Top

Χαοτική κατάσταση σε Γάζα, Ιερουσαλήμ – Το χρονικό της «ματωμένης» Δευτέρας

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους και τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα

Parallaxi
χαοτική-κατάσταση-σε-γάζα-ιερουσαλήμ-758173
Parallaxi
Πηγή: ΑΠΕ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας.

«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα σήμερα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός καταμετρούσε 150 επιθέσεις με ρουκέτες. Δεκάδες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, διαβεβαίωσε.

Τα ισραηλινά αντίποινα ήταν εξαιρετικά πολύνεκρα. Σε πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η εφημερίδα Jerusalem Post έκανε λόγο για οκτώ μέλη της Χαμάς νεκρά.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχει φθάσει στο κόκκινο τις τελευταίες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Αλ Κουντς – τραυματίστηκαν σε επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή οι πιστοί τριών θρησκειών, το Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, ή Ευγενές Ιερό, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε 130 «στρατιωτικούς στόχους» και σκότωσε 15 παλαιστίνιους μαχητές

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου διεξήχθησαν 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσα από το πρωί της Δευτέρας

Είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια στον ναό, αλ-Ακσα, ο οποίος για το Ισλάμ θεωρείται το τρίτο ιερότερο μέρος στον πλανήτη. Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στον ιερό ναό που βρίσκεται στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και τραυμάτισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ.

Σύμφωνα με το Ισραήλ οι αστυνομικοί διατάχθηκαν να εισβάλλουν στο τέμενος για να διώξουν τους Παλαιστίνιους ταραξίες, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες προς τους ισραηλινούς αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και 228 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι μεταφερθεί στο νοσοκομείο, οι επτά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Από την πλευρά του το Ισραήλ έκανε λόγο για 21 τραυματίες αστυνομικούς.

Επειτα από τις συμπλοκές επιθέσεις ανακοινώθηκε πως η ετήσια παρέλαση των νέων Ισραηλινών για να γιορταστεί η «Ημέρα της Σημαίας», ματαιώθηκε. Σημειώνεται πως για τους Παλαιστίνιους η συγκεκριμένη εκδήλωση θεωρείται καθαρή πρόκληση.

Τελεσίγραφο από την Χαμάς και εκτόξευση ρουκετών

Στον απόηχο των επεισοδίων η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, εξέδωσε τελεσίγραφο προς το Ισραήλ, για να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή γύρω από τον ιερό ναό και από τη γειτονιά του Σεΐχ Τζαράχ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά το πέρας του τελεσίγραφου (στις 18:00 το απόγευμα) από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, οι επιθέσεις έγιναν ως απάντηση στα «εγκλήματα και την επιθετικότητα του Ισραήλ».

Ο στρατός του Ισραήλ τόνισε πως από τη Γάζα εκτοξεύθηκαν 7 ρουκέτες, η μία εκ των οποίων αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας. Αργότερα το βράδυ η Χαμάς υποστήριξε πως περισσότερες από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά τη Δευτέρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Επειτα από τις ρίψεις ρουκετών, εκκενώθηκε το Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ, γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων.

Το Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος

Η απάντηση του Ισραήλ στην Χαμάς ήταν άμεση και αιματηρή. Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος σε «στρατηγικά σημεία», όπως ο ίδιος ανέφερε. Τα εναέρια χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους εκ των οποίων τα 9 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίας Υγείας της Γάζας.

Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 67. Η Χαμάς ανέφερε πως ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας από τους διοικητές της. Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «χτύπησε» επίσης δύο εκτοξευτήρες πυραύλων και δύο σταθμούς παρατήρησης που ανήκουν στη Χαμάς. Οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γαζας που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σοκάρουν.

Το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασε νέος κύκλος βίαιων επεισοδίων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Πλατεία Τεμενών, Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να επιτεθούν στους προσκυνητές στο αλ-Ακσά για ακόμα μία φορά. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι αστυνομικοί στόχευαν προσκυνητές που εγκατέλεψαν το συγκρότημα. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Τι οδήγησε στην αιματηρή Δευτέρα

Εδώ και ημέρες η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και άπαντες ανέμεναν πως η κορύφωση θα έρθει τη Δευτέρα («Ημέρα της Σημαίας», όπερ και εγένετο. Οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή προέρχονται από πολλούς ακόμα παράγοντες εκτός φυσικά από το μόνιμο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Παλαιστινίων και Ισραηλινών για πολλές δεκαετίες. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι κατεχόμενο και το διεκδικούν ως πρωτεύουσα ενός δικού τους ανεξάρτητου κράτους, ενώ το Ισραήλ έχει ανακηρύξει ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του (την προσάρτησε το 1980).

Από την έναρξη του Ραμαζανιού στα μέσα του περασμένου Απριλίου οι εντάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν κλιμακωθεί από μία σειρά γεγονότων. Ωστόσο, Κύρια αιτία της έντασης είναι η απειλούμενη έξωση περίπου 70 Παλαιστινίων οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (συνοικία Σεϊκ Τζαρά) από Εβραίους εποίκους, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η γη τους ανήκει.

Αφότου ξεκίνησε το Ραμαζάνι, συγκρούσεις άρχισαν να ξεσπούν τις νύχτες ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μπάρες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί έξω από την Πύλη της Δαμασκού.

Επιπλέον, η κατάσταση χειροτέρεψε όταν Εβραίοι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν πορεία κοντά στην ίδια περιοχή για να διαμαρτυρηθούν για βίντεο που έδειχνε Παλαιστίνιους να επιτίθενται σε υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους. Ακολούθησαν επιθέσεις Εβραίων εξτρεμιστές κατά Παλαιστινίων.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα