Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αναμένονται εξελίξεις για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Τι αναφέρουν από την ΠΚΜ για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα επιτρέψει στο έργο να περάσει στην φάση της υλοποίησης.   

Φίλιππος Δεργιαδές
περιφέρεια-κεντρικής-μακεδονίας-ανα-1129300
Φίλιππος Δεργιαδές

Θετικές εξελίξεις σχετικά με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, που θα επιτρέψει το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει στην επόμενη φάση και να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, αναμένουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα επανήλθε στην δημοσιότητα πρόσφατα, όταν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του κατά την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης και απομάκρυνσης των παλιών βυρσοδεψείων στην Δυτική Θεσσαλονίκη, σχολίασε πως η ΠΚΜ αναμένει εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος, ώστε να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο, που θα αναπλάσει και θα ενοποιήσει μία ακτογραμμή 40 χιλιομέτρων, αλλάζοντας άρδην την εικόνα και λειτουργία ενός θαλάσσιου μετώπου στον Θερμαϊκό, που εκτείνεται στην επικράτεια 7 δήμων.

Στο θέμα είχαν αναφερθεί και οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου και «Αλλαγή στην Περιφέρεια  Κ. Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με τον πρώτο να αφήνει αιχμές κατά της διοίκησης της ΠΚΜ, κάνοντας λόγο για ένα έργο που έχει καταντήσει σήριαλ. «Κάθε χρόνο ακούμε για το προεδρικό διάταγμα και διάταγμα δεν βλέπουμε» σχολίασε.

ΠΚΜ: Τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε νέα

Ωστόσ,ο τα νέα σχετικά με το προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ενθαρρυντικά και σύντομα το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις, με την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας στην Parallaxi, ανάφερε πως «τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε νέα. Περιμένουμε εξελίξεις θετικές», ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση, τόνισε πως «εμείς πρώτοι πιέσαμε γι αυτό το θέμα».

Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανάφερε επίσης στην Parallaxi, πως σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην ΠΚΜ, για τα θέματα προτεραιότητας,  οι εξελίξεις για το έργο ανάπλασης και ενοποίησης του παραλιακού μετώπου συζητήθηκε εκτενώς. «Είχαμε σύσκεψη, παρουσία και εκπροσώπων του Υπεραταμείου, και ενημερωθήκαμε πως το θέμα του προεδρικού διατάγματος προχωράει, έχει προοδεύσει και σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις, διότι είναι ένα θέμα που αφορά πολλά πράγματα, όλο σχεδόν τον Θερμαϊκό, πολλούς δήμους ακόμα και το Παλατάκι».

Τι είναι το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου

Το συγκεκριμένο έργο κατά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν θα αλλάξει μόνο την θαλάσσια όψη της πόλης αλλά θα αλλάξει και τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΠΚΜ, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση του φορέα υλοποίησης του έργου ενώ σε συνεργασία με τους «εμπλεκόμενους» χωρικά δήμους, στους οποίους ανήκει διοικητικά το παραλιακό μέτωπο, δηλαδή τους δήμους Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και  Θερμαϊκού, το έργο θα περάσει στη φάση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και στις μελέτες εξειδίκευσης ώστε να ξεκινήσει και η δημοπράτηση για τις κατασκευές και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται.

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό τα 500 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2030. Όπως αναφέρει η ΠΚΜ, στο νέο παραλιακό μέτωπο θα δημιουργηθεί μία συνεχή παράκτια ζώνη αναψυχής και περιπάτου δίπλα στη θάλασσα, με περισσότερα από 1.000 στρέμματα κοινόχρηστου, ρυθμισμένου πολεοδομικά δημόσιου χώρου.

Οι κύριες παρεμβάσεις του έργου βάσει του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστας, είναι πολύ σημαντικές καθώς μεταμορφώνουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης και του Θερμαϊκού Κόλπου. Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι:

  • Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.
  • Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.
  • Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.
  • Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.
  • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.
  • Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.
  • Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.
  • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.
  • Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.
  • Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
  • Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.
  • Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
  • Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Οι επιμέρους στόχοι του ενιαίου, ρυθμισμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου, είναι:

  1. Η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου.
  2. Η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης.
  3. Η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης, έτσι ώστε να αποτελέσουν περιεχόμενο της νέας ταυτότητας της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα