Χαλκιδική – Γέφυρα Συκιάς: Από το 2020 τη χτίζουν, αλλά γκρεμίζεται
Για το έργο υπάρχουν συμβάσεις σχεδόν 5 εκατομμυρίων, αλλά οι εργασίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και στάσιμες
Την αίγλη από της Άρτας το Γιοφύρι, έχει ζηλέψει η γέφυρα στο ρέμα της Συκιάς Χαλκιδικής, που εδώ και χρόνια χτίζεται και σε κάθε νεροποντή καταρρέει, λες και την έχουν κατασκευάσει από πηλό και άχυρο.
Πρόκειται για μία γέφυρα μείζονος σημασίας για την περιοχή της Συκιάς, καθώς συνενώνει μία ολόκληρη περιοχή του χωριού, όπου μάλιστα βρίσκεται και το σχολικό συγκρότημα, στο οποίο φοιτούν πάνω από 400 μαθητές.
Οι περιπέτειες με τη γέφυρα της Συκιάς δεν είναι τωρινές. Χρόνια τώρα η περιοχή πάσχει από έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σε κάθε δυνατή καταιγίδα τα προβλήματα είναι τεράστια και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Στις αρχές του χρόνου το τελικό χτύπημα δόθηκε από την καταιγίδα Διομήδης. Μάλιστα μέρος το οδοστρώματος υποχώρησε και κατάπιε ένα ολόκληρο αυτοκίνητο. Ευτυχώς ο οδηγός πρόλαβε και βγήκε σώος από το ΙΧ. Οι κάτοικοι αντιδρώντας βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας άμεσα αποκατάσταση της γέφυρας και του δρόμου.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Συκιάς Χαλκιδικής, είχαν αποστείλει επιστολή προς τους αρμοδίους, εκφράζοντας την αγανάκτηση των κατοίκων για την αδιαφορία της πολιτείας σχετικά με την ανακατασκευή της γέφυρας, η οποία, όπως τονίζεται, «αποτελεί τον μόνο δρόμο για την πρόσβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες».
Τον περασμένο Μάρτιο, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι «το πρόσφατο τραγικό ατύχημα με γονέα, του οποίο το αυτοκίνητο βυθίστηκε αιφνίδια σε ρωγμάτωση του οδοστρώματος, πλησίον της γέφυρας, δεν συγκίνησε τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια υπόσχονται έργα διευθέτησης, στερέωσης κι αντιπλημμυρικής θωράκισης αλλά δεν τα υλοποιούν».
Όπως προκύπτει δηλαδή εδώ και 4 χρόνια το θέμα συζητείται στο δήμο Σιθωνίας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα.
Οσμή σκανδάλου σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σήμερα, μετά και τις πρόσφατες νεροποντές η γέφυρα της Συκιάς έχει σχεδόν καταρρεύσει και έχει αχρηστευτεί εντελώς.
Σε συνέχεια των παρεμβάσεων της για το ζήτημα, η βουλευτής Χαλκιδικής στις αρχές Αυγούστου επανήλθε με νέα επερώτηση στη Βουλή, θέτοντας όμως σε νέα βάση το όλο ζήτημα. Όπως ανέφερε και στην Parallaxi, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να παρέμβουν για το θέμα και να δώσουν απαντήσεις, καθώς για το έργο μέχρι σήμερα υπάρχουν συμβάσεις σχεδόν 5 εκατομμυρίων (3,7 εκατομμύρια το 2020 και 1,3 εκατομμύρια το 2022), ενώ οι εργασίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και στάσιμες.
Όπως τονίζει, «παρόλο που πριν από δυο και πλέον χρόνια ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, φωτογραφίζονταν υπογράφοντας σύμβαση διευθέτησης με συγκεκριμένο εργολάβο και θριαμβολογούσε για ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα το έργο έχει περιέλθει σε αξιοθρήνητη κατάσταση, χωρίς κανείς να γνωρίζει που πήγαν τα χρήματα. Κατέρρευσε η παλαιά γέφυρα, κατέρρευσε το παρακείμενο οδόστρωμα, παρασέρνοντας ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και τώρα καταρρέουν και τα παλαιά τειχία του ρέματος, εξαιτίας των εσφαλμένων τεχνικών χειρισμών».
Σημειώνει δε πως «κανείς δεν γνωρίζει που ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ και ποια ακριβώς έργα πραγματοποίησε ο εργολάβος, ο οποίος κατέστρεψε τις παλαιές διευθετήσεις, με τεράστιο πλέον κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει οσμή σκανδάλου στην υπόθεση, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές.
Χατζηγιάννης: Εδώ και δύο χρόνια που έχει αναλάβει ο εργολάβος και δεν έχει γίνει τίποτα
Κατηγορηματικός για το θέμα είναι και ο κοινοτικός σύμβουλος Συκιάς, Νίκος Χατζηγιάννης, που τόνισε στην Parallaxi, ότι πλέον το πρόβλημα της γέφυρας ενόψει και του χειμώνα, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους κατοίκους και τους μαθητές .
Όπως εξηγεί, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας έχει τοποθετηθεί μία πεζογέφυρα για τη διέλευση των πεζών, αλλά αυτή καταλήγει μέσα στο δρόμο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος από τα αυτοκίνητα. Επίσης, αναφέρει ότι εναλλακτικά υπάρχει μία ακόμη μία μικρή γέφυρα σε χωματόδρομο, η οποία όμως είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
«Κάνανε μία παρέμβαση με πεζογέφυρα για να περνάει ο κόσμος, η οποία όμως καταλήγει μέσα στο δρόμο με την ράμπα να βρίσκεται μέσα στο δρόμο. Είναι άκρως επικίνδυνη και έχω στείλει έγγραφο στην αστυνομία» τονίζει και επισημαίνει ότι «εδώ και δύο χρόνια που έχει αναλάβει ο εργολάβος και δεν έχει γίνει τίποτα, Η γέφυρα σήμερα είναι σε αχρηστία καθώς από το πρόσφατο πλημμυρικό φαινόμενο έπεσαν και τα πλαϊνά τσιμέντα»
Όσο για το σκάνδαλο, τονίζει ότι «ακούμε για το έργο διάφορα ποσά, αλλά η πρόοδος του έργου έχει προχωρήσει μόνο κατά 5%. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την περιφέρεια και τον αρμόδιο μηχανικό, από τον οποίο έχω ζητήσει ενημέρωση, όπως και από τον δήμο».
Ερώτηση και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπεύθυνη για το έργο, όπως αποδεικνύεται παρακολουθεί με εξαιρετική ψυχραιμία και εξ αποστάσεως το πρόβλημα.
Σε ερώτηση που κατατέθηκε, πρόσφατα από την περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, σχετικά με τις καταστροφές που έπληξαν και πάλι τη Συκιά, καλούνται ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, όπως και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το θέμα.
Αφού ζητείται να προχωρήσει άμεσα ο διαχειριστικός έλεγχος στον εργολάβο και στις εργασίες που έχουν γίνει, μέσω της ερώτησης τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο ρέμα και στην προβληματική γέφυρα της Συκιάς και τι ύψος κονδυλίων έχει απορροφηθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις;
- Γιατί παρά τα υλοποιούμενα έργα σημειώθηκαν και πάλι πλημμύρες και καταστροφές στο ρέμα της Συκιάς;
- Υπήρξε πράγματι σωρεία κακοτεχνιών στο υλοποιούμενο έργο;
- Υπάρχουν ευθύνες του αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Γιώργου;
- Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την επίλυση των ευρύτερα και κατ’ επανάληψη διαπιστωμένων ελλείψεων προσωπικού των υπηρεσιών της Π.Ε. Χαλκιδικής, ώστε να μη διώκονται απλοί υπάλληλοι της Περιφέρειας για τις πολιτικές ανεπάρκειες της διοίκησης;
- Προτίθεστε να ενημερώσετε αναλυτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας;