Ελλάδα

Χαλκιδική: Η διώρυγα που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες

Θαμμένη από τα ιζήματα στον χρόνο, είναι το μοναδικό αποτύπωμα των Περσών στην Ευρώπη πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια.

Parallaxi
χαλκιδική-η-διώρυγα-που-αποτελεί-πόλο-742613
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/Χαλκιδική

Ο σχεδιασμός για οριζόντιο εμβολιασμό σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων έχει πλήρη επιτυχία και έως τα τέλη Απριλίου το μικρό νησί της Αμμουλιανής αναμένεται να είναι πλήρως θωρακισμένο έναντι της πανδημίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο. Η εντατικοποίηση των προσπαθειών εν όψει της τουριστικής περιόδου συνοδεύεται από ένα ακόμη εγχείρημα που αγγίζει το ιστορικό παρελθόν της πατρίδος του Αριστοτέλη.

Θαμμένη από τα ιζήματα στον χρόνο, η διώρυγα του Ξέρξη είναι το μοναδικό αποτύπωμα των Περσών στην Ευρώπη πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια.  Η  θέση της προσδιορίζεται μεταξύ των χωριών Νέα Ρόδα και Τρυπητή. Η ανάδειξη του σε ιστορικό τόπο εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου, όπως εξηγεί ο κ. Βαλιάνος.

Ο ισθμός θυμίζει τον Πέρση διοικητή Μαρδόνιο, ο οποίος το 492 π.Χ., έχασε 300 πλοία και 20.000 άντρες, που διαλύθηκαν από μια καταιγίδα πάνω στα βράχια της χερσονήσου του Άθω, κατά τη διάρκεια της πρώτης περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο λόγος της διάνοιξης του ισθμού από τον Ξέρξη, εννέα χρόνια αργότερα, κατά την δεύτερη εισβολή στην Ελλάδα το 483 π.Χ.. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς ήταν η αλαζονεία που ώθησε τον Ξέρξη στην όλη επιχείρηση, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και επίδειξης ισχύος στους κατοίκους της Χαλκιδικής. Το σημείο που ανοίχτηκε η διώρυγα, μήκους 12 σταδίων κατά τον Ηρόδοτο, σήμερα είναι σκεπασμένο με έλη, καλαμιές και καλλιέργειες. Τίποτα δεν θυμίζει την αρχαία κατασκευή, το πλάτος της οποίας ήταν περί τα 30 μέτρα και το μέγιστο βάθος γύρω στα 15 μέτρα.

Με την ολοκλήρωση του καναλιού, ο περσικός στόλος έφτασε στο Αιγαίο, όπου ενώθηκε με τα στρατεύματα που είχαν ακολουθήσει την χερσαία διαδρομή από τα βόρεια.  Οι στρατιώτες του Ξέρξη εισέβαλαν βαθιά στην ελληνική επικράτεια, αλλά επρόκειτο να ακολουθήσουν οι ήττες των Περσών στην Σαλαμίνα και τις Πλαταιές. Το κανάλι ξεχάστηκε και μαζί του έσβησε η φευγαλέα παρουσία των Πέρσων στην Ευρώπη. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν ενενήντα χρόνια για να γονατίσει η αυτοκρατορία τους στον Αλέξανδρο, ο οποίος κατάλαβε ότι ο εξ ανατολών εχθρός αποτελούσε μόνιμη απειλή που έπρεπε να διαλυθεί οριστικά.

Ρεπορτάζ: ert.gr

Τουρισμός: Στροφή στον Έλληνα τουρίστα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα