Χαλάρωση ή νέα μέτρα; Διχασμένες οι χώρες ενόψει εορτών
Ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 1,4 εκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο και έχει μολύνει περισσότερους από 59,2 εκατομμύρια ανθρώπους
Χάρη σε μια μείωση των κρουσμάτων Covid-19, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλονται στον πληθυσμό της, μια στρατηγική μικρών βημάτων που έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί εναντίον μιας υπερβολικά γρήγορης χαλάρωσης των μέτρων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα να μην χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα του lockdown και δήλωσε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ένα τρίτο κύμα μολύνσεων.
«Ξέρω ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπάρμεν και σερβιτόροι θέλουν να λήξουν οι περιορισμοί. Όμως πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Η υπερβολικά γρήγορη και υπερβολικής έκτασης χαλάρωση δημιουργεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.
Στη Γαλλία, αν η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθήσει να βελτιώνεται, το lockdown θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα αντικατασταθεί από μια πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 με εξαίρεση τις βραδιές της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του προς το έθνος.
Τα καταστήματα ανοίγουν ξανά
Τα μικρά καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία ή οι μπουτίκ ρούχων, θα ανοίξουν και πάλι από το Σάββατο.
Οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται επίσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και για διάστημα τριών ωρών, αντί του ενός χιλιομέτρου και της μιας ώρας που ισχύουν σήμερα.
Αντίθετα τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Το ίδιο θα συμβεί και στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, όπου οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο από το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες των εστιατορίων και των μπαρ, τα οποία θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο για το σπίτι.
Η Καλιφόρνια καταγράφει αυτή τη στιγμή αριθμούς ρεκόρ μολύνσεων από τον κορονοϊό και καθώς πλησιάζει η μεγάλη ετήσια γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving), την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας της εν λόγω πολιτείας, ο Μαρκ Γκέιλι, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Είναι σημαντικό να πούμε όχι, ακόμη κι όταν πρόκειται για τα πιο κοντινά πρόσωπα της οικογένειάς μας», δήλωσε.
Οι υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον κάλεσαν για πρώτη φορά τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με συγγενείς την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίρ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στο CNN. «Καιγόμαστε με την Covid», δήλωσε και ζήτησε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
Εντούτοις, η τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση, που είναι απαραίτητη για τη διανομη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι έτοιμη, διαβεβαίωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Προβλέπουν να διανεμηθούν 6,4 εκατομμύρια δόσεις μολις λάβουν το πράσινο φως από την υπηρεσία φαρμάκων που αναμένεται μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
Βορειότερα, η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, βρίσκεται από τη Δευτέρα σε lockdown τουλάχιστον 28 ημερών εξαιτίας κι εδώ μιας έξαρσης των μολύνσεων.
Στην Ευρώπη, η στρατηγική της συνετής χαλάρωσης, την οποία ακολουθεί η Γαλλία, ακολουθείται και από άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Η Αγγλία, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες lockdown, θα προχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου στην επαναλειτουργία των μη απαραίτητων καταστημάτων και στην επανάληψη, για παράδειγμα των θρησκευτικών λειτουργιών. Η χαλάρωση αυτή θα συνοδεύεται με ένα μαζικό πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ.
«Αυτά δεν μπορεί να είναι φυσιολογικά Χριστούγεννα και ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε χθες, Τρίτη, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς πριν και λίγο μετά τη γιορτή αυτή.
Τρία διαφορετικά νοικοκυριά θα μπορούν να συγκεντρωθούν στο ίδιο μέρος και μόνο σε μια περίοδο πέντε ημερών το πολύ, από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, και οι οικογένειες θα μπορούν να μετακινηθούν σε όλη την επικράτεια.
Το ίδιο και στη Γερμανία, όπου τα κρατίδια ζήτησαν χθες, Τρίτη, να περιορισθούν στα 10 πρόσωπα από πολλά νοικοκυριά ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν θα περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτόν και οι οι περιφέρειες συμβουλεύουν αυτοί που θα συμμετέχουν να μπαίνουν σε καραντίνα πριν και μετά τις γιορτές αυτές.
Εκστρατείες εμβολιασμού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει σήμερα ένα νέο συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Moderna για την προμήθεια έχως 160 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19.
Πρόκειται για το έκτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ με ένα φαρμακευτικό εργαστήριο για να προπαραγγείλει εμβόλια. Το έχει κάνει ήδη με το σουηδοβρετανικό AstraZeneca και το αμερικανικό Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech και το γερμανικό CureVac
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως το εμβόλιό της «Spoutnik V», το οποίο αναπτύχθηκε από το κέντρο ερευνών Gamaleia της Μόσχας, είναι 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο μια εκστρατεία εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, που πλήττονται πολύ από την πανδημία, καθώς και στο προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών.
Όσο για τους πρώτους εμβολιασμούς στη Γαλλία, αυτοί αναμένεται να προταθούν στους «πιο ευάλωτους», χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε lockdown, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού τον Ιανουάριο για τα πρόσωπα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, συνταξιούχους και επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Στη Φινλανδία, στην πρωτεύουσα Ελσίνκι θα κλείσουν προσεχώς τα Λύκεια, οι βιβλιοθήκες και οι πισίνες και θα απαγορευθούν οι δημόσιες εκδηλώσεις.
Στην Κίνα, περισσότερες από 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Τρίτη, από το αεροδρόμιο της Σανγκάης, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων του κορονοϊού σε εργαζομένους στον τομέα της αερομεταφοράς φορτίων.
Στην Ονδούρα, η πανδημία είχε επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους: σχεδόν ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν φέτος το σχολείο εξαιτίας της αναστολής των μαθημάτων και του lockdown που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 1,4 εκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο και έχει μολύνει περισσότερους από 59,2 εκατομμύρια ανθρώπους από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2019 που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της νόσου στη χώρα.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid-19: 259.641. Ακολουθούν η Βραζιλία (170.115), η Ινδία (134.218) και το Μεξικό (101.926).
Φοντ ντερ Λάιεν: Ενδεχομένως πριν το τέλος του Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έκτη σύμβαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.
Η σύμβαση με τη Moderna διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι “Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή.”
“Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιασθούν ήδη πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ομιλία της προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έκανε λόγο για “καλά νέα” και για “φως στην άκρη του τούνελ”.
“Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να ετοιμασθούν (…), πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Διότι αυτό είναι που θα σημάνει την έξοδό μας από την πανδημία”, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, υπογράμμισε ότι “Η σημερινή συμφωνία με τη Moderna αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει έξι συμφωνίες για τα εμβόλια. Πρόκειται για σαφή απόδειξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και ένα προσχέδιο για τη μελλοντική συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς.”
Η Moderna είναι μια εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ που πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του πρωτεΐνες και να προκαλέσει διαρκή ανοσία έναντι της νόσου COVID-19.Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και στην παραγωγική ικανότητα της εταιρείας στην Ευρώπη για να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.
Γερμανία: Στο επίκεντρο τα Χριστούγεννα
Ο γρίφος της περιόδου των Χριστουγέννων θα τεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει το απόγευμα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με αντικείμενο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης το οποίο έχουν ήδη ετοιμάσει οι κυβερνήσεις των κρατιδίων και θα υποβάλουν κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη, προβλέπεται παράταση του «μερικού lockdown» μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, αλλά και σχετική χαλάρωση των περιορισμών για το διάστημα από 23 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου. Για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο, να συναντηθούν έως και δέκα άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ τα παιδιά θα εξαιρούνται από τον περιορισμό. Πριν από αυτό ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις συνιστούν σε όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, να μείνουν σε προληπτική καραντίνα. Στο σχέδιο επισημαίνεται ακόμη ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να διευρυνθεί, ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί για την προσέλευση των πολιτών σε εμπορικά καταστήματα κατά την περίοδο των γιορτών. Οι επιχειρήσεις εστίασης θα παραμείνουν κλειστές και η ρίψη βεγγαλικών, όπως συνηθίζεται κυρίως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται πλέον για τους δημόσιους χώρους.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα κρατίδια προτείνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων να ξεκινήσουν στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά η Καγκελαρία αναμένεται να εισηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να εμφανιστούν κρούσματα τα οποία θα μεταφερθούν κατόπιν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Γενικότερα, η ‘Αγγελα Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί αυστηρότερους κανονισμούς και στα εμπορικά καταστήματα, με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. αντί των 10 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Υπέρ πιο περιορισμένης χαλάρωσης τάσσεται και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως η κυβέρνησή του να λάβει περαιτέρω δικές της αποφάσεις.
Ο κ. Σέντερ έχει άλλωστε από χθες έντονη αντιπαράθεση τόσο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και με την κυβέρνηση της Αυστρίας, με αντικείμενο τα κέντρα χειμερινού τουρισμού της περιοχής, τα οποία η Γερμανία πιθανότατα θα διατηρήσει κλειστά. «Θα ήταν καλύτερα αν δεν έλεγε μόνο η Γερμανία, “όχι σκι, όχι τουρισμός”. Αυτό θα ήταν μια πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο βαυαρός Πρωθυπουργός στην BILD, υπό τον φόβο, όπως είπε, ενός «δεύτερου Ισγκλ», από όπου τον περασμένο Φεβρουάριο προήλθαν χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Σέντερ απείλησε μάλιστα με κλείσιμο των συνόρων, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση.
Η αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ επέμεινε από την πλευρά της ότι «ο τουρισμός του σκι, χωρίς το “après-ski”, με αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, μπορεί να λειτουργήσει φέτος, όπως ακριβώς συνέβη και με τον θερινό τουρισμό». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο αρμόδιος για την τουριστική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας Μπάραϊς, ο οποίος δήλωσε ότι υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς θα μπορούσαν να υπάρξουν και φέτος διακοπές για σκι. «Όπου είναι εφικτό, θέλουμε να το διευκολύνουμε. Θεωρώ λάθος μια γενική απαγόρευση», δήλωσε. Από την Βιέννη πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γκερνό Μπλούμελ τόνισε ότι εάν τα κέντρα σκι παραμείνουν κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις που θα πληγούν. «Αν το θέλει πραγματικά αυτό η ΕΕ, τότε θα πρέπει και να το πληρώσει», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ η Αστυνομία της Βρέμης επενέβη χθες με ισχυρή δύναμη σε νεκροταφείο της πόλης προκειμένου να διαλύσει πλήθος 400 ατόμων που παρίσταντο σε κηδεία Λιβανέζου επιχειρηματία.
Καμία μετάλλαξη του κορονοϊού δεν φαίνεται να έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητά του
Τζόνσον: Ο κορονοϊός δε θα σταματήσει τον Άγιο Βασίλη
Η πανδημία του κορονοϊού δεν θα σταματήσει τον Άγιο Βασίλη και θα καταφέρει να παραδώσει τα δώρα του στα παιδιά, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, στην οποία επικαλείται ειδικούς οι οποίοι λένε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, αν τηρηθούν οι κανόνες.
Ο Τζόνσον έδωσε αυτή τη διευκρίνιση μετά την επιστολή που έλαβε από ένα 8χρονο αγόρι, τον Μόντι, ο οποίος του έγραψε για να τον ρωτήσει αν ο Άγιος Βασίλης θα μπορέσει να παραδώσει φέτος τα δώρα του.
Στο χειρόγραφο μήνυμά του ο Μόντι ρώτησε τη βρετανική κυβέρνηση αν έχει σκεφτεί το θέμα του Άγιου Βασίλη και της ετήσιας επίσκεψής του στα παιδιά: “Καταλαβαίνω ότι είστε πολύ απασχολημένοι, αλλά μήπως εσείς και οι επιστήμονες μπορείτε να μιλήσετε για αυτό;”, ρωτούσε ο 8χρονος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανήρτησε την επιστολή του Μόντι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μαζί με την απάντησή του.
“Έχω πάρει τηλεφωνο στον Βόρειο Πόλο και μπορώ να σου πω ότι ο Άγιος Βασίλης είναι έτοιμος και ανυπομονεί να ξεκινήσει, όπως και ο Ρούντολφ και οι άλλοι τάρανδοι”, επεσήμανε.
“Ο επικεφαλής δημόσιας υγείας μου ζήτησε να σας ενημερώσω ότι, εφόσον ο Άγιος Βασίλης συμπεριφερθεί με τον γνωστό, υπεύθυνο τρόπο του και εργαστεί γρήγορα και με ασφάλεια, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δική σας υγεία ή τη δική του”, πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι έχει ήδη λάβει πολλά γράμματα για το θέμα και συμφώνησε με την ιδέα του Μόντι τα παιδιά να τοποθετήσουν ένα αντισηπτικό δίπλα στα κουλουράκια που αφήνουν για τον Άγιο Βασίλη.
Ιαπωνία: Μειώνονται οι ώρες λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις στη χώρα ως το τέλος του έτους για να αναχαιτίσει την διασπορά του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα.
Παράλληλα οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν σήμερα να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων και από τους κατοίκους της ιαπωνικής πρωτεύουσας να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι τους, αναλαμβάνοντας “αυστηρή και συμπυκνωμένη” δράση, καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, μεταδίδουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ιαπωνία έχει θιγεί μέχρι σήμερα σε σχετικά μικρό βαθμό από την πανδημία της COVID-19, καταγράφοντας λίγο περισσότερους από 2.000 θανάτους από τη νόσο αυτή και 135.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και δεν έχει επιβάλει μέτρα καραντίνας, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Ωστόσο τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη καθημερινά με αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Η ιατρική ένωση της Ιαπωνίας προειδοποίησε σήμερα ότι “το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει σε όλη τη χώρα”. “Αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί γρήγορα, δεν θα έχουμε (αρκετές) κλίνες για τους ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19 και τους άλλους”, δήλωσε ο πρόεδρός της Τόσιο Νακαγκάουα.
Το Τόκιο έχει ήδη αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο και η κυβερνήτης του Γιουρίκο Κόικε κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του “να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες και μη επείγουσες εξόδους”, καθώς προσφάτως τα νέα κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν κάποιες μέρες τα 500 στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
“Θα ήθελα να ζητήσω από τους κατοίκους του Τόκιο να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μη απαραίτητες εξόδους για να αποφευχθεί μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων”, σημείωσε η Γιουρίκο Κόικε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και κατά την οποία ζήτησε επίσης να υιοθετηθεί η τηλεργασία.
“Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούν για να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση του ιού, με αυστηρό, συμπυκνωμένο τρόπο”, σημείωσε.
Η Κόικε ζήτησε επίσης από τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ καραόκε, να κλείνουν στις 22:00 από το Σάββατο και για περίπου τρεις εβδομάδες. Οι επιχειρήσεις, που θα συμμορφωθούν με το μέτρο αυτό, θα δικαιούνται αποζημίωσης.
Κανένα από τα αιτήματα αυτά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ακόμη και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε την άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν επέφερε την τιμωρία των κατοίκων που αψήφησαν το αίτημα να παραμείνουν στα σπίτια τους ούτε των καταστημάτων που αρνήθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους.
“Συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εποχή του χρόνου για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αλλά αν δεν το σταματήσουμε αυτό τώρα, απλώς θα συνεχιστεί”, υπογράμμισε η κυβερνήτης του Τόκιο, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι κολλούν τον ιό σε εστιατόρια και μπαρ και μετά τον μεταφέρουν στο σπίτι τους, μολύνοντας την οικογένειά τους.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση “υψίστου συναγερμού” απέναντι στον νέο κορονοϊό και ότι η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει όσον αφορά μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία που είχε στόχο να ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό.
Ο Σούγκα επέμενε αρχικά ότι δεν θα περιορίσει την κλίμακα αυτής της εκστρατείας που ονομαζόταν “Go To”, αλλά στη συνέχεια επέτρεψε σε κάθε περιοχή να κάνει την επιλογή να μην συμμετάσχει. Ως εκ τούτου αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα αυτό οι πόλεις Οσάκα και Σαπόρο.
Η Οσάκα, η οποία βρίσκεται επίσης μεταξύ των περιοχών που αντιμετωπίζουν έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ζήτησε επίσης από τα μπαρ και τα εστιατόρια να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Ισίρο Ματσούι.
“Πρέπει να τον εξαλείψουμε”, σημείωσε ο ίδιος σήμερα. “Κατανοώ ότι η κατάσταση αυτή καθιστά δυσκολότερο για τους ιδιοκτήτες να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, αλλά υπάρχει επίσης ανάγκη να μειώσουμε το βάρος στο ιατρικό προσωπικό, από το οποίο έχουμε περιορισμένο αριθμό”, τόνισε.
Βουλγαρία: Σκέψεις για lockdown
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στην προσπάθειά της να περιορίσει την αύξηση των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό.
Οι περιορισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το βράδυ της Παρασκευής, έχουν στόχο να εμποδίσουν μια κατάρρευση του συστήματος υγείας, το οποίο δέχεται ήδη ισχυρή πίεση, και να σταματήσουν τη μετάδοση των μολύνσεων στη χώρα αυτή των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Μόνο ένα πράγμα έχει αποδειχθεί πως επιδρά στην Covid-19 -η μείωση των κοινωνικών επαφών ή η καραντίνα. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται στα όριά τους, λαμβάνουμε μέτρα για τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
Η Βουλγαρία πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 σχετικά καλά την άνοιξη, όμως τα κρούσματα αυξήθηκαν το φινόπωρο. Σήμερα κατέγραψε 4.382 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 129.348.
Περίπου 6.365 άνθρωποι βρίσκονται στα νοσοκομεία και περίπου 400 απ’ αυτούς νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα νοσοκομεία δέχονται πίεση, καθώς αυξάνονται και οι μολύνσεις μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών.
– Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων –
«Οι περιορισμοί χρειάζονται για να περιορισθεί η μετάδοση της νόσου, να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και να επιτραπεί σε κάθε βουλγαρική οικογένεια να γιορτάσει τα Χριστούγεννα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των υγειονομικών επιθεωρητών της χώρας Άνγκελ Κούντσεφ.
Μερικές εκατοντάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σήμερα κατά των νέων μέτρων και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να μεταρρυθμίσει τα συστήματα υγείας και παιδείας στη χώρα, εν μέσω εκτεταμένης διαφθοράς.
Στο πλαίσιο του lockdown, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν.
Οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 15 πρόσωπα ενώ θα κλείσουν όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ και τα νυκτερινά κέντρα.
Έπειτα από διαμαρτυρίες από την πλευρά επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει να παραμείνουν ανοικτά μικρότερα καταστήματα και οι αθλητικές εκδηλώσεις να συνεχισθούν χωρίς θεατές. Τα θέατρα θα παραμείνουν ανοικτά στο 30% της χωρητικότητάς τους.
Η υπουργός Εργασίας Ντενίτσα Σάτσεβα δήλωσε πως η κυβέρνηση αρχικά θα παρατείνει την οικονομική στήριξη ύψους 50 εκατ. λέβα (25,6 εκατομμύρια ευρώ) για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν και πως το ποσό της συνολικής αποζημίωσης θα φθάσει τα 400 εκατομμύρια λέβα (204,6 εκατομμύρια ευρώ).
Πολωνία: Ρεκόρ θανάτων
Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό, 674, ενώ τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν το προηγούμενο 24ωρο τις 15.000.
Αν και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε από το ρεκόρ των περισσότερων από 27.000 μολύνσεων στις αρχές Νοεμβρίου, ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα χθες στην Πολωνία καταγράφηκαν 15.362 νέες μολύνσεις covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 924.422, ενώ αυτός των νεκρών ανέρχεται σε 14.988.
Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Άνταμ Νιντζιέλσκι προειδοποίησε σήμερα κατά της υπερβολικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
“Αν δεν συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, θα έχουμε περισσότερα προβλήματα: μια νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα φανεί τον Φεβρουάριο, αν δεν το προλάβουμε”, τόνισε μιλώντας στον κρατικό σταθμό TVP.
H πολωνική κυβέρνηση χθες Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα χιονοδρομικά κέντρα ανοικτά, αν και μόνο για τους Πολωνούς, και θα επιτρέψει στα εμπορικά κέντρα να λειτουργήσουν ξανά ενόψει των Χριστουγέννων.
Δωρεάν τεστ στην Τσεχία
Από την πλευρά τους οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν δωρεάν τεστ αντιγόνων για την covid-19 για όλους όσους το επιθυμούν από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά, όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλατνι σε συνέντευξή του.
Η Τσεχία είναι μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τις αρχές να σκοπεύουν να χαλαρώσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και εβδομάδες και συνέβαλαν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε χθες ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή τεστ σε εθελοντική βάση πριν τα Χριστούγεννα, επεκτείνοντας τη χρήση των τεστ αντιγόνων τα οποία είναι πιο γρήγορα και πιο εύκολα να διενεργηθούν από τα κλασικά μοριακά τεστ (PCR), όμως και λιγότερο ακριβή.
Άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τα τεστ αυτά για μαζικούς ελέγχους.
“Η ιδέα είναι πολύ απλή: στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου, όταν όλοι πηγαίνουμε στα μαγαζιά, κάποιοι από εμάς ίσως να μολυνθούν (…) αυτό θα φανεί γύρω στα Χριστούγεννα”, εξήγησε ο Μπλάτνι στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Seznam.Zpravy.cz.
H χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει από τον Σεπτέμβριο ένα από τα πιο γρήγορα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό της, αν και η εξάπλωση της νόσου έχει μειωθεί κατά τι τις τελευταίες εβδομάδες.
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση μείωσε το ποσοστό κινδύνου από το πέμπτο, υψηλότερο, επίπεδο της κλίμακας, στο τέταρτο. Αυτό σημαίνει ότι τα εστιατόρια, κάποια σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν η πτωτική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί.
Ο Μπλάτνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συσκεφθεί την Κυριακή για να αποφασίσει ενδεχόμενη περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Συνολικά στην Τσεχία έχουν καταγραφεί 502.534 κρούσματα covid-19 από τον Μάρτιο και 7.499 θάνατοι. Ο αριθμός των νεκρών υπερδιπλασιάστηκε τον Νοέμβριο καθώς αυξανόταν ο αριθμός των κρουσμάτων, αν και πλέον καταγράφονται λιγότερα από τα μισά σε σχέση με το ρεκόρ του Οκτωβρίου και των αρχών Νοεμβρίου.