BBC: Το «κρυφό» κύμα της πανδημίας που ανησυχεί τους επιστήμονες

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, οι επιδημιολόγοι έχουν αρχίσει να παρατηρούν μια ανησυχητική τάση

Parallaxi
bbc-το-κρυφό-κύμα-της-πανδημίας-που-ανη-872193
Parallaxi

Αν και, πλέον, η δημόσια συζήτηση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού έχει σε γενικές γραμμές κοπάσει, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι θάνατοι δεν έχουν σταματήσει, όπως επισημαίνει νέο ρεπορτάζ του BBC.

Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για ένα νέο «κρυφό» κύμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το οποίο οι ειδικοί έχουν αρχίσει να παρατηρούν από τον περασμένο Οκτώβριο. Όλα αυτά, μάλιστα, εν μέσω της άφιξης της πιο μεταδοτικής υπομετάλλαξης XBB.1.5 του κορονοϊού που η ανθρωπότητα έχει δει ποτέ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η ανησυχητική κορύφωση των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία από Covid-19 που είδαμε τα περασμένα 2 χρόνια, έχει αντικατασταθεί από μια πιο ύπουλη, αλλά αδυσώπητη διαδοχή καθημερινών θανάτων».

Και μπορεί ημερησίως οι αριθμοί αυτοί των θανάτων να μην είναι εξίσου μεγάλοι σε σχέση με τα ξεσπάσματα του 2020 και του 2021, εντούτοις η σταθερή ροή των θανάτων έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χιλιάδων θυμάτων του κορονοϊού κάθε μέρα ανά τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, σημειώθηκαν 133 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον αριθμό αυτό να ανέρχεται στους 1.011 για τις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Google, έχουν καταγραφεί πάνω από 6,5 εκατ. θάνατοι εξαιτίας των επιπλοκών της Covid-19 μέσα στο 2022.

Όσον αφορά τη χώρα μας, καταγράφηκαν 141 θάνατοι από μέσα σε μια μόλις εβδομάδα (26 Δεκεμβρίου – 01 Ιανουαρίου 2023), ενώ οι λοιμοξιολόγοι προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ήδη άνοδο έχει σημειώσει ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ταυτόχρονα, έξαρση παρουσιάζουν και άλλες ιώσεις, όπως αυτή της εποχιακής γρίπης, η οποία προκάλεσε 3 θανάτους κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας.

Ποιοι είναι αυτοί που πεθαίνουν από τον κορονοϊό

Όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ του BBC, «είναι αναπάντεχα δύσκολο να καταλάβουμε πλήρως ποιοι είναι αυτοί που πεθαίνουν ακόμα από κορονοϊό», με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η δυσκολία αυτή έγκειται στις χρηματικές περικοπές σχετικά με τη μελέτη και την παρακολούθηση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό είναι οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής επιδημιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ, τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό είναι τα ίδια με εκείνα που χαρακτηρίζονταν ως «ευάλωτες ομάδες» από την αρχή της πανδημίας.

«Οι άνθρωποι που βλέπουμε να νοσηλεύονται συνήθως είναι είτε μεγαλύτεροι σε ηλικία, είτε νεότεροι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είτε λόγω κάποιας ασθένειας είτε κάποιας θεραπείας με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει ο ίδιος.

Από την άλλη, ο Άντριου Ουστιανόφσκι, σύμβουλος στο Γενικό Πανεπιστήμιο του Βόρειου Μάντσεστερ συμπληρώνει ότι «μολονότι η Covid έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, αυτό δε σημαίνει πως όλοι αυτοί πέθαναν από κορονοϊό. Ορισμένοι απλά κόλλησαν τον ιό στο νοσοκομείο, αλλά στην πραγματικότητα τα υποκείμενα νοσήματά τους ήταν εκείνα που προκάλεσαν τον θάνατο».

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι γιατροί που θεωρούν ότι ένας παράγοντας που κάνει τους ασθενούς αυτούς πιο ευάλωτους στον κορονοϊό είναι ο δισταγμός τους να λάβουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

«Αν και το να παραλείψει ένας υγιής άνθρωπος την ενισχυτική του δόση συχνά δεν έχει ουσιαστικές συνέπειες, το ίδιο δεν ισχύει για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», καταλήγει το BBC.

ΠΗΓΗ: BBC / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα