Χαλκιδική: Επιμήκυνση της περιόδου αλλά διακοπές με κουζινάκια

Ακυρώσεις Ελλήνων μετά τις βροχές και κρατήσεις από Βαλκάνιους, τα κύρια χαρακτηριστικά των ημερών

Γιώργος Σταυρακίδης
χαλκιδική-επιμήκυνση-της-περιόδου-αλ-903936
Γιώργος Σταυρακίδης

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην Χαλκιδική, βλέποντας πως η χρονιά ήταν εξαιρετικά αποδοτική και με δυνατότητες να συνεχιστεί έτσι μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.

Μπορεί οι Έλληνες να έχουν φύγει από τις παραλίες της Χαλκιδικής και να περιορίζονται μερικοί, ακόμα, στα τελευταία Σαββατοκύριακα της πρόσκαιρης απόδρασης, όμως οι ξένοι τουρίστες όχι μόνο συνεχίζουν να κάνουν τις διακοπές τους, αλλά κάνουν και νέες κρατήσεις για τους μήνες του φθινοπώρου.

Το καλοκαίρι του ’22 ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, αγγίζοντας ποσοστά του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και αξιοποιώντας όλες τις ανάγκες των Ελλήνων και ξένων τουριστών, μετά από δύο καλοκαίρια υπό τη σκιά του covid-19.

«Θα μπορούσα να πω ότι είναι μια χρονιά που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Θέλω να πιστεύω ότι συγκριτικά με το 2019, είναι ένα έτος αναφοράς. Χαρακτηριστικά θα πω ότι από τις 10 Ιουλίου ήταν διαρκώς σαν Αύγουστος με τον κόσμο που είχαμε. Το είχαν ανάγκη και τα μαγαζιά της περιοχής, αν και υπάρχει και λίγη γκρίνια λόγω χαμηλού εισοδήματος.» λέει στην Parallaxi ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, προσθέτοντας πως «Προσπαθούμε να συνέλθουμε από έναν Αύγουστο πολύ δυνατό τουριστικά. Τα ξενοδοχεία θα κλείσουν 3 με 5 Νοεμβρίου κι αυτό είναι πρωτόγνωρο! Αυτή τη στιγμή, ο Σεπτέμβρης είναι γεμάτος μέχρι το τέλος του κι ο Οκτώβρης είναι αρκετά καλά. Η πληρότητα είναι πάνω από 75%. Σχετικά με τη ζήτηση, μια καλή περίπτωση είναι μία ακόμα αργία που έχουν το επόμενο διάστημα οι Βούλγαροι, οπότε θα έχουμε κι άλλο κόσμο από εκεί» Τα παραπάνω, επιβεβαιώνει και ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής, βάζοντας στη συζήτηση και τις πρόσφατες, μεγάλες βροχές της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την ίδια μέρα των βροχών, δέχτηκαν τα ξενοδοχεία πολλά τηλεφωνήματα για ακυρώσεις, από εκείνους που φοβήθηκαν την εξέλιξη του καιρού.

«Αυτή τη στιγμή τα καταλύματα έχουν μια πληρότητα 60 με 70%, αλλά χάλασε η ροή λόγω καιρού. Είχαμε πολλές ακυρώσεις και επιστροφές με πελάτες που ακύρωσαν και έφυγαν νωρίτερα λόγω του καιρού. Μας έκανε δηλαδή ζημιά η βροχή, αλλιώς πιστεύω μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι θα ήταν γεμάτοι. Χαρακτηριστικά να σας πω πως όταν ήρθε το sms το βράδυ της περασμένης Κυριακής για τα καιρικά φαινόμενα, ενημερώθηκε ο κόσμος και χθες το βράδυ δεχτήκαμε αρκετές ακυρώσεις. Έλληνες πλέον δεν υπάρχουν. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν το τελευταίο. Τώρα, κυρίως είναι Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι που παραδοσιακά κάνουν διακοπές τον Σεπτέμβριο. Επίσης, περιμένουμε κάποιους γερμανόφωνους που θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου να έρχονται. Το καλό είναι ότι επιστρέφουμε σε εκείνες τις χρονιές που τα καταλύματα μένουν ανοιχτά μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι θα είναι ανοιχτοί όλο τον Οκτώβριο.»

xalkidiki.jpg

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΦΕΤΟΣ

«Επιστρέφουμε στα κουζινάκια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία των τουριστών αυτό το καλοκαίρι για την ενεργειακή κρίση και κατά συνέπεια την οικονομική δυσχέρεια, αλλά και την… απουσία των Ελλήνων από τις πολυήμερες διακοπές στην Χαλκιδική, εξηγώντας τους λόγους.

«Υπάρχει αισθητή διαφορά στη συμπεριφορά του μέσου τουρίστα σε σχέση με παλιότερα, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που ακολουθεί. Οι τουρίστες φέτος, είχαν τα χρήματα για τη διαμονή, αλλά σε σχέση με άλλες χρονιές είδαμε να μην μετακινούνται σε άλλες παραλίες όπως γινόταν πάντα, φαινόταν δηλαδή στους δρόμους αυτό. Προφανώς λόγω του πετρελαίου και της βενζίνης που ανέβηκε πολύ η τιμή τους, ενώ οι επισκέψεις των τουριστών στην εστίαση ήταν αισθητά μειωμένες. Χαρακτηριστικά, οι Ρουμάνοι που πάντα τρώγανε έξω τις πέντε από τις εφτά μέρες, φέτος τους είδαμε να τρώνε έξω μόνο δύο μέρες. Την τιμητική τους είχαν τα σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος επέστρεψε στα κουζινάκια των δωματίων. Φέτος, είδαμε χαρακτηριστικά που χρόνια είχαμε να δούμε, όπως πχ παλιότερα οι Σέρβοι φέρνανε τρόφιμα από τη χώρα τους και ήταν κάτι που σχολιάζαμε τότε, φέτος το είδαμε να γίνεται και από τους Ρουμάνους που είναι ισχυροί οικονομικά.

toyristes-ellada.jpg

«ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»

«Οι Έλληνες έχουν προσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως.» λέει ο πρόεδρος ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής, «Από την εμπειρία που έχω, από τους Έλληνες που ερχόντουσαν, αρκετοί χρησιμοποιούσαν κουζίνα και μαγειρεύανε. Κάτι που παραδοσιακά δεν το κάνανε παλιά, ποτέ. Δηλαδή, ο Έλληνας προτιμούσε να μειώσει τις διακοπές του, αλλά συνέχιζε να έχει το πρωινό του έξω, τον καφέ του έξω, το εστιατόριο του. Τώρα πια, και οι Έλληνες μαγειρεύουν στο δωμάτιο. Φέτος βέβαια, Έλληνες στη Χαλκιδική δεν είχαμε πολλούς, για δύο λόγους: Δεν προλάβανε να κλείσουν τελευταία στιγμή γιατί είχαν προλάβει και είχαν κάνει προκρατήσεις οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι και ταυτόχρονα, δεν συμμετείχαν πάρα πολλά καταλύματα αυτή τη χρονιά στον Κοινωνικό Τουρισμό γιατί εκκρεμεί η πληρωμή από πέρυσι και σε αυτό σίγουρα φταίει το κράτος. Άλλαξε βέβαια, με μία προπληρωμένη κάρτα στο «Τουρισμός για όλους», αλλά εμείς ζητήσαμε να είναι παντού προπληρωμένη κάρτα για όλα τα κοινωνικά προγράμματα από εδώ και πέρα, οπότε και η επιχείρηση να μπορεί να εισπράττει και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και κάποιες άλλες υπηρεσίες.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα