BBC: Ρεπορτάζ για την τραγωδία στον Έβρο με ευθύνες σε Ελλάδα – Τουρκία
Ο διεθνής Τύπος έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλλεται σφοδρά για το σκάνδαλο «Μαξίμου-Gate», έρχεται αντιμέτωπη με τον σάλο που προκαλεί και η τραγωδία με τους πρόσφυγες στον Έβρο, θέμα που επίσης θα τεθεί στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο διεθνής Τύπος έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, καταλογίζοντας ευθύνες για την απάνθρωπη αυτή τραγωδία. Σήμερα (16/8), αιχμηρό ρεπορτάζ του BBC καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την κυβέρνηση Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι «μια ομάδα 38 μεταναστών, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε ένα μικροσκοπικό, ανώνυμη νησίδα κατά μήκος των Τουρκο-Ελληνικών συνόρων.
Οι 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά δηλώνουν ότι βρίσκονταν στη νησίδα του ποταμού Έβρου από τα μέσα Ιουλίου. Μετά τον εντοπισμό τους τη Δευτέρα, οδηγήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας είπε ότι η ομάδα ήταν καθ’ όλα σε «πολύ καλή κατάσταση» και ότι η έγκυος μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε στη νησίδα, η οποία βρίσκεται κοντά στην ελληνική πόλη Λαβάρα, σύμφωνα με την ομάδα και τις υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική αστυνομία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Την περιοχή του Έβρου επισκέφθηκε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Αν και δεν επιβεβαίωσε τον θάνατο του παιδιού, είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για τα παραληφθεί η σορός του παιδιού και να διασφαλιστεί μιαν αξιοπρεπή ταφή.
Υπήρχε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθεσία της ομάδας και ως εκ τούτου για το αν η Τουρκία ή η Ελλάδα έπρεπε να είχαν παρέμβει για να βοηθήσουν.
Οι ελληνικές αρχές αρχικά δήλωσαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι -οι οποίοι η αστυνομία λέει ότι όλοι αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι- βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.
Τελικά βρέθηκαν περίπου 4 χιλιόμετρα (2,4 μίλια) νότια των συντεταγμένων που είχαν δοθεί αρχικά πριν από μέρες, οι οποίες τους έδειχναν έξω από την ελληνική επικράτεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, οι μετανάστες δεν είχαν εντοπιστεί νωρίτερα.
Η Baida, μία από τις γυναίκες της ομάδας, περιέγραψε ότι τους μεταχειρίζονται σαν να πρόκειται για “έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο πλευρών” – της Τουρκίας και της Ελλάδας.
“Κανείς δεν μας θέλει. Κανείς δεν μας ακούει. Κανείς δεν θέλει να βοηθήσει”, προσέθεσε.
Ο τρόπος που η Ελλάδα μεταχειρίζεται τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, έχει τονιστεί εδώ και χρόνια.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο απωθήθηκαν προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Προκάλεσε επίσης διαμάχες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έναν ανώτερο αξιωματούχο να υποστηρίζει πέρυσι ότι η χώρα παραβιάζει τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα.
Ορισμένοι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι έχουν επιστραφεί δια της βίας στα τουρκικά ύδατα.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντα αρνείται τα παραπάνω και επιμένει ότι συμμορφώνεται με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό το περιστατικό στον ποταμό Έβρο «καταδεικνύει τη βαρβαρότητα των απωθήσεων», δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, η διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για την Ελλάδα.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, 232 Σύροι έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».
ΠΗΓΗ ieidiseis