Διεθνή

Black Lives Matter: Από ένα απλό post σε ένα παγκόσμιο κίνημα

Πώς όμως ξεκίνησε από μία απλή δημοσίευση να εξελιχθεί σε αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο;

Parallaxi
black-lives-matter-από-ένα-απλό-post-σε-ένα-παγκόσμιο-κίνη-605016
Parallaxi

Το αντιρατσιστικό κίνημα του Black Lives Matter, ένα σύνθημα που ακούστηκε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει δικό του hashtag, ένα δίκτυο από μεγάλες οργανώσεις και μία συλλογική ομάδα ακτιβιστών.

Τα ονόματα, τα οποία ήταν πιο πολύ συνδεδεμένα με το κίνημα Black Lives Matter και δεν ήταν οι ηγέτες του, αλλά τα θύματα ρατσισμού στην Αμερική που έχουν συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή. Μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων αυτών είναι: George Floyd, Breonna Taylor, Eric Garner, Michael Brown.

Το κίνημα ξεκίνησε το 2013, μετά την αθώωση του George Zimmerman, ο οποίος σκότωσε και δολοφόνησε τον Trayvon Martin στην Φλόριντα. Ο 17χρόνος είχε γυρίσει από ένα κατάστημα από το οποίο είχε αγοράσει γλυκά και παγωμένο τσάι. Ο George Zimmerman ισχυρίστηκε ότι ο άοπλος έγχρωμος έφηβος έδειχνε ύποπτος.

Υπήρχε μία κατακραυγή όταν θεωρήθηκε μη ένοχος για δολοφονία και η δημοσίευση στο Facebook με τίτλο «Black Lives Matter» τράβηξε το ενδιαφέρον πολλού κόσμου και προκάλεσε άμεσες κινητοποιήσεις.

«Επτά χρόνια μετά, κληθήκαμε να συσπειρωθούμε. Υπήρχαν περίπου 30 από εμάς που στεκόμασταν στην αυλή της κοινότητας του μαύρου καλλιτέχνη στο Λος Άντζελες έπειτα από το κάλεσμα του Patrisse Cullors, ένας από τους συνιδρυτές μας και ένας από τους αγαπημένους μου φίλους» είπε η Melina Abdullah, καθηγήτρια Παν αφρικανικών Σπουδών στo Λος Άντζελες και συν-δημιουργός σε μία από τις πρώτες δράσεις του Black Lives Matters.

«Ήταν μαθητές…καλλιτέχνες, διοργανωτές και γυναίκες. Γνωρίζαμε ότι αποτελούσαν μέρος ενός ιερού καθήκοντος στο οποίο έπρεπε να συνεισφέρουμε με την βοήθεια μας. Και υπήρχε μία τόλμη ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά δεν είχαμε σχέδιο για αυτό» είπε γελώντας.

Η απόδοση της δικαιοσύνης στην υπόθεση του Trayvon Martin έδωσε το έναυσμα στο κίνημα Black Lives Matter να δραστηριοποιηθεί και ο θάνατος του Michael Brown, ένα χρόνο αργότερα, προσέδωσε στο κίνημα διεθνή φήμη.

Ο άοπλος έφηβος πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό στην πόλη Φέργκιουσον της πόλης Μισούρι. Οι υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter βγήκαν στους δρόμους, διαδήλωσαν και ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με την αστυνομία.

Αλλά η δολοφονία του George Floyd οδήγησε το κίνημα σε περιοχές που δεν είχε φτάσει πριν.

Αυτή η στιγμή η διεθνής αναγνώριση δίνει στον πρεσβευτή Andrew Young, έναν φημισμένο εκπρόσωπο των ατομικών δικαιωμάτων, ένα «τεράστια αίσθημα περηφάνιας».

«Ειδικότερα το γεγονός ότι παρέμειναν στη συντριπτική πλειοψηφία μη βίαιοι» αναφέρει ο 88χρόνος.

Για χρόνια αυτός βάδιζε στα βήματα του Rev Martin Luther King Jr, αλλά περισσότερο όσον αφορά τον ρόλο του ως ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αργότερα, είχε βραβευτεί με το Αμερικανικό Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και είχε υπηρετήσει ως Αμερικάνος Πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών.

«Φυσικά, ήταν πολύ διαφορετικά τότε. Έπρεπε να πάμε από πόρτα σε πόρτα, από εκκλησία σε εκκλησία» αναφέρει.

«Όταν ο Dr King πήγε φυλακή, μόνο 55 εμφανίστηκαν» θυμάται ο πρεσβευτής Young.

Την δεκαετία του 60’, πολλά από τα πρόσωπα-κλειδιά των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμη και κάποιος που ταυτίστηκε σε τέτοιο βαθμό με τον αγώνα για ισότητα όπως ο Πρεσβευτής Young βρίσκει δύσκολο να εντοπίσει αντίστοιχα πρόσωπα στο σύγχρονο κίνημα.

«Ειλικρινά, δεν γνωρίζω ποιο είναι το Black Lives Matter», παραδέχεται.

«Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι επικεφαλείς του κινήματος. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζω εάν έχουν καν κάποιους επικεφαλείς. Πιστεύω ότι πιθανόν να είναι ένα πνευματικό, ανθρωπιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε λόγω των σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων που υποβόσκουν και δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε».

Όσοι έχουν αναμειχθεί με τις δράσεις του Black Lives Matter από τα αρχικά του στάδια δηλώνουν ότι αυτή η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν ήταν σκόπιμη.

«Οι ομαδική ηγεσία είναι στις βασικές μας αρχές» αναφέρει ο καθηγητής Abdullah.

«Η ηγεσία δεν έχει να κάνει μόνο με την αγόρευση, σχετίζεται επίσης με την βοήθεια, τον σχεδιασμό και την ενσωμάτωση της τέχνης στο κίνημα, πράγματα τα οποία δεν λαμβάνουν τόση αναγνώριση», αναφέρει.

Η ηγεσία στις περισσότερες δράσεις του κινήματος Black Lives Matter είναι συνήθως γένους θηλυκού. «Οι έγχρωμες γυναίκες πρωτοστατούσαν πάντοτε στους αγώνες για την απελευθέρωση των Αφροαμερικανών. Αρκετές ήταν οι φορές που παραγκωνίζονται και αυτή την φορά αρνούνται να επιτρέψουν τους εαυτούς να παραγκωνιστούν» αναφέρει ο καθηγητής Abdullah.

Το κατευθυντήριο φως αυτού του δόγματος και γενικά του κινήματος Black Lives Matter, όπως αναφέρει, ήταν η Ella Baker- η αρχηγός των δικαιωμάτων των φεμινιστριών η οποία υπερασπίστηκε τον βασικό συλλογικό ακτιβισμό κατά του ακτιβισμού που διευθύνεται από ένα μοναδικό ηγετικό πρόσωπο.

«Όλοι μελετούμε την Ella Baker ως μία από τις πιο εξαιρετικές διοργανώτριες κινημάτων που έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη. Ήταν ξεκάθαρη ότι τα κινήματα πρέπει να είναι πάντα μεγαλύτερα από τα ηγετικά πρόσωπα».

Καθώς το κίνημα Black Lives Matter έχει εξελιχθεί σε αυτό το ευρύτερο εθνικό και παγκόσμιο δίκτυο. Διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη την Αμερική και σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πλήθος ανθρώπων να βγαίνουν στις δρόμους στην Μεγάλη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον Καναδά.

Αυτό το κίνημα τώρα καλύπτει διαφορετικούς σκοπούς, που προηγουμένως δεν συνδέονταν.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην πόλη ξαφνικά ένιωσαν ότι οι λευκοί θα πρέπει να γίνουν πολύ κριτικοί με τους εαυτούς τους και να κατανοήσουν τον ρόλο τους», αναφέρει ο AJ Crocker, ένας από τους διοργανωτές της αγρυπνίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού κινήματος στο Νόργουντ, στο Κολοράντο, μια πόλη που αποτελείται από 500 λευκούς κυρίως κατοίκους και το πιο κοντινό αεροδρόμιο βρισκόταν 6 ώρες μακριά.

Και παρόλο που οι αρχηγοί του κινήματος το αρνούνται, με το πέρασμα των χρόνων παρατηρήθηκε μια σχετική έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της ίδιας της οργάνωσης και των νέων έγχρωμων μελών, δηλαδή οι άνθρωποι για τους οποίους μάχονται, αναφέρει η ομάδα.

«Νομίζω ότι η αρχική ιδέα του κινήματος είναι αυτό που πιστεύαμε και για αυτό για το οποίο κάναμε πορείες», είπε η τρομπετίστα Eric Jackson.  «Το Black Lives Matter είναι ένα μήνυμα, το οποίο ακόμη στηρίζω» επιμένει.

Ο καθηγητής Abdullah ωστόσο είναι περήφανος για το πώς το κίνημα καλύπτει πολλά θέματα, με πολλές γυναίκες και ακτιβιστές της LGBT κοινότητας να πρωτοστατούν.

«Το κίνημα Black Lives Matter ήταν πολύ ξεκάθαρο στο ότι εμείς αποτελούμε ένα γυναικείο κίνημα. Και αυτό δεν σημαίνει ότι εξαιρούμε τους άνδρες, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ισχυρές ηγετικές ανδρικές φιγούρες», αναφέρει.

Αναφέρει ότι ο οργανισμός είναι επίσης ανήσυχος για την φανερή αλλαγή και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, αν και περιορισμένα

Τα τελευταία 6 χρόνια, γενικά ο αριθμός των θανάτων στα χέρια της αστυνομίας παραμένει σταθερός και αυτό δεν είναι καθόλου καλό» αναφέρει ο καθηγητής Abdullah.

«Ωστόσο, στις πόλεις με έντονες διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter, οι αριθμοί έχουν πέσει δραματικά. Αυτό αντισταθμίζει με τις αυξήσεις σε άλλες περιοχές».

Αναφέρει ότι έχει αποκτηθεί ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τις αστυνομικές αρχές, τις οποίες ο οργανισμός αρνείται να κάνει. Ωστόσο, τα μέλη του οργανισμού βγαίνουν στους δρόμους και διασφαλίζουν ότι η αστυνομία γνωρίζει ότι ελέγχονται.

Ο καθηγητής Abdullah αναφέρει ότι το κίνημα Black Lives Matter αναζητά περισσότερα, επιδιώκοντας την διακοπή χρηματοδότησης και την αποσυναρμολόγηση του αστυνομικού συστήματος στις Η.Π.Α. και την αντικατάσταση του με μία νέα μορφή της αστυνομικής αρχής, η οποία είχε δεχτεί έντονη κριτική.

«Ένα από τα πράγματα το οποίο είναι αρκετά θετικό είναι ότι βλέπουμε τα κινήματα Black Lives Matter να εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να μην είναι επίσημα κινήματα, αλλά οι άνθρωποι δίνουν την δική τους σφραγίδα».

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα