Ουκρανία: Boμβάρδισαν αντικαρκινικό και οφθαλμολογικό νοσοκομείο

Παραμένει η ανησυχία για τον Έλληνα πρόξενο.

Parallaxi
ουκρανία-boμβάρδισαν-αντικαρκινικό-κα-894005
Parallaxi

Η πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό, σφυροκοπήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με τους βομβαρδισμούς να πλήττουν, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, που είχε προσφάτως ανακαινισθεί κι όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν.

«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

Τη στιγμή των πληγμάτων, κανένας ασθενής, ούτε υγειονομικός, δεν βρίσκονταν στο κέντρο κατά του καρκίνου. Όμως, στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα στο υπόγειο, όλα τραντάζονταν. Οι ασθενείς είχαν τρομοκρατηθεί», δήλωσε η διευθύντριά του Κασιμίρα Ρίλκοβα.

Στη συνοικία Ινγκούλσκι, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέρμανση και πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν.

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εκκένωσης, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι

Οι κυβερνήτες δύο ουκρανικών περιφερειών, του Κιέβου και του Ντονέτσκ, δήλωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους σήμερα, ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές, όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται… Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», είπε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο σε τοπικά ΜΜΕ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

https://www.facebook.com/100064736946785/videos/pcb.331146839053212/1383796115414561

Παραμένει η ανησυχία για τον Έλληνα πρόξενο 

Εγκλωβισμένος παραμένει στη Μαριούπολη ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, με την οικογένειά του να κάνει εκκλήσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών για διάσωσή του.

«Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό, δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες», τόνισε η αδελφή του, Αμαλία Ανδρουλάκη, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω.

«Φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι αυτό που γίνεται είναι μία κτηνωδία, μία φρίκη. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος», είπε ακόμη η ίδια.

«Ένας πόλεμος δεν έχει νικητές μόνο χαμένους. Είμαστε συγκινημένοι. Βρέθηκε εκεί τέλος του Γενάρη για να βοηθήσει τους Έλληνες διότι το ελληνικό στοιχείο εκεί είναι έντονο. Δεν θα άφηνε ο αδερφός μου τους Έλληνες και ας μας λυπεί εμάς αυτό την δεδομένη στιγμή. Ο αδερφός μου έχει βαθιά αισθήματα καθήκοντος. Είναι ειρηνόφιλος και μεγάλωσε με ένα βιβλίο στο χέρι. Είναι πολύγλωσσος. Κάνουμε τα πάντα για να γυρίσει με ασφάλεια και υγεία. Καλές είναι οι προσευχές και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την συμπαράσταση αλλά δεν βοηθούν. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γυρίσει», πρόσθεσε.

Η τελευταία σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ 

«Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα, καλεί για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.

Από πλευράς μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο Γενικός Πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Καλούμε όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρωθυπουργός Ισραήλ σε Ζελένσκι: «Στη θέση σου θα δεχόμουν την πρόταση Πούτιν»

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συμβούλευσε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχθεί την πρόταση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ναφτάλι Μπένετ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη.

«Αν ήμουν στη θέση σου, θα δεχόμουν την πρόταση του Πούτιν» – Τι απάντησε ο Ζελένσκι Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι αρνήθηκε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή ισχυρίστηκε ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Αν ήμουν στη θέση σου, θα σκεφτόμουν τις ζωές των ανθρώπων μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ήταν σύντομη: «Σας ακούω».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμβουλές αυτές δεν άρεσαν στον Ζελένσκι και στους δικούς του ανθρώπους. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» είπε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Τι άλλο ζήτησε το Ισραήλ από την Ουκρανία

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ειδικά μετά την επίσκεψη Μπένετ στη Μόσχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται πως οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Ισραήλ τους αναγκάζουν να διατηρήσουν μια ακόμη πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση. Αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε επίσης αθόρυβα στο γραφείο του Ζελένσκι. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ισραήλ συμβούλευσε την Ουκρανία να μην ζητήσει περισσότερη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, επειδή ένα τέτοιο αίτημα θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ωστόσο, το γραφείο του Ζελένσκι δεν βλέπει αποτελέσματα από τη διαμεσολάβηση. Είπε ότι ο Μπένετ δεν μεσολαβεί τόσο πολύ παρά ενεργεί περισσότερο ως ταχυδρόμος διαβιβάζοντας απλώς μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μεσολαβητής πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και να κάνει τις δικές του προτάσεις.

«Δεν χρειαζόμαστε ταχυδρόμο» είπε ο αξιωματούχος. «Έχουμε αρκετούς. Εάν ο Μπένετ θέλει να είναι ουδέτερος, ας διορίσει κάποιον που θα εργάζεται επάνω σε αυτό μέρα και νύχτα και να προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό».

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή του Μπένετ στις διπλωματικές προσπάθειες προέρχεται από την απροθυμία του να λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή από φόβο ότι θα βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Αρνείται η Ουκρανία πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ζελένσκι να δεχθεί την προσφορά του Πούτιν

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, οι κεντρικοί ισχυρισμοί πως ο Μπένετ παρότρυνε τον Ζελένσκι να δεχθεί τη συμφωνία που πρότεινε η Ρωσία, απορρίφθηκαν σήμερα το πρωί από έναν από τους συμβούλους του Ουκρανού προέδρου. Στο παρακάτω tweet του Μιχαήλ Ποντόλιακ αναφέρει: «Ο Ναφτάλι Μπένετ, όπως και άλλες ενδιάμεσες χώρες, δεν ζήτησαν από την Ουκρανία να συμφωνήσει με οποιεσδήποτε απαιτήσεις της ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτό είναι αδύνατο για στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους. Αντίθετα, το Ισραήλ προτρέπει τη Ρωσία να αξιολογήσει τα γεγονότα πιο επαρκώς».

Το νέο γραμματόσημο της Ουκρανίας, εμπνευσμένο από το Φιδονήσι

Ένα νέο γραμματόσημο θα αποκτήσει σύντομα η Ουκρανία, με τίτλο «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γαμ@@@» σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Το γραμματόσημο, το οποίο αναφέρεται στο περιβόητο περιστατικό με το Φιδονήσι, περιλαμβάνει ένα σκίτσο του καλλιτέχνη Μπόρις Γκροχ και έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την Εμινέ Ντζεπάρ.

Έμπνευση για το γραμματόσημο, το περιστατικό στο Φιδονήσι

Δεκατρείς συνοριοφύλακες που στάθμευαν στο Φιδονήσι, ένα βραχώδες νησί περίπου 16 εκταρίων (40 στρεμμάτων) που βρίσκεται περίπου 186 μίλια (300 χλμ) δυτικά της Κριμαίας, φέρεται να είπαν σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο: «Ρωσικό πολεμικό σκάφος άντε γαμ@@@» όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και στη συνέχεια σκοτώθηκαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα απονείμει μεταθανάτια σε όλους τους στρατιώτες το βραβείο Ήρωας της Ουκρανίας, αν και αργότερα αναφέρθηκε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη ζωντανοί.

Ρώσος κροίσος προειδοποιεί τον Πούτιν: Μακριά τα χέρια σου από τις περιουσίες μας- Μη μας γυρίσεις στο 1917

Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει το Κρεμλίνο να μην κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία εταιρειών στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα έκανε τη χώρα πίσω για περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, πρόεδρος του κολοσσού μετάλλων Norilsk Nickel (NILSY) και ο μεγαλύτερος μέτοχός του, είπε ότι η Ρωσία κινδύνευε να επιστρέψει στις ταραχώδεις ημέρες της επανάστασης του 1917, εάν έκλεινε την πόρτα στις δυτικές εταιρείες και επενδυτές. Προέτρεψε δε τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει με εξαιρετική προσοχή όσον αφορά την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

«Πρώτον, θα μας πήγαινε εκατό χρόνια πίσω, στο 1917, και τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος -της παγκόσμιας δυσπιστίας προς τη Ρωσία εκ μέρους των επενδυτών- θα βιώναμε για πολλές δεκαετίες», είπε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση πολλών εταιρειών να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είναι, κάπως συναισθηματική και μπορεί να ελήφθη ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου πίεσης από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

Ο Ποτάνιν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και με την περιουσία του να ανέρχεται στα 22,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ένα τέταρτο της περιουσίας του φέτος καθώς οι μετοχές της Norilsk Nickel κατέρρευσαν.

Οι μετοχές της εταιρείας έχασαν περισσότερο από 90% στις συναλλαγές του Λονδίνου προτού ανασταλεί αυτό το μήνα, παρά την άνοδο των τιμών για τα εμπορεύματά της.

Ο πιλότος-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης που σκοτώθηκε τη 2η ημέρα του πολέμου

Για τον απόστρατο σμήναρχο της Ουκρανικής Αεροπορίας Ολεξάντρ Οκσανσένκο, που στα πενήντα τρία του χρόνια φόρεσε ξανά την φόρμα ιπταμένου και βρέθηκε στο κόκπιτ ενός ουκρανικού μαχητικού πρώτης γραμμής, για να υπερασπιστεί την χώρα του από τους Ρώσους εισβολείς, οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο και κάποιες είναι και συγκεχυμένες. Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι ο σμήναρχος Οκσανσένκο, καταρρίφθηκε και βρήκε ακαριαίο θάνατο υπερασπιζόμενος τον εναέριο χώρο πάνω από το Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου 2022, όταν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο, κάποιοι μιλούν για S-400, το είδος όμως του πυραύλου δεν έχει επίσημα από τις ουκρανικές αρχές επιβεβαιωθεί. Δεν γνωρίζουμε επίσης με ποιόν τύπο αεροσκάφους επιχειρούσε όταν καταρρίφθηκε.

Γνωστός με το προσωνύμιο «Γκρίζος Λύκος», ο σμήναρχος Ολεξάντρ Οκσανσένκο που τιμήθηκε μετά θάνατον με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα της Ουκρανίας» από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήταν γνωστός στη Δύση από τη συμμετοχή του σε αεροπορικά σόου ανά την Ευρώπη, ως ένας από τους καλύτερους στον κόσμο πιλότους επιδείξεων πετώντας με μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, «Sukhoi Su-27».

Το καλοκαίρι του 2017 πετώντας έναν εξελιγμένο τύπο Σουχόι το «Su-27P1M» στο Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε επάξια το βραβείο «FRIAT Trophy» για την καλύτερη συνολικά αεροπορική επίδειξη. Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στα αεροπορικά σόου, ενώ ήταν ταυτόχρονα σύμβουλος και εκπαιδευτής στην πολεμική αεροπορία της χώρας του.

Ένας από τους αδιάψευστους μάρτυρες της θρυλικής πορείας του Ουκρανού άσου στους ευρωπαϊκούς αιθέρες είναι ο κ. Πασχάλης Παλαβούζης, συντάκτης ειδικού τύπου, που αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Απομεσήμερο Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 και οι αφίξεις αεροσκαφών κι ελικοπτέρων για το μεγαλύτερο air show της Ευρώπης, το Royal International Air Tattoo (RIAT) στο Φέρφορντ της Αγγλίας συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση… Ήταν 15:15 περίπου όταν έκανε την εμφάνισή του ένας κλειστός σχηματισμός σε χαμηλό ύψος. Στο κέντρο πετούσε ένα θηριώδες τάνκερ Ilyushin II-76MD έχοντας αριστερά και δεξιά του δύο “μεγαλόσωμα” μαχητικά Sukhoi Su-27, ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο. Τα αεροσκάφη ανήκαν στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Όταν “έσπασαν” τον σχηματισμό για την προσγείωση, ιδιαίτερη εντύπωση στους παρευρισκόμενους έκανε η παράτολμη προσέγγιση του διθέσιου Su-27UB “μπλε 71” – προσέγγιση από διεύθυνση κάθετη στο διάδρομο, σκληρή στροφή δεξιά σε πολύ χαμηλό ύψος την τελευταία στιγμή και επαφή με το κατώφλι του διαδρόμου. Επιφωνήματα ενθουσιασμού και θαυμασμού!».

«Αργότερα μαθεύτηκε», συνεχίζει ο κ. Παλαβούζης, «πως στα χειριστήρια του διθέσιου μαχητικού βρισκόταν ο Σμήναρχος (Ι) Ολεξάντρ Οκσανσένκο, αγαπημένος γνώριμος του RIAT, αλλά και άλλων αεροπορικών σόου της Ευρώπης. Ο Οκσανσένκο πετούσε την εποχή εκείνη ως οργανικό μέλος της 831ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας με έδρα τη βάση Μίροροντ (ή Μίργκοροντ κατ’ άλλους) ανατολικά του Κιέβου. Η μονάδα είχε το χαρακτηρισμό των ‘’Φρουρών’’ στον τίτλο της, τιμητική διάκριση για τις μονάδες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που είχαν διαπρέψει στον Πατριωτικό Πόλεμο. Ο Ουκρανός σμήναρχος είχε ήδη αποκτήσει φήμη ως πιλότος επιδείξεων με τη συμμετοχή του στο Malta Air Show, στο σόου της Σλοβακικής Αεροπορίας, αλλά και στο Czech International Air Fest. Διακρινόταν για τη χειριστική του δεινότητα ιδιαίτερα σε χαμηλά ύψη, γεγονός που του είχε ήδη αποφέρει την τιμητική διάκριση ‘’As the Crow Flies” από τους πολυπληθείς Φίλους του RIAT (FRIAT) τον προηγούμενο χρόνο (2017). Η συμμετοχή του στις επιδείξεις του 2018 επρόκειτο να επιβεβαιώσει τη φήμη του. Ήταν και η τελευταία, αφού στα τέλη του 2018 πέρασε στην εφεδρεία, εκπαιδεύοντας νέους χειριστές στον τύπο (Su-27)».

«Όχι απλώς όμορφοι ελιγμοί, αλλά στοιχεία πραγματικής μάχης»

Ο σμήναρχος Οκσανσένκο με περισσότερες από δύο χιλιάδες ώρες πτήσης ως πιλότος επιδείξεων, εξηγούσε συχνά ότι οι φιγούρες που εκτελούσε προς τέρψιν των θεατών στα αεροπορικά σόου δεν ήταν απλώς όμορφοι ελιγμοί, αλλά στοιχεία πραγματικής μάχης.

«Τα βραβεία, η αναγνώριση είναι τόσο μικρά πράγματα… Πρέπει να επενδύσουμε στην αεροπορία, ανεξάρτητα από το τεράστιο κόστος…. Για να το καταλάβεις αυτό, απλά πρέπει να μελετήσεις ιστορία», συνήθιζε να λέει.

Ο Ολεξάντρ Οκσανσένκο, ήταν εκπαιδευτής πολλών Ουκρανών πιλότων. Ένας από αυτούς ο αντισμήναρχος Γιούρι Β. αναφέρει πως τέτοιοι άνθρωποι μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. «Έλπιζα ότι ο δάσκαλος θα αξιολογούσε με αυστηρότητα όλους τους ελιγμούς μου στον ουρανό για πολύ καιρό… Μας δίδαξε πως η δεξιότητα και η ευθύνη είναι συνώνυμα. Ήταν πεπεισμένος ότι η αεροπορία μας και ο επαγγελματισμός των πιλότων μας είναι σοβαρό επιχείρημα για την ασφάλεια της χώρας».

Ο δρόμος προς τον ουρανό

Γεννημένος το 1968 σε χωριό της επαρχίας του Ντνιπροπετρόβσκ στην κεντρική Ουκρανία ο Ολεξάντρ Οκσανσένκο μεγάλωσε με τις ιστορίες των σοβιετικών πιλότων κατά τον Πατριωτικό Πόλεμο, αλλά και για τις γυναίκες πιλότους που είχαν καταταγεί στην πολεμική αεροπορία με άδεια του Στάλιν, και είχαν γίνει ο φόβος των Γερμανών που τις ονόμαζαν οι «μάγισσες της νύχτας». Η ιστορία του Γιούρι Γκαγκάριν του Σοβιετικού κοσμοναύτη που στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ερχόταν συχνά στο μυαλό του. Άλλωστε ο Γκαγκάριν είχε σκοτωθεί σε ατύχημα το 1968, την χρονιά που είχε γεννηθεί ο Ολεξάντρ.

Το 1989, λίγο πριν όλα τελειώσουν για τη Σοβιετική Ένωση, εντάχθηκε στη Σοβιετική Αεροπορία, έχοντας αποφοιτήσει από την Στρατιωτική Αεροπορική Ακαδημία του Χάρκοβο. Το 1991 κατατάχθηκε στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, όταν πλέον η Ουκρανία ήταν ανεξάρτητο κράτος και αργότερα τοποθετήθηκε ως εκπαιδευτής στην 831η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας στο Μίροροντ, ανατολικά του Κιέβου.

Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2014 όταν η Ρωσική Ομοσπονδία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία βρισκόταν σε βάση κοντά στην Σεβαστούπολη. Από το 2013 έως και το 2018 πετώντας σε αεροπορικές επιδείξεις ανά την Ευρώπη «ύψωνε» την ουκρανική σημαία σε κάθε ευκαιρία ψηλά στον ουρανό. Στα τέλη του 2018 ως σμήναρχος αποχαιρέτησε τη στρατιωτική ζωή και μπήκε στις τάξεις της εφεδρείας. Θα επιστρέψει ξανά στην ενεργό δράση στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, για να «πάρει του χάρου το φιλί μέσα στο αεροπλάνο», υπερασπιζόμενος την πατρίδα του μια ημέρα αργότερα. Τραγική ειρωνεία: Η σημαία της Ουκρανίας αποτελείται από τα χρώματα της σημαίας της άλλοτε Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας…

Πηγές: iefimerida, Α.Σ/ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα