Επικαιρότητα

Χαλκιδική-Εικόνες: Προέκταση πεζοδρόμου για… survivors στη Σίβηρη

Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση που μετατράπηκε σε φιάσκο, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τα βάζουν με το Δήμο Κασσάνδρας

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χαλκιδική-εικόνες-προέκταση-πεζοδρό-1013798
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αναβρασμός επικρατεί στους κατοίκους της Σίβηρης Χαλκιδικής για την εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα έξω από τις ιδιοκτησίες τους, μία κατάσταση που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η προέκταση του πεζοδρόμου που επιχειρείται στην περιοχή, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι όντως ήταν μία σωστή απόφαση, που συνοδεύτηκε μάλιστα από ξήλωμα παράνομων περιφράξεων, όμως επί της ουσίας θεωρούν ότι καταλήγει σε φιάσκο και μία απίστευτη ταλαιπωρία για τους ίδιους.

Όπως καταγγέλλουν, μία ανηφορική διαδρομή στην οποία η δημοτική αρχή θα παρέμβαινε για να τη βελτιώσει και να την κάνει προσβάσιμη ακόμα και σε άτομα με κινητικά προβλήματα, έχει μετατραπεί σε έναν ατελείωτο βούρκο εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα εξοχικά τους, οι ιδιοκτήτες βλέπουν να έχει δημιουργηθεί μία υψομετρική διαφορά 1 μέτρου από τα σπίτια τους και την προέκταση που προέκυψε από τη μεταφορά των χωμάτων από έναν άλλον οικισμό στο συγκεκριμένο σημείο.

«Όμβρια ύδατα, λάσπη, νερά από μπαλκόνια και ποτιστικά. Όχι άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά ούτε και εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από το σημείο. Μόνο εάν φοράς αρβύλες μπορείς να περάσεις» σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής και προσθέτουν:

«Η όλη παρέμβαση έγινε με αργοπορία πέντε ετών. Μπορεί να υπήρχε καλή θέληση ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση και άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά οι ζημιές που έχουν πλέον γίνει έχουν μετατρέψει το σημείο σε άβατο για όλους μας».

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην περιοχή στρέφουν τα βέλη τους κατά της δημοτικής αρχής, αφήνοντας αιχμές για… δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Όλοι οι πεζόδρομοι θα έπρεπε να είναι σε μία ευθεία, ούτε να έχουν στροφές, ούτε να υπάρχει μία τέτοια κλίση. Περιμέναμε πώς και πώς την προέκταση, αλλά αντί να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, τελικά έγιναν χειρότερα.

Δεν φαίνεται να νοιάζεται η δημοτική αρχή. Έκαναν ότι έκαναν για να δείξουν ότι απλώς ξόδεψαν ένα κονδύλι και να μπορούν να το δικαιολογήσουν.

Μήπως επειδή κάποιοι από εμάς δε ψηφίζουμε εκεί τα περνάμε όλα αυτά; Κάποιοι που έχουν μαγαζιά και άλλα συμφέροντα δεν τους… ακουμπάνε καθόλου.

Και άλλοι μαγαζάτορες αναγκάζονται να ανοίξουν τρύπες για να μην πηγαίνει η λάσπη μέσα στις επιχειρήσεις τους».

Παρεμβαίνει με χαλίκι ο Δήμος και θα το φτιάξει από… Οκτώβρη

Ενήμερος φυσικά για όλη τη… φασαρία που έχει δημιουργηθεί είναι ο Δήμος Κασσάνδρας. Οι παρεμβάσεις με το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων έγιναν κατόπιν εισαγγελικών αποφάσεων.

Ωστόσο, από πλευράς Δήμου δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην κατασκευή του σημείου, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το έργο.

Θεωρούν ότι είναι ιδανικότερο οι όποιες παρεμβάσεις να συνεχιστούν από το φθινόπωρο και όχι μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση σε ιδιοκτήτες, επιχειρήσεις και παραθεριστές, λόγω των εργασιών.

Γι’ αυτό το λόγο θα προσπαθήσουν ρίχνοντας χαλίκι να βελτιώσουν την προσβασιμότητα.

«Αρχίσαμε τις ενέργειες να κινηθούμε νομικά»

Οι ενέργειες του Δήμου δεν καθησυχάζουν πάντως τους κατοίκους που θεωρούν αδιανόητο να παραμείνουν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση όλο το καλοκαίρι και να περιμένουν έως τον Οκτώβριο για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

«Είναι δυνατόν σε μία τέτοια κλίση να μπει χαλίκι; Πώς θα έχουμε πρόσβαση» αναρωτιούνται οι κάτοικοι.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες για να κινηθούν νομικά με εξώδικο κατά του Δήμου Κασσάνδρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα