Χαλκιδική: Αναζητούν εργατικά χέρια για την συγκομιδή της ελιάς
Οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό θα αγγίξουν τις 10.000 με 15.000 εργάτες
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά στη Χαλκιδική, η συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς και οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι τεράστιες, με τους παραγωγούς να υπολογίζουν ότι φέτος θα χρειαστούν περίπου από 10.000 έως 15.000 εργάτες γης.
Η εγχώρια αγορά εργασίας δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει και η εξεύρεση εργατικών χεριών γίνεται συνήθως από τις χώρες της Βαλκανικής, κυρίως από την Αλβανία, μέσω διακρατικής συμφωνίας. Η διαδικασία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό, αφού καταβάλει το ανάλογο παράβολο, να καταθέσει προσκλήσεις εργασίας και να προσλάβει εργάτες για τους οποίους εκδίδεται βίζα απασχόλησης για συγκεκριμένο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική, μαζί με τον κύκλο δραστηριοποίησης και απασχόλησης γύρω από τον τουρισμό, είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες του νομού, που παράγει μεγάλες ποσότητες κυρίως βρώσιμης ελιάς, που μαζί με το ελαιόλαδο είναι από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας.
Στο νομό Χαλκιδικής, υπάρχουν περίπου 140 χιλιάδες στρέμματα ποτιστικής ελιάς, τα οποία κάθε χρόνο παράγουν, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, από 80 χιλιάδες έως 150 χιλιάδες τόνους βρώσιμης ελιάς. Η Χαλκιδική επίσης διαθέτει και ένα μεγάλο ελαιώνα ξερικής ελιάς, που εκτείνεται σε έκταση περίπου 100 χιλιάδων στρεμμάτων και παράγει ελιά για την παραγωγή ελαιολάδου.
Γύρω από την καλλιέργεια και την παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου αναπτύσσεται ένας κύκλος εργασιών και επιχειρηματικότητας που συνδέεται με τα αγροτικά εφόδια, την μεταποίηση και τυποποίηση της ελιάς και του ελαιολάδου, τα καύσιμα, τις μεταφορές, τα εργαλεία και τα μηχανήματα κ.α., όπως και την εργατική απασχόληση, που καθιστούν τον κλάδο ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το νομό και συνακόλουθα την εθνική οικονομία.
Για τη συγκομιδή της ελιάς της Χαλκιδικής, που ξεκινά μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί για ένα διάστημα από 2 έως 3 μήνες απαιτείται η απασχόληση πάνω από 10.000 έκτακτων εργατών γης, απαραίτητοι για να καλύψουν την ένταση εργασίας της συγκομιδής.
Ήδη οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τις πρόδρομες διαδικασίες για τη συγκομιδή και το θέμα που τους απασχολεί, είναι η εξεύρεση του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού, με τις προοπτικές να μην είναι τόσο ευοίωνες. Γραφειοκρατία από την μεριά των ελληνικών αρχών, αλλά και έλλειψη εργατικών χεριών ακόμα και από την Αλβανία, είναι τα μεγάλα τους προβλήματα.
Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βαγγελινός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου, «Biolivia», «φέτος αναμένεται να έχουμε μία ικανοποιητική χρονιά και πρέπει οπωσδήποτε να λύσουμε, έγκαιρα, το θέμα των εργατών γης, ώστε να μην έχουμε απώλειες στην παραγωγή».
Τονίζει ότι ήδη καταγράφεται μία καθυστέρηση στις διαδικασίες, λόγω γραφειοκρατίας και το ζήτημα πρέπει να λυθεί σύντομα ώστε να μην υπάρξει αύξηση των ημερών συγκομιδής. «Στην βρώσιμη ελιά όλος ο καρπός μαζεύεται με το χέρι και απαιτείται γνώση και εμπειρία, οπότε είναι κρίσιμο για μας να βρούμε το εργατικό δυναμικό που είναι απαραίτητο», τονίζει και σημειώνει ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια από τις αρμόδιες αρχές.
«Το πρόβλημα με τους εργάτες γης είναι τεράστιο. Έχουμε τα γραφειοκρατικά αλλά και τελευταία, πολλοί ξένοι εργάτες δεν επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας να εργαστούν, διότι είτε έχουν βρει αλλού δουλειά ή έχουν αλλάξει απασχόληση», τονίζει ο Γιάννης Λαντάβος μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας.
Έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών
Η διαδικασία των μετακλήσεων εργατών, κυρίως από την Αλβανία, διεκπεραιώνεται μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί τα προηγούμενα χρόνια, από Αγροτικούς Συλλόγους, συνεταιρισμούς παραγωγών, αλλά και τις παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, παραμένει ανέτοιμη για να ανταποκριθεί στον όγκο των διαδικασιών.
Διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους, οι οποίοι πρέπει να εξετάσουν και να εγκρίνουν τις χιλιάδες αιτήσεις μετάκλησης ξένων εργατών. Να σημειωθεί πως κάθε αίτηση εξετάζεται και εγκρίνεται χωριστά και πρέπει να εξεταστεί ένας ολόκληρος φάκελος, προκειμένου να εκδοθούν και τα απαραίτητα έγγραφα.
Για το θέμα πρόσφατα ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και είχε συνάντηση με τον συντονιστή της Σάββα Ιωάννη, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των μετακλήσεων των ξένων εργατών.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανησυχία των παραγωγών τονίζοντας πως διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ομαλή διαδικασία συγκομιδής των προϊόντων τους, καθώς με τα δεδομένα των συνεταιρισμών και των αγροτικών φορέων εκτιμάται, ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί σε ποσότητες άνω των 100.000 τόνων και οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό θα αγγίζουν τις 10.000 με 15.000 εργάτες.
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συμφώνησε και δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και άμεσα όλες οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου.
«Δεν έρχονται έλληνες ούτε για δείγμα»
Η απασχόληση στην συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς, που γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, προκειμένου να μη χτυπηθεί και υποστεί αλλοιώσεις, είναι μία δύσκολη, επίπονη και πολύωρη εργασία.
Οι εργάτες πληρώνονται με το κομμάτι, δηλαδή βάσει των κιβωτίων – κλούβες που μαζεύουν κάθε μέρα, με κάθε κλούβα να πληρώνεται 2-3 ευρώ ενώ καταβάλλεται και το εργόσημο. Εκτιμάται ότι τα μεροκάματα κυμαίνονται από 40 έως 70 ευρώ ανάλογα την εμπειρία και τη γνώση των εργατών.
«Είναι μία δύσκολη δουλειά αλλά πολλοί ξένοι εργάτες λόγω εμπειρίας μπορούν να βγάλουν μέχρι και 90 ευρώ μεροκάματο», τονίζει ο Γιάννης Λαντάβος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορμύλιας. Στην ερώτηση αν υπάρχουν έλληνες εργάτες γης, η απάντηση είναι «ξεχωριστή». «Ούτε για δείγμα», λέει και αναφέρει ότι κάθε χρόνο γίνονται εκκλήσεις για απασχόληση και μέσα από γραφεία εύρεσης εργασίας, αλλά η εγχώρια αγορά εργασίας δεν προσφέρει εργατικά χέρια για αγροτικές δουλειές. « Παλιότερα ερχόταν και έλληνες και πέρα από το μεροκάματα έβγαζαν και το λάδι της χρονιάς. Αλλά αυτό πριν από 30 χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά…