεδιάζουμε να  προχωρήσουμε σε μέτρα, να μας δώσουν ένα περιθώριο 2-3 ημερών να προετοιμαστούμε. Να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας, να πάρουμε τα μέτρα μας. Υπήρχε έλλειψη και καθυστέρηση ενημέρωσης προς τον Δήμο».

Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καν

Ποια είναι η κατάσταση στο Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού; Ο Τάσο Τσιλιγκιρίδης περιγράφει: «Όσο αισιόδοξος και να θέλω να είμαι, η κατάσταση είναι τραγική. Θα κάνουμε απολογισμό όταν ανοίξει η αγορά και μετά. Τώρα όλα έχουν πάρει αναστολή. Οι πληρωμές, τα ενοίκια, υπάρχουν επιδοτήσεις. Το πρόβλημα θα φανεί μετά. Τώρα δεν καλείται κάποιος να πληρώσει κάτι. Από τα μηνύματα που παίρνουμε κάποιες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανοίξουν καν. Όσο δυνατή και αν είναι η αγορά μας, αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε και στη συνέχεια, προβλήματα».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ευόσμου- Κορδελιού μίλησε με δημότες για την επιβολή του τοπικού lockdown. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος δεν είναι ενήμερος για το που εντοπίζονται τα κρούσματα.

Αποδέκτης έντονων παραπόνων έγινε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, από πολίτες του Δήμου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, παρά το μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τους πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την απόφαση και διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται απόλυτα τους προβληματισμούς τους. Σημείωσε όμως ότι καθίστανται αναγκαία τα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν, αλλά θα ήθελε να υπάρχει πιο έγκαιρη και ενδελεχή ενημέρωση, πράγμα το οποίο συζήτησε με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρδαλιά.

Σε ερώτηση σχετικά με το πού εντοπίζονται τα κρούσματα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι κάτι που δεν του γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ και το αρμόδιο Υπουργείο, δεδομένου ότι υπεισέρχεται και το ιατρικό απόρρητο.

Ο Δήμαρχος προσπάθησε να εξηγήσει στο συγκεντρωμένο κόσμο, ότι είναι στην ίδια πλευρά με τους Δημότες και σε καμία περίπτωση απέναντι. Ωστόσο, ούτε ως γιατρός αλλά ούτε και ως Δήμαρχος μπορεί να παραβλέψει ή να αγνοήσει τις οδηγίες που υπάρχουν από την αρμόδια επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για ένα ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία, παρότι όπως του μετέφεραν από τον ΕΟΔΥ το πρόβλημα στο Δήμο δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά με την παρουσία θετικών δειγμάτων του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το εάν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι όλοι νιώθουμε την κόπωση που έχει συσσωρευτεί από τον εγκλεισμό και τα οικονομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας, όμως επισήμανε πώς, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, την 1η Μαρτίου θα τελειώσει όλο αυτό και δεν θα έχουμε παράταση των περιορισμών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα