Top

Black out στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ – «Κίνδυνος διαφυγής ραδιενεργών ουσιών»

Τι ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία - Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
black-out-στον-πυρηνικό-σταθμό-του-τσερνόμπιλ-887790
Parallaxi

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζητά ο ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.

Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.

ΔΝΤ: Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία, για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και θα υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κίριλο Σεβτσένκο.

Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς».

Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, λέει το Κρεμλίνο

Για ένα «δυνητικά επικίνδυνο σενάριο» που δημιουργείται μετά την προσφορά της Πολωνίας για μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον κήρυξε οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες της απόφασης αυτής προκειμένου να προχωρήσει στα ανάλογα βήματα, όπως μεταδίδει το Interfax.

«Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν απαιτούν βαθιά ανάλυση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εάν με ρωτάτε τι θα κάνει η Ρωσία, η Ρωσία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο και επωφελές σε εκείνη υπό αυτές τις συνθήκες. Προστατεύουμε τα συμφέροντά μας και θα ενεργούμε επίμονα για αυτά».

Αναφορικά με τη λίστα των μη φιλικών χωρών που ανακοίνωσε η Ρωσία, ο Πεσκόφ τόνισε ότι δεν είναι η τελική και μπορεί να γίνουν αλλαγές.

«Φυσικά δεν είναι η τελική» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο. «Δεν αποτελεί δόγμα, είναι μια κατευθυντήρια γραμμή για δράση. Μπορεί να αλλάξει», σημείωσε.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Επιμένει στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεωνΟ Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο του μήνυμα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα είναι υπεύθυνη για μια μαζική “ανθρωπιστική καταστροφή” εάν δεν συμφωνήσει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απειλής.”Ο εχθρός μπορεί να καταστρέψει τους τοίχους των σπιτιών μας, των σχολείων μας, των εκκλησιών μας. Μπορεί να διαλύσει τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Αλλά ποτέ δεν θα φτάσει στην ψυχή μας, στην καρδιά μας” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά τη δήλωσή της ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ως το τέλος του 2022 και θα εξετάσει την απαγόρευση ρωσικού φυσικού αερίου ακολουθώντας άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

“Είμαστε τυχεροί στη Βρετανία που δεν αγοράζουμε αναλογικά πάρα πολύ ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και επίσης παράγουμε το δικό μας, άρα θα το αυξήσουμε αυτό επίσης”, πρόσθεσε ο Σαπς στο Sky News.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να καταρτίσει νέα στρατηγική ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις από την αύξηση κατά 54% των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Απρίλιο και υψηλότερες τιμές στις αντλίες βενζίνης.

Ωστόσο ο Σαπς σημείωσε ότι πιστεύει πως οι Βρετανοί θα δεχθούν το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης.

“Μολονότι αυτό θα οδηγήσει βεβαίως σε κάποιες υψηλότερες τιμές ενέργειας -αν και μάλλον το έχουμε ήδη δει αυτό, συμβαίνει ήδη- ο βρετανικός λαός δεν προτίθεται να μας δει να χρηματοδοτούμε τον φοβερό πόλεμο του Πούτιν”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.

Ζαχάροβα: Έχουμε αποδείξεις ότι έφτιαχναν βιολογικά όπλα – Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σε δηλώσεις της η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε πως η Ρωσία δε θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά επιθυμεί ουδετεροποίηση.

Υποστήριξε πως η ρωσική κυβέρνηση θα ήθελε οι στόχοι της Μόσχας να επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες. Ισχυρίστηκε πως ο Ρωσικός στρατός έχει εντοπίσει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ΗΠΑ και Ουκρανία ανέπτυσσαν προγράμματα για βιολογικά όπλα στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ / skai.gr / news247.gr / newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα