BBC: Πολιτική κρίση στη Βρετανία μετά την απομάκρυνση του Γκάρι Λίνεκερ
Στο στόχαστρο και η κυβέρνηση Σούνακ.
Η διαμάχη που προκλήθηκε από την αναστολή του Γκάρυ Λίνεκερ από το BBC βγήκε εκτός ελέγχου το βράδυ του Σαββάτου, καθώς απείλησε μέχρι και να ανατρέψει τους ανώτερους ηγέτες της εταιρείας, αλλά ακόμη και να εκτροχιάσει τμήματα της αμφιλεγόμενης νέας πολιτικής ασύλου της κυβέρνησης της Βρετανίας.
Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα για τo iefimerida η Ζωή Μακρυγιάννη.
Αναλυτικά τα νεότερα για την κρίση που έχει ξεσπάσει με βάση το ίδιο δημοσίευμα:
“Η κρίση έφτασε σε νέα ύψη καθώς το BBC αναγκάστηκε να μειώσει δραματικά την τηλεοπτική και ραδιοφωνική αθλητική του κάλυψη και να μεταδώσει το πρόγραμμα Match of the Day – που συνήθως προβάλλεται από τον Λίνεκερ – χωρίς παρουσιαστές, χωρίς ειδικούς και χωρίς τις κανονικές συνεντεύξεις μετά τον αγώνα με παίκτες, πολλοί από τους οποίους εμφανίστηκαν αλληλέγγυοι με τον Λίνεκερ. Η εκπομπή, προγραμματισμένη για 80 λεπτά, μεταδόθηκε μόνο για 20 λεπτά το βράδυ του Σαββάτου.
Δεν παραιτείται ο Ντέιβι
Χθες βράδυ, ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, και ο γενικός διευθυντής του, Τιμ Ντέιβι, δέχθηκαν και οι δύο αυξανόμενη πίεση να παραιτηθούν, αφού κορυφαία στελέχη του αθλητισμού και των μέσων ενημέρωσης υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Λίνεκερ να επικρίνει αυτό που θεωρεί ως ρατσιστική γλώσσα και την οποία χρησιμοποιούν οι υπουργοί για την προώθηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Μεχρί και σήμερα, ο Ντέιβι επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί.
Σε ένδειξη ότι η κυβέρνηση φοβόταν να θεωρηθεί ως ο λόγος για την αναστολή του Λίνεκερ, ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, τον περιέγραψε ως «έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή και έναν ταλαντούχο παρουσιαστή». Είπε ότι ελπίζει «ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ του Γκάρι Λίνεκερ και του BBC μπορεί να επιλυθεί εγκαίρως, αλλά δικαίως είναι θέμα δικό τους, όχι της κυβέρνησης».
Το προσωπικό του BBC στο παρελθόν και το παρόν έσπασε τον χειρισμό της εταιρείας για τα ευρύτερα ζητήματα ελευθερίας του λόγου και ουδετερότητας στο επίκεντρο της διαμάχης. Αρκετοί αντέβαλαν την υπόθεση Λίνεκερ με τη διαμάχη γύρω από τον Σαρπ, ο οποίος βρίσκεται υπό έλεγχο για τον ρόλο που έπαιξε στην εξασφάλιση δανείου 800.000 λιρών για τον Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν πρωθυπουργός, τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαρπ έκανε αίτηση για τη θέση του διευθυντή του BBC.
«Είναι άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Το Σάββατο, καθώς οι αντηχήσεις έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, μπήκε μέσα, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του Λίνεκερ να μιλήσει ανοιχτά για αυτά που είπε ότι ήταν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Είναι πραγματικά ένας δύσκολος κόσμος για να ζείτε, αλλά αν το καταλαβαίνω σωστά, αυτή είναι μια άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Λίνεκερ επικρίθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, αφού συνέκρινε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι υπουργοί για να περιγράψουν τις πολιτικές τους για το άσυλο με αυτή των Ναζί στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930. Το βράδυ της Παρασκευής, ο δημοφιλής πρώην επιθετικός της Αγγλίας κλήθηκε από την εταιρεία να αποχωρήσει από τον αγώνα της ημέρας.
Σύμφωνα με τον Observer, ο Lineker ενημερώθηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή αφού αρνήθηκε την πρόταση να διευθετήσει το θέμα με μια συγγνώμη. Νωρίτερα την εβδομάδα είχε διαβεβαιωθεί ότι δεν θα ληφθούν μέτρα εναντίον του, με αποτέλεσμα ορισμένοι να υποψιαστούν ότι η πίεση από την κυβέρνηση έστρεψε το μυαλό του BBC εναντίον του.
Εν μέσω ενδείξεων ότι η διαμάχη μπορεί να αλλάξει την αντίληψη του κοινού για την κυβερνητική πολιτική, υπήρχαν ενδείξεις βαθιάς ανησυχίας μεταξύ των κορυφαίων Τόρις σχετικά με τη νέα προσέγγιση στην κρίση. Σύμφωνα με την τελευταία πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, οι πρόσφυγες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κρατούνται και θα απελαύνονται «μέσα σε εβδομάδες» – είτε στη χώρα τους, εάν είναι ασφαλής είτε σε τρίτη χώρα.
Τριγμοί και στους Τόρις για τη μεταναστευτική πολιτική
Αρκετά ανώτερα στελέχη των Τόρις, συμπεριλαμβανομένης της Πρίτι Πατέλ –η ίδια σκληροπυρηνική για τη μετανάστευση ενώ ήταν υπεύθυνη στο Υπουργείο Εσωτερικών– αναμένεται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το τι σημαίνει το νομοσχέδιο. Άλλοι βουλευτές των Τόρις ανησυχούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τις διεθνείς συνθήκες.
Η διαμάχη επισκίασε μια διμερή μίνι Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Σουνάκ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, η οποία υποτίθεται ότι θα «επαναφέρει» τις αγγλογαλλικές σχέσεις και θα χαράξει μια πορεία για τις λέμβους που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο και διασχίζουν τη Μάγχη.
Το BBC ζήτησε συγγνώμη για τις αλλαγές στο αθλητικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου και είπε ότι «εργάζεται σκληρά για να επιλύσει την κατάσταση και ελπίζει να το κάνει σύντομα».
Ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε το BBC ότι «υποχωρεί» στους Συντηρητικούς βουλευτές, λέγοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά ήταν «το αντίθετο της αμερόληπτης». «Έκαναν μεγάλο λάθος και τώρα είναι πολύ, πολύ εκτεθειμένοι», είπε ο Στάρμερ. «Επειδή στο επίκεντρο αυτού βρίσκεται η αποτυχία της κυβέρνησης στο σύστημα ασύλου. Και αντί να αναλάβει την ευθύνη για το χάος που έχουν κάνει, η κυβέρνηση κατηγορεί οποιονδήποτε άλλο – τον Γκάρι Λίνεκερ, το BBC, τους δημόσιους υπαλλήλους, τη «μάζα»».
Στο… στόχαστρο ο Σαρπ Μεγάλο μέρος της οργής μεταξύ του προσωπικού του BBC επικεντρώνεται στον διορισμό του Σαρπ ως προέδρου. Ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του BBC να χαλιναγωγήσει τα πολιτικά σχόλια του Λίνεκερ υποστηρίζουν ότι ο Σαρπ, οι ενέργειες του οποίου είναι ακόμη υπό έρευνα επειδή δεν αναφέρθηκε στη βοήθεια που έδωσε στον Τζόνσον όταν του πήραν συνέντευξη για τη δουλειά, έχει ήδη βλάψει σοβαρά την εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας ραδιοτηλεόρασης.
Πώς ξεκίνησε η κρίση BBC – Λίνεκερ
Ο Γκάρι Λίνεκερ έκανε retweet σε μια ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.
«Καλό παράδεισο, αυτό είναι πέρα από απαίσιο», ήταν το σχόλιο που έκανε ο τηλεπαρουσιαστής.
«Δεν υπάρχει τεράστια εισροή. Λαμβάνουμε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι απλώς μια απίστευτα σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με μια γλώσσα που δεν είναι διαφορετική με αυτήν που χρησιμοποιούσε η Γερμανία στη δεκαετία του 1930» έγραψε ο Λίνεκερ στο Twitter.
Το BBC ανακοίνωσε ότι το σχόλιο του Γκάρι Λίνεκερ για τον προτεινόμενο μεταναστευτικό νόμο είναι αντίθετο με τις «οδηγίες του» να μην παίρνουν οι σχολιαστές θέση σε πολιτικά ζητήματα”.
Πηγή: Ζωή Μακρυγιάννη, ieidiseis/Αρχική πηγή: Πληροφορίες από Guardian