Αυτές είναι οι δύο χώρες που προκαλούν ανησυχία στις ανθρωπιστικές οργανώσεις
Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC).
Η Σομαλία και η Αιθιοπία, δύο χώρες στο Κέρας της Αφρικής που πλήττονται από ξηρασία και συγκρούσεις, είναι οι χώρες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για το 2023, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC).
Στην έκθεση, με τίτλο “Emergency Watchlist 2023” περιλαμβάνονται 20 χώρες, 11 από τις οποίες βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής, που κινδυνεύουν περισσότερο να ξεσπάσουν νέες κρίσεις του χρόνου ή να επιδεινωθούν οι υφιστάμενες. Εκεί ζει το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως που είναι αντιμέτωπο με σοβαρή διατροφική ανασφάλεια, παρά το γεγονός ότι μετρά μόνο το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Για πρώτη φορά πρώτη στον κατάλογο είναι η Σομαλία, όπου η διετής ξηρασία σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες παγκοσμίως τιμές των προϊόντων και μια ισλαμιστική εξέγερση έχουν προκαλέσει καταστροφικές ελλείψεις τροφίμων, οδηγώντας στον θάνατο παιδιών, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν.
Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ εμποδίζει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στο τέλος του 2022 προμηνύει ότι η κρίση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται το 2023, σύμφωνα με την IRC.
Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επικεφαλής της ΜΚΟ, επεσήμανε ότι εκατομμύρια Σομαλοί πεινούν και οι πλούσιες χώρες δεν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να κηρυχθεί επισήμως λιμός για να προσφέρουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που λείπει από τη χρηματοδότηση την οποία έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για τη χώρα.
«Η υποχρηματοδότηση της έκκλησης καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο κόσμος πιστεύει ότι δεν βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτό είναι λάθος», υπογράμμισε ο Μίλιμπαντ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλές πλούσιες χώρες είναι επικεντρωμένες στους εαυτούς τους, κάτι που δεν είναι σωστό από ηθική ή στρατηγική άποψη.
«Η απομόνωση, η εσωστρέφεια πάρα πολλών από τα πιο πλούσια μέρη του κόσμου αφήνει πάρα πολλά από τα πιο φτωχά μέρη του κόσμου να αναγκάζονται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με έναν τρόπο που δεν είναι σε θέση να κάνουν», εξήγησε.
Ο Μίλιμπαντ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει το πρόβλημα διότι οι πλούσιες χώρες επικεντρώνονται σε αυτόν, αλλά εξήρε τον ΟΗΕ, ο οποίος προσφέρει το 90% της βοήθειας στη Σομαλία.
«Στις ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να υποχωρήσει (η Ουάσινγκτον) από την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων. Χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως δικαιολογία για να εμπλακεί στην ανατολική Αφρική», εκτίμησε.
Η Σομαλία έχει πληγεί ιδιαίτερα σφοδρά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διότι εξαρτάται υπερβολικά από τα εισαγόμενα τρόφιμα, με το 90% του σιταριού που εισάγει να προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Στην Αιθιοπία, όπου εκτιμάται πως 20 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα, η εκεχειρία που υπεγράφη τον Νοέμβριο μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ανταρτών του Τιγκράι, έπειτα από δύο χρόνια συγκρούσεων, δημιούργησε ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Κάποια βοήθεια έχει περάσει», εξήγησε ο Μίλιμπαντ. «Αλλά πρέπει να καλύψουμε πάρα πολύ χαμένο έδαφος».
Οι άλλες χώρες που βρίσκονται στις πρώτες δέκα θέσεις του καταλόγου της IRC είναι το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Αϊτή και η Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ