Χαλκιδική-Δεκαπενταύγουστος: Τα προσκυνήματα και οι εορτασμοί

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» πλησιάζει και πολλά μέρη ετοιμάζονται με κατάνυξη, θρησκευτικές τελετές και πλήθος εθίμων και εκδηλώσεων

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χαλκιδική-δεκαπενταύγουστος-τα-προσ-915397
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Με κατάνυξη, θρησκευτικές τελετές και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων η Χαλκιδική ετοιμάζεται και φέτος για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Στα μεγάλα προσκυνήματα του νομού, αλλά και στις υπόλοιπες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία, αναμένεται πλήθος πιστών, επισκεπτών, ακόμα και τουριστών που θέλουν να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα αυτή.

Μεγάλη Παναγιά στην κατάφυτη πλαγιά του Χολομώντα

«Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο» αναφέρει σε ανάρτηση της η σελίδα της Μεγάλης Παναγιάς του χωριού της Χαλκιδικής που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες στις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα.

Το προσκύνημα της Παναγίας βρίσκεται περίπου 1.500 μ. ανατολικά του χωριού, στα αριστερά του δρόμου προς το Γομάτι. 

Ο ναός είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά, με άφθονα νερά και όμορφη θέα προς τον κάμπο τής Μεγάλης Παναγίας.

Την Κυριακή 14/8 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ αργότερα στις 23:00 θα υπάρχει Παράκληση και νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

Ανήμερα της γιορτής, στις 07:00 θα ξεκινήσει η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

x5.jpg

Στη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς στη Σάρτη

Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου και στην Σάρτη της Χαλκιδικής.

Η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με τους πιστούς, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει θαύματα.

Μια εικόνα η οποία ήρθε από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Αφισιά, με τους υπό διωγμόν κατοίκους να τη φέρνουν στα νέα μέρη που εγκαταστάθηκαν.

«Για πολλά χρόνια η Σάρτη την ημέρα της Κοιμήσεως αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών, εξαιτίας της θαυματουργικής κίνησης της εικόνας. Όποιος είχε κάποιο πρόβλημα πήγαινε στο ναό, καθόταν κάτω και έπαιρνε στην αγκαλιά του την εικόνα, η οποία κατά θαυματουργικό τρόπο άρχισε να κινείται και πολλές φορές τόσο έντονα που παρέσυρε αυτόν που την κρατούσε» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας halkidikinews.gr.

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι για να ερμηνεύσουν τα μυστήρια του Θεού και επειδή τα γεγονότα έλαβαν διάσταση κοσμικού θεάματος τις ημέρες της εορτής, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος για να βάλλει τέλος στην εκκοσμίκευση των μυστηρίων και στην παρεκτροπή των επισκεπτών, αποφάσισε να μην ξαναβγεί η εικόνα της Παναγίας από το προσκυνητάρι.

Σημείο αναφοράς για την Πορταριά

Με την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς που χρονολογείται από το 1840, Θείες Λειτουργίες και το καθιερωμένο Κουρμπάνι, η Πορταριά Χαλκιδικής ετοιμάζεται και φέτος να εορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο περιμένοντας πλήθος πιστών και επισκεπτών.

«Στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν η ελπίδα και καταφυγή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που μέχρι και σήμερα τιμούν την Θεοτόκο και προστρέχουν στη χάρη της» λέει ο εφημέριος της».

Δεκαπενταύγουστος στην Άφυτο

Αν βρεθείτε στο χωριό στις 15 Αυγούστου μη χάσετε το Πανηγύρι της Παναγίας, μία παραδοσιακή γιορτή με ελληνική μουσική, χορό και φαγητό.

Στην Καλάνδρα

«Ὁ Ἐνοριακός Ναός Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Καλάνδρας, θεμελιώθηκε τό ἔτος 1820 καί ἀποπερατώθηκε στίς 29 Ἀπριλίου 1860. Ἀναπαλαιώθηκε, ἁγιογραφήθηκε καί ἔγιναν τά ἐγκαίνια τῆς σαλευθήσης Ἁγίας Τραπέζης ἀπό τόν Μητροπολίτη κ.κ. Νικόδημο μετά τοῦ ἱερομονάχου Χατζηιωαννίδη Νεκτάριου, τόν Ἰανουάριο τοῦ 2002» αναφέρει σχετικά η Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας στην ιστοσελίδα της.

Εκεί οι επισκέπτες και οι πιστοί μπορούν να θαυμάσουν και να προσκυνήσουν μια σειρά εικόνων όπως:

Χριστοῦ Παντοκράτορος (1864) Παναγίας Ἐλεούσας (1864) Κοίμηση τῆς Θεοτόκου (τέλος 19ου αἰῶνος) Ἃγιος Ἰωάννης Πρόδρομος(1865) Μεταμόρφωση τοῦ Σωτῆρος (1868) Ἃγιος Νικόλαος (1865) Εἰσόδια τῆς Θεοτόκου (1876) Τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν (1876) Εἰκόνα Χριστοῦ Μέγα Ἀρχιερέως (1898)

Λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στη Νέα Τρίγλια

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμούν οι κάτοικοι της Ν. Τρίγλιας στον ιερό ναό της Παντοβασίλισσας την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στον επιτάφιο της Παναγίας προσκυνούν εκατοντάδες πιστοί, ενώ μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό γίνεται περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Ν. Τρίγλιας.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντοβασίλισσας («τῶν Πάντων Βασίλισσας») δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Τρίλια της Μ. Ασίας για να τιμήσουν αφενός τον Ναό της Παντοβασίλισσας Τριγλίας, αφετέρου την Εικόνα της Παναγίας που έφεραν από εκεί και σήμερα φυλάσσεται στον ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Ραφήνας.

44r4.jpg

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στο Παλιούρι και το ξεχωριστό έθιμο

Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου, τιμάται κάθε χρόνο και στο Παλιούρι της Χαλκιδικής με πανηγύρι και γιορτή, ενώ η εκκλησία και η εικόνα της Παναγίας στολίζεται με λουλούδια και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας.

«Κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό μας μοιράζεται το παραδοσιακό σταρόγαλο, το οποίο προετοιμάζουν μέρες πριν οι γυναίκες του χωριού ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το σταρόγαλο το αναλαμβάνουν μόνο οι γυναίκες οι οποίες από την προηγούμενη χρονιά έχουν βάλει μετάνοια στην Παναγία» είχε αναφέρει σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα xalkidikipolitiki, τον Αύγουστο του 2021, η πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, Κυριακίδου Μέλα.

Με γίδα βραστή και κούμαρο στα Βράστανα

Η μεγάλη αυτή γιορτή του Δεκαπενταύγουστου δηλαδή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή καλύτερα η μετάσταση της από τη γη στον ουρανό, γιορτάζετε και στα Βράσταμα Χαλκιδικής. Υπάρχει ένα ξωκλήσι σε χώρο πανέμορφο γεμάτο πλατάνια και πουρνάρια. Εκεί καθημερινά τελούνται οι ακολουθίες με αποκορύφωμα την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια μια ομάδα νέων του χωριού “Oι Οικονομάδες” προσφέρουν το πατροπαράδοτο φαγητό μανέστρα με γίδα βραστή στα κάρβουνα. Την ημέρα αυτή στο χωριό προσφέρεται και το παραδοσιακό ποτό που παράγεται από το θαμνώδες φυτό την κουμαριά και ονομάζεται “κούμαρο”.

Στην Τρίγλια, τιμούν τον Δεκαπενταύγουστο με κατάνυξη στον Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας, πραγματοποιώντας μάλιστα και περιφορά του επιταφίου της Παναγίας.

Σε ανάλογο κλίμα και στην Κρυοπηγή, τον Πολύγυρο και το Λάκκωμα Χαλκιδικής.

*με πληροφορίες από halkidikinews.gr / xalkidikipolitiki.com

*Πηγή φωτογραφίας: halkidikinews.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα