Χ. Αράπογλου: Η διοίκηση Δαρδαμανέλη, είναι ανεπαρκής, φοβική και προσβλητική

Στις 13 Φεβρουαρίου στο Μ. Μερκούρη, η παρουσίαση παράταξης, προγράμματος και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

Φίλιππος Δεργιαδές
χ-αράπογλου-η-διοίκηση-δαρδαμανέλη-εί-968610
Φίλιππος Δεργιαδές

Τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, εξήγησε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, τονίζοντας πως η σημερινή διοίκηση του Γιάννη Δαρδαμανέλη, είναι μία διοίκηση ανεπαρκής, ανίκανη, προσβλητική και φοβική αλλά και αλλοπρόσαλλη.

«Ο δήμος Καλαμαριάς, δυστυχώς έχει μία διοίκηση που θυμίζει θεατρική επιθεώρηση», τόνισε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Γιάννη Δαρδαμανέλη, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη», σχετικά με τις διεκδικήσεις του δήμου για το παραλιακό μέτωπο, το οποίο, όπως είπε, έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στη φθορά και στην υποβάθμιση, προκειμένου να «αξιοποιηθεί», μέσω παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ.

«Δεν έχουν ούτε φάκελο, καμία τεκμηρίωση, κανένα αίτημα προς την κεντρική διοίκηση, όταν έχουν αρχίσει να στήνονται λαμαρίνες στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, η οποία περιέργως, εξαιρέθηκε από το σχέδιο που προωθεί η Περιφέρεια για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού», τόνισε, σχολιάζοντας πως αυτό αποτελεί σκάνδαλο που χρήσει περαιτέρω έρευνας και απαντήσεων.

Πολιτικά δεν αρνήθηκε ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και πρόσκειται στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά τόνισε ότι τα τοπικά προβλήματα είναι αναποτελεσματικό να τα προσεγγίζει κανείς μέσα από την κλασσική αντίθεση αριστεράς- δεξιάς. Σημείωσε δε πως διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο και είπε ότι η ίδια διεξάγει ένα μονομέτωπο αγώνα, ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη διοίκηση του δήμου.

«Η προσπάθεια μου είναι κόντρα στη διοίκηση Δαρδαμανέλη, και για αυτό συγκροτούμε μία παράταξη ευρείας αναφοράς και έκφρασης», τόνισε και σημείωσε πως με τους άλλους υποψήφιους δημάρχους από το χώρο της αντιπολίτευσης, κ.κ. Τεμεκενίδη, Περσίδη, Βάρδα και Αμπατζίδη, όπως και με τον Θ. Μπακογλίδη, διατηρεί σχέσεις επικοινωνίας και συζήτησης για όλα τα μείζονα ζητήματα. «Τους τελευταίους μήνες είμαστε σε διαρκείς επαφές και με άλλες παρατάξεις. Έχουμε διαφορές αλλά ο στόχος είναι κοινός. Ο αγώνας μας είναι μονομέτωπος», τόνισε και ανέφερε πως τους καλούμε όλους σε έναν κοινό αγώνα κατά της σημερινής διοίκησης, που έχει αποδειχτεί ανίκανη και ανεπαρκής και λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα, με συμπεριφορές ακόμα και προσβλητικές απέναντι σε εργαζόμενους και στελέχη του δήμου.

Στο πλευρό της υποψηφίας δημάρχου, οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμαριάς, Χριστίνα Φοροπούλου και Ζαχαρίας Κώστας.

Στα 3 εκατομμύρια οι απευθείας αναθέσεις

Μάλιστα έκανε λόγο για αδιαφανή οικονομική διαχείριση, τονίζοντας πως κατά την τριετία 2020-2022, ο δήμος προχώρησε σε σωρεία απευθείας αναθέσεων που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφερε, οι αναθέσεις ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, ήταν: το 2020: 673.620,28 ευρώ, το 2021: 1.016.170 και το 2022: 1.675.626 ευρώ.

Και αφού αναρωτήθηκε που «πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;», παρατήρησε ότι ο δήμος Καλαμαριάς, διοικείται με τρόπο αδιαφανή, χωρίς λογοδοσία και με εσωστρέφεια που αγγίζει την οικογενειοκρατία.

Έκανε μάλιστα και για φαινόμενα αυταρχισμού, αναφερόμενη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου η συζήτηση για το παραλιακό μέτωπο έγινε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. «Ποιος τους κάλεσε. Τι ήρθαν να περιφρουρήσουν;», αναρωτήθηκε δείχνοντας προς τον κ. Δαρδαμανέλη, και αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, που έγινε 2 ημέρες από το τέλος του 2022 και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τσουνάμι διεκδικήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

Αναφερόμενη ειδικά στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, η κ. Αράπογλου μίλησε για ένα συγκριτικό τοπικό πλεονέκτημα που παραμένει ανεκμετάλλευτο, που όμως δεν μόνο την Καλαμαριά αλλά όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστήριξε, χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα σημαντικό για να αλλάξει η κατάσταση και περιέγραψε μία εικόνα εγκατάλειψης και φθοράς, με μπάζα και σκουπίδια που εξυπηρετούν τους στόχους της ιδιωτικοποίησης και επενδύσεων του τύπου «Κατάρ και Ντουμπάι». «Υπάρχει ένα τσουνάμι διεκδικήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και από ιδιώτες» τόνισε και κατηγόρησε τον Γ. Δαρδαμανέλη, ότι με την πολιτική που ακολουθεί υπηρετεί αυτά τα σχέδια.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι ο δήμος Καλαμαριάς, δεν ζήτησε ποτέ από την κυβέρνηση κονδύλια για τη διάσωση μέσω απαλλοτρίωσης των παραλιακών οικοπέδων. «Δεν εκπόνησαν κανένα σχέδιο, δεν έστειλε ποτέ κανένα αίτημα ώστε να διεκδικήσει πόρους από την κυβέρνηση, ενώ λέει ψέματα ότι έστειλε επιστολή. Τον ξεσκέπασε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Πέτσας που είπε στη Βουλή ότι δεν έχει λάβει ποτέ καμία επιστολή από τον δήμο Καλαμαριάς», τόνισε και ανέφερε πως «ακόμα και τα 16 διατηρητέα κτίρια του Κόδρα έχουν εγκαταλειφθεί να ρημάζουν».

Παρουσιάζοντας το δικό της σχεδιασμό, τόνισε πως πρέπει μετεκλογικά να ανοίξει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για το παραλιακό μέτωπο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός συνεκτικού σχεδίου ανάπλασης αλλά και συνεχείς διεκδικήσεις ώστε να υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

Ωστόσο μίλησε και για παρεμβάσεις σε άλλα μέτωπα του δήμου όπως στον υποβαθμισμένο Φοίνικα, στις εργατικές κατοικίες και συνολικά στην ανατολική είσοδο της πόλης.

Στις 13 Φεβρουαρίου, όνομα, πρόγραμμα και υποψηφιότητες  

Σε ότι αφορά τα οργανωτικά της παράταξης της είπε ότι η επίσημη παρουσίαση της παράταξης θα γίνει την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 7:30 το βράδυ, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», όπου στο πλαίσιο εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το όνομα του συνδυασμού οι κεντρικές προγραμματικές θέσεις και η πρώτη ομάδα των υποψηφίων. Για την σύνταξη του προγράμματος είπε ότι αυτό θα προκύψει μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες ενώ για την επιλογή της να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά, τόνισε πως προέκυψε μέσα από συζητήσει και πολλή προβληματισμό.

«Γεννήθηκα μεγάλωσα και στην Καλαμαριά από την οποία δεν έφυγα ποτέ. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να βοηθήσω ώστε να σταματήσει αυτή η πορεία υποβάθμισης της Καλαμαριάς», τόνισε και ανέφερε πως το σημαντικό σήμερα είναι πως αντιλαμβάνεται κανείς τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο, η πόλη κινδυνεύει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα