Ελλάδα

BINTEO: «Η ανεξαρτησία και η αυτονομία μου εξαρτώνται από εμένα»

Η ιστορία της Zainab, μιας γυναίκας από το Ιράκ που διέφυγε από την πατρίδα της και προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της στην Ελλάδα

Parallaxi
binteo-η-ανεξαρτησία-και-η-αυτονομία-μου-εξ-693100
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, έχει ως στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία και να ενισχύσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. O αναγκαστικός εκτοπισμός επηρεάζει δυσανάλογα τα άτομα με αναπηρία. Συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βία, διακρίσεις, εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αντιμετωπίζουν επίσης εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και συχνά αποκλείονται από τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και βιοπορισμού.

Καθώς η παγκόσμια κρίση του COVID-19 εντείνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο ανήκουν στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν πίσω.

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, σας καλούμε να γνωρίσετε τη Zainab, μια γυναίκα από το Ιράκ που διέφυγε από την πατρίδα της και προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της στην Ελλάδα.

Η Zainab έφτασε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την αδερφή της, Sumar, και τη 12χρονη κόρη της, τη Mallak. Τα τελευταία δέκα χρόνια, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο λόγω των σοβαρών τραυματισμών που προκλήθηκαν στη σπονδυλική της στήλη κατά την ένοπλη επίθεση που δέχτηκε το κομμωτήριό της. Στο ταξίδι της από την πατρίδα της, η Zainab αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις, αλλά η οικογένειά της τη βοήθησε προκειμένου τελικά να βρει ασφάλεια.

Η Zainab λαμβάνει υποστήριξη από το πρόγραμμα REACT του Δήμου Θεσσαλονίκης, εταίρου της Ύπατης Αρμοστείας, όπως και τις οργανώσεις ARSIS και Praksis. Όπως δηλώνει, όμως, οι δυνατότητες ένταξης είναι περιορισμένες και οι ανάγκες για εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη και αποκατάσταση μεγάλες. «Αυτό δεν με αποτρέπει από το να ονειρεύομαι να ανοίξω ξανά το δικό μου κομμωτήριο», δηλώνει. «Η ανεξαρτησία και η αυτονομία μου εξαρτώνται από μένα.» 

Την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ας δεσμευτούμε όλοι να συνεργαστούμε για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, οι αδικίες και οι διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες και να γίνουν πιο απτά βήματα προς την οικοδόμηση μιας πιο περιεκτικής κοινωνίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα