Capital controls ανακοίνωσε η Ρωσία
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Τα capital controls που ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν σκοπό να περιορίσουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων και επιχειρήσεων.
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».
«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».
Όσοι δεν υποχωρήσουν στις πιέσεις θα βγουν κερδισμένοι
«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων θα υποχωρήσει τελικά και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα των ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.
«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να επεξεργαζόμαστε αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Κατρακυλά το ρούβλι
Τη Δευτέρα, το ρούβλι κατέρρευσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και το χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε για όλη την ημέρα. Θα παραμείνει κλειστό και την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.
Η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5%
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας του κράτους δικαίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο έκανε σήμερα έκκληση στη Μόσχα να θέσει αμέσως τέλος στη «σφαγή» που συντελείται στην Ουκρανία, κατά την έκτη ημέρα της εισβολής στη χώρα από τη Ρωσία, που ενέτεινε την επίθεσή της.
«Σε διάστημα μερικών ημερών, ο πόλεμος σκότωσε ή τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
«Επί έξι ημέρες τώρα, η ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας συνέχισε να σκορπίζει τον θάνατο και την καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης», πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση αυτή η “σφαγή” να σταματήσει αμέσως πριν χαθούν και άλλες αθώες ζωές».
«Ο τελευταίος βομβαρδισμός της πόλης Χαρκίβ (στα ρωσικά Χάρκοβο)», της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, «υπογράμμισε την κατάφωρη περιφρόνηση που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις για τη ζωή των αμάχων, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και πολλούς αμάχους να έχουν τεθεί στο στόχαστρο, περιλαμβανομένων πολυκατοικιών και νηπιαγωγείων, που τέθηκαν στο στόχαστρο από μη καθοδηγούμενους πυραύλους και πυρομαχικά θραυσματοποίησης», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς.
«Οι ρωσικές αρχές μπορούν να το κάνουν. Οφείλουν αμέσως να θέσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη», υπογράμμισε.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 47 μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία. Την Παρασκευή, την επομένη της έναρξης της ρωσικής επίθεσης εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας, ο διεθνής οργανισμός ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στα κυριότερα όργανά του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία το 2014 λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Οι κυρώσεις έφεραν απολύσεις στη Nord Stream 2
Η Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2, ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να λύσει τα συμβόλαια με τους εργαζόμενούς της εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
«Έπειτα από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Nord Stream 2 AG, η εταιρεία αναγκάσθηκε να λύσει τα συμβόλαια με τους υπαλλήλους της. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την εξέλιξη αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι σε ΕΕ: Αποδείξτε πως είστε μαζί μας
Ο Μακρόν ζητά προσοχή και επαγρύπνηση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας
Προσοχή και επαγρύπνηση ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκ παραλλήλου συνέχισε και σήμερα τις τηλεφωνικές επαφές του με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως της Ιαπωνίας, της Ινδίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, σε επιστολή του που είδε το φως της δημοσιότητας, εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τους επικεφαλής του γαλλικού στρατού, ζητώντας τους ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, επαγρύπνηση και προσεκτικούς χειρισμούς.
Διπλωματικοί παράγοντες στο Παρίσι εξηγούσαν ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είναι παρούσες σε πολλά μέτωπα και βρίσκονται συχνά πλησίον ή και απέναντι σε ρωσικές, από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη και από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ατλαντικό. Στόχος της προεδρικής παρέμβασης ήταν να τονιστούν οι κίνδυνοι που όλο και περισσότερο ελλοχεύουν το τελευταίο διάστημα, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.
Μισέλ: Η ΕΕ να εξετάσει σοβαρά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη
Να εξετάσει σοβαρά το “συμβολικό, πολιτικό και δίκαιο αίτημα” της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Θα είναι δύσκολο, αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το συμβολικό, πολιτικό και δίκαιο αίτημα που έχει δεχτεί και να λάβει την κατάλληλη απόφαση με έναν αποφασιστικό και ψύχραιμο τρόπο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απάντησή μας στην Ρωσία, θα καθορίσει το μέλλον του διεθνούς συστήματος
“Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη”, δήλωσε κατά την ομιλία της για το ουκρανικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν. “Πρέπει να δείξουμε την δύναμη που έχουν οι δημοκρατίες μας”.
Ουκρανία: Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα και πώς λειτουργούν
Οι φόβοι έχουν αυξηθεί σχετικά με τη χρήση θερμοβαρικών όπλων από τη Ρωσία, αφού η Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ είπε ότι μια βόμβα κενού – ένας άλλος όρος για το όπλο – είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εισβολής. «Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Οξάνα Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η χρήση τέτοιων όπλων, τα οποία απορροφούν οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσουν μια έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αν και πλάνα από την Ουκρανία δείχνουν εκτοξευτές θερμοβαρικών πυραύλων στα ρωσικά οχήματα TOS-1.
Ο Δρ Μάρκους Χέλιερ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, δήλωσε στον Guardian ότι ενώ δεν ήταν σαφές εάν είχαν αναπτυχθεί ακόμη από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ήταν απλώς «θέμα χρόνου».
Πώς λειτουργούν;
Το θερμοβαρικό όπλο, γνωστό και ως βόμβα αερολύματος ή εκρηκτικό καύσιμο αέρος (fuel air explosive) , είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων.
https://youtu.be/P-wIbmLnMwQ
Η φόρτιση πρώτου σταδίου διανέμει ένα αεροζόλ που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό – από καύσιμο με βάση τον άνθρακα έως μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Μια δεύτερη φόρτιση αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια βολίδα, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό καθώς απορροφά όλο το περιβάλλον οξυγόνο.
Το κύμα έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξατμίζει ανθρώπινα σώματα
Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Ο Χέλιερ λέει ότι αυτό που μπορεί να δούμε στην Ουκρανία είναι τη Ρωσία να τους χρησιμοποιεί σε ρόλο «καταστροφέα» για να καταστρέψει αμυντικές θέσεις. Οι εξαιρετικά μεγάλες εκδόσεις που εκτοξεύονται με αέρα έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν καταφύγια-σπηλιές και συγκροτήματα σηράγγων.
Πού έχουν χρησιμοποιηθεί;
Οι βόμβες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ βασίστηκαν σε αυτές στις προσπάθειές τους να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα στα βουνά στο Αφγανιστάν. Ο Χέιλερ είπε ότι η Ρωσία είχε μεγαλύτερο ιστορικό μαζί τους από τη Δύση. «Η Ρωσία έχει συστήματα σε όλο το φάσμα… από πολύ μικρά τακτικά όπλα, μέχρι τεράστιες, εκτοξευόμενες βόμβες.
«Οι αυτονομιστές που υποστήριζε η Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς, τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια», είπε.
Το 2000, η Human Rights Watch καταδίκασε την αναφερόμενη χρήση των όπλων από τη Ρωσία ένα χρόνο νωρίτερα στην Τσετσενία ως «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» με «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».
Πόσο επικίνδυνα είναι;
Ο Χέλιερ είπε ότι τα θερμοβαρικά όπλα ήταν αποτελεσματικά στον «συγκεκριμένο σκοπό» τους να «καταστρέφουν κατά κύριο λόγο αμυντικές θέσεις». Αν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν σε ένα άρμα μάχης, θα μπορούσαν να είναι ένα «πολύ καταστροφικό όπλο» εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων ή άλλου κτιρίου.
«Δεν είναι παράνομα, παρόλο που τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι αρκετά φρικτά, εξαιτίας αυτού του φαινομένου της δημιουργίας κενού και της απορρόφησης του αέρα από τους πνεύμονες των υπερασπιστών», είπε.
Δεδομένου ότι η χρήση τους είναι «αρκετά τυπική» όσον αφορά τις ρωσικές τακτικές, ο Χέιλερ είπε ότι περίμενε να δει περισσότερο θερμοβαρικό πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις ρωσικές τακτικές είναι ότι είναι πρόθυμες να καταστρέψουν τα πάντα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ουκρανοί μάχονται σε μερικές από τις πόλεις… καθώς αυτό συνεχίζεται, οι Ρώσοι θα καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη χρήση… όποιων όπλων έχουν, συμπεριλαμβανομένων των θερμοβαρικών όπλων σε κατοικημένες αστικές περιοχές», ισχυρίστηκε.
Πηγή: ΑΠΕ / Sigmalive / news247.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ