Top

Χαλάρωση μέτρων VS Τρίτο κύμα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
χαλάρωση-μέτρων-vs-τρίτο-κύμα-650320
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ουγγαρία-Covid-19: Η χώρα παρατείνει το λοκντάουν προβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν δύο «εξαιρετικά δύσκολες» εβδομάδες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να παρατείνει το μερικό λοκντάουν μέχρι τις 15 Μαρτίου καθώς οι μολύνσεις από τον κορονοϊό αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στις δύο προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας υπογράμμισε επίσης στη διάρκεια κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι «εξαιρετικά δύσκολες», προσθέτοντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα επιταχυνθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πρόκειται να εμβολιασθεί την ερχόμενη εβδομάδα με το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm.

Κροατία-Covid-19: Η χώρα ανοίγει και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων αλλά ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξωτερικοί χώροι σε μπαρ και εστιατόρια μπορούν να ξανανοίξουν την επόμενη εβδομάδα ύστερα από τρεις και πλέον μήνες που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας της COVID-19, παρά τη μικρή αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών.

Η χώρα κατέγραφε περίπου 4.500 ημερήσια κρούσματα πριν από τρεις μήνες αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε αρκετές εκατοντάδες την ημέρα. Σήμερα, ανακοινώθηκαν 544 νέα κρούσματα, συγκριτικά με 365 μία εβδομάδα νωρίτερα.

«Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε από τις χαμηλότερες εβδομαδιαίες συχνότητες της (COVID-19) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την 1η Μαρτίου, θα ανοίξουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι των μπαρ και των εστιατορίων. Νομίζουμε ότι είναι μια σωστή κίνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια, γέμισαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ πριν από μερικές εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν κατά του κλεισίματος των επιχειρήσεων που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν.

Οι εσωτερικοί χώροι των μπαρ και των εστιατορίων θα παραμείνουν κλειστοί.

Από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται επίσης οι αθλητικές προπονήσεις σε κλειστούς χώρους.

«Ωστόσο, τα μέτρα μπορούν πάντα να γίνουν (και πάλι) περισσότερο περιοριστικά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε ο Πλένκοβιτς.

Τα καταστήματα έχουν παραμείνει ανοικτά στην Κροατία όλο τον χειμώνα, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους και τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ συνιστάται στους εργαζόμενους να προτιμούν την τηλεργασία όποτε είναι δυνατόν.

Οι δημόσιες συναθροίσεις περιορίζονται στα 25 άτομα.

Όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 έχουν ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς και καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στην προμήθεια των εμβολίων.

Κορονοϊός: Πνευμονολόγος προτείνει ποδοσφαιρικό ματς με φιλάθλους για επιστημονική έρευνα

Φινλανδία-Covid-19: Η χώρα θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς κατά της Covid-19 από τις 8 Μαρτίου

Η Φινλανδία θα τεθεί σε lockdown τριών εβδομάδων ξεκινώντας από τις 8 Μαρτίου και είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Το lockdown δεν θα περιλαμβάνει απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά θα προβλέπει το κλείσιμο των εστιατορίων και την τηλεκπαίδευση, αντί της διά ζώσης διδασκαλίας, για μαθητές 13 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από συζήτηση για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέπει να κλείσουν τα εστιατόρια καθώς και να απαιτείται από τους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών να εργάζονται περισσότερες ώρες και να ακυρώσουν τις άδειές τους.

Η Μαρίν δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η διασπορά των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Εάν περιμένουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση, θα είναι πιο δύσκολο να το σταματήσουμε», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα-Μάγια Χένρικσον, μέλος μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητο να τεθούν σε ισχύ όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πράξη έκτακτων εξουσιών και ότι ο περιορισμός της δραστηριότητας των εστιατορίων θα είναι αρκετός.

Ενώ η Φινλανδία έχει αυτή τη στιγμή το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει γρήγορη αύξηση στα νέα ημερήσια κρούσματα, που χθες έφθασαν τα 590.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η επιδημία έχει επιδεινωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με την μητροπολιτική περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ελσίνκι να είναι η χειρότερο πληγείσα.

Γαλλία-Γερμανία-κορονοϊός: Ενίσχυση των ελέγχων για την COVID-19 στα κοινά σύνορα των δύο χωρών

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει νέους περιορισμούς όσον αφορά την COVID-19 στην περιοχή γύρω από τα κοινά της σύνορα με τη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αναχαιτίσει μια αύξηση των κρουσμάτων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στον γαλλικό νομό του Μοζέλα.

Αυτοί που εργάζονται στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι οποίοι εξαιρούνταν μέχρι τώρα, θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ PCR για να περάσουν τα σύνορα, αν ταξιδεύουν για λόγους που δεν σχετίζονται με τη δουλειά τους, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας.

Επίσης θα ενισχυθεί η εργασία εξ αποστάσεως, σημειώνουν, αφότου η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να προληφθεί ένα κλείσιμο της μεταξύ τους μεθορίου.

Θα μπορούσαν να αυξηθούν επίσης οι κοινές γαλλογερμανικές αστυνομικές περιπολίες, σύμφωνα με τα δύο γαλλικά υπουργεία, τα οποία προσθέτουν στην ανακοίνωση ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γαλλίας στην περιοχή αυτή επισπεύδεται επίσης, ενώ θα ενισχυθεί και η διεξαγωγή τεστ.

Η Γαλλία αντιστέκεται σε ένα νέο εθνικό λοκντάουν για να τεθούν υπό έλεγχο πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, αλλά έχει αρχίσει να ενισχύει τους περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δουνκέρκης στη βόρεια Γαλλία καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Η περιοχή γύρω από την Δουνκέρκη θα επιβάλλει προσωρινά λοκντάουν τα σαββατοκύριακα.

Η ανατολική περιοχή του Μοζέλα, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, γεγονός το οποίο οδήγησε τις περιφερειακές αρχές να ζητήσουν την επιβολή τοπικού λοκντάουν. Το Παρίσι έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στην επιβολή του.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ένθερμος υπέρμαχος της Ευρώπης, τάσσεται σταθερά υπέρ του να παραμείνουν ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και είχε συγκρουστεί πέρυσι με τη Γερμανία μετά το εσπευσμένο κλείσιμο των συνόρων από το Βερολίνο κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Βουλγαρία-Covid-19: Τέλος οι ομάδες προτεραιότητας, το εμβόλιο προσφέρεται ξαφνικά σε όλους

Ένας συνταξιούχος γιατρός 93 ετών έρχεται να εμβολιασθεί μαζί με την 21χρονη δισέγγονή του: στη Βουλγαρία, την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκατέλειψε τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας, ο εμβολιασμός προτείνεται πλέον σε όλους.

Ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά πορεία, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει να εμβολιασθούν αυτοί που μπορούσαν να το κάνουν κατά προτεραιότητα, είτε πρόκειται για γιατρούς είτε για νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς ή κοινωνικούς λειτουργούς.

«Εμπιστευθείτε την επιστήμη!», καλούσε απελπισμένος ο υπουργός Υγείας Κονσταντίν Ανγκέλοφ, βλέποντας μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων να εμφανίζονται στα ραντεβού τους.

Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει έτσι το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη των Είκοσι Επτά.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, δηλαδή το 2,1% του πληθυσμού.

Εντούτοις ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των κέντρων εμβολιασμού, αν και είχε έρθει επιτέλους η σειρά των άνω των 65 ετών και των χρονίως πασχόντων.

Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται μπροστά από τα νοσοκομεία της Σόφιας από νέους και λιγότερο νέους, ανθρώπους σε πλήρη φόρμα και άλλους πιο ευάλωτους, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπομονή για ώρες.

«Η κατάταση άλλαξε ριζικά. Πριν έπρεπε να παρακαλούμε τους ανθρώπους για να εμβολιασθούν. Τώρα οι ομάδες είναι πολύ απασχολημένες», λέει η Σίλβια Τσολάκοβα, υπεύθυνη της πολυκλινικής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

«Ανακουφισμένη και χαρούμενη» δηλώνει η Ντενίτσα Βαλκάνοβα, 31 ετών, χαμογελώντας πίσω από τη μάσκα της. «Φίλοι που ζουν στο εξωτερικό μου λένε πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για μήνες ακόμη, πριν έχουν δικαίωμα να εμβολιασθούν».

Δίπλα της, μια ενενηντάχρονη είναι κι αυτή ενθουσιασμένη που θα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης. «Στην ηλικία αυτή, από πού να αρχίσω;» απαντά στον γιατρό που της ζητάει το ιατρικό ιστορικό της.

Χάος και δυσπιστία

Όμως δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιώδεις.

«Οι ηγέτες μας είναι καταπληκτικοί: ξεμπλόκαραν το σύστημα προκαλώντας ένα τερατώδες χάος!», ειρωνευόταν το σαββατοκύριακο η εφημερίδα Segan, καταγγέλλοντας ένα συνωστισμό εν δυνάμει επικίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες.

Πριν απ’ αυτή την αλλαγή στρατηγικής, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν ήθελε να εμβολιασθεί, σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ψευδείς πληροφορίες αφθονούν από την αρχή της πανδημίας.

Μπροστά στην απροθυμία των γιατρών και των καθηγητών, «το κοινό έλεγε, αν αυτοί δεν θέλουν, γιατί θα πρέπει να το κάνω εγώ;», υπογραμμίζει η αναλύτρια Μποριάνα Ντιμιτρόβα του ινστιτούτου Alpha Research.

«Για να καλύψει την καθυστέρησή της, η κυβέρνηση άνοιξε τις βάνες, αλλά σε βάρος των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων», οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στις άλλες χώρες της ΕΕ, λέει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

Πρόκειται κατ’ αυτήν για μια «σοβαρή αδυναμία» της ομάδας που βρίσκεται στην εξουσία, η οποία είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει έπειτα από ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Το πλήθος των τελευταίων ημερών «δεν είναι καλό νέο», λέει και ο Παρβάν Σιμεόνοφ του ινστιτούτου Gallup.

Η επιφύλαξη της κοινής γνώμης εξηγείται από μια «δυσπιστία» έναντι των αρχών, εκτιμά, επικαλούμενος την πολιτικοποίηση του εμβολιασμού, που θεωρείται ένδειξη πίστης στον Μπορίσοφ.

Συνοδευόμενος από υπουργούς του, ο πρωθυπουργός παρευρίσκεται προσωπικά στην εκστρατεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένα χωριά όπου στέλνονται κινητές μονάδες.

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν και πάλι τα εστιατόρια και οι αίθουσες τυχερών παιγνιδιών, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ενώ υποσχέθηκε πως τα νυκτερινά κέντρα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.

Ουκρανία-κορονοϊός: Αύξηση κατά σχεδόν 40% των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια του 24ωρου που πέρασε

Η Ουκρανία κατέγραψε αύξηση σχεδόν 40% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη διάρκεια του 24ωρου που πέρασε, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ, την ώρα που η χώρα μόλις άρχισε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της κατά της COVID-19.

Συνολικά 8.147 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες, Τετάρτη, με τον αριθμό αυτό να είναι ο υψηλότερος από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είχε φτάσει τις 8.199, πρόσθεσε ο Στεπάνοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στο δυτικό τμήμα της χώρας και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει συνολικά 1.325.841 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 25.596 θανάτους από την COVID-19 ως σήμερα.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν έπειτα από μια ανάπαυλα από ένα αυστηρό λοκντάουν στις αρχές του έτους. Η κυβέρνηση έχει στήσει κινητές νοσοκομειακές μονάδες στην δυτική Ουκρανία για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μια έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή Ιβανο-Φρανκίβσκ.

Η Ουκρανία άρχισε χθες την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 και οι πρώτοι 159 εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η πρώτη παρτίδα του οποίου έφτασε στην χώρα την Τρίτη από την Ινδία.

Ρωσία-Covid-19: Η Ρωσία ανακοίνωσε 11.198 νέα κρούσματα και 446 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 11.198 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 1.406 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.212.100.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 446 θάνατοι, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 84.876 θάνατοι.

Κίνα-ΗΠΑ: Το Πεκίνο διαψεύδει ότι επέβαλε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικό τεστ για την COVID-19

Η Κίνα διέψευσε σήμερα ότι επέβαλε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικό τεστ COVID-19, ευελπιστώντας να εξουδετερώσει μια πρόσφατη πολεμική ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Το Πεκίνο, που κατάφερε εν πολλοίς να αναχαιτίσει τη μόλυνση στο έδαφός του, ξεκίνησε στις αρχές του έτους μια γενικευμένη χρήση των πρωκτικών τεστ, που θεωρούνται πιο αξιόπιστα από τις παραδοσιακές μεθόδους λήψης δειγμάτων από τη μύτη ή τον φάρυγγα, καθώς ο κορονοϊός μπορεί να παραμένει περισσότερο στο πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ Vice και Washington Post, υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρετούν στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν ότι υποβλήθηκαν “κατά λάθος” σε πρωκτικό τεστ ανίχνευσης της Covid, αν και εξαιρούνται κατ΄αρχήν από αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

“Η Κίνα δεν απαίτησε ποτέ από Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε λήψη πρωκτικών δειγμάτων”, δήλωσε ο Ουάνγκ, που είναι πιο συνηθισμένος να ερωτάται για τη σινοαμερικανική αντιπαλότητα σε στρατηγικά θέματα ή στο πεδίο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η μέθοδος ανίχνευσης με πρωκτικό μάκτρο χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια μιας πρόσφατης περιορισμένης επιδημιολογικής αναζωπύρωσης στο Πεκίνο. Επιβλήθηκε επίσης σε ξένους ταξιδιώτες που τέθηκαν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Κίνα.

Διπλωμάτης τρίτης χώρας δήλωσε στο AFP πως αρνήθηκε να υποβληθεί σε παρόμοιο τεστ αφού τέθηκε σε καραντίνα κατ΄οίκον κατά την επιστροφή του στη χώρα. Οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν επέμειναν, είπε.

Οι συνήθεις μέθοδοι ανίχνευσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται γενικότερα, καθώς το πρωκτικό τεστ είναι “λιγότερο πρακτικό”, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=-ccnqR2UTTc

ΕΕ-σύνοδος κορυφής-Covid-19: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να επιταχύνουν επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων,καθώς και τον εμβολιασμό

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού κατά τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα, καθώς οι 27 χώρες μέλη υπολείπονται χωρών όπως το Ισραήλ και η Βρετανία στην κούρσα για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά της Covid-19.

«Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό», πρόκειται να δηλώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν τις πρόσφατες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργασθεί με τη βιομηχανία και να αντιμετωπίσει τα «μποτιλιαρίσματα», σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, έπειτα από εβδομάδες έντασης με τις φαρμακευτικές εταιρείες για καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Τα δύο άλλα θέματα είναι πιο επίμαχα στους κόλπους της ΕΕ: κλείσιμο συνόρων και πιστοποιητικά εμβολιασμού ως βάση για ταξιδιωτικά δικαιώματα.

Η Κομισιόν επέπληξε τη Γερμανία, το Βέλγιο,την Ουγγαρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επειδή σφράγισαν τα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τα κράτη μέλη να παραμείνουν στο πλαίσιο για τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ένωσης το οποίο συμφωνήθηκε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες με βάση κοινές εκτιμήσεις για τους κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα