Top

Χαρδαλιάς: Από 18 Μαΐου οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα αν όλα πάνε καλά

Όσα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας.

Parallaxi
χαρδαλιάς-από-18-μαΐου-οι-μετακινήσεις-571337
Parallaxi
στιγμιότυπο youtube

Στις επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνεχίζονται «για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», αλλά και στην «ανεύθυνη» συμπεριφορά κάποιων που «μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες» αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας.

Στόχος, όπως είπε, είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να προχωρήσουμε στην σταδιακή άρση των μέτρων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ότι έχουμε πετύχει με κόπο μέχρι στιγμής.

Ανακοίνωσε ότι στην ηπειρωτική χώρα οι μετακινήσεις, αν, όπως είπε, όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν από την 18η Μαΐου. Για τα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις το προσεχές διάστημα. Υπενθύμισε ότι στην παρούσα φάση οι μετακίνηση μεταξύ νομών επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους. Για τροφοδοσία, για λόγους υγείας, που αποδεικνύονται με ανάλογα έγγραφα και για επαγγελματική απασχόληση, που πάλι αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί, γι’ αυτό και η άρση των μέτρων, γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης του κάθε βήματος και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που απαιτείται», τόνισε ο υφυπουργός.

Συγκεντρώσεις στις πλατείες

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά «σε αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι «ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία». Εκτίμησε ότι κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες και «κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Αυτή η στάση, είπε, δεν είναι ανεκτή από την κοινωνία, την Πολιτεία και τους πολίτες.

Όπως είπε, έχουμε κατορθώσει με πολλές θυσίες να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου και υπάρχει «ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμούς της νόσου. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης».

Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών

«Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. «Και το ότι δεν της ζήσαμε οφείλεται καθαρά ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει το στόχο μας, «έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, η οποία έως τώρα έχει αποτελέσματα. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι η μάχη έχει κριθεί». Όπως είπε, ότι έχουμε καταφέρει το οφείλουμε στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία, που έχουμε δείξει στην τήρηση, των κανόνων. «Έτσι μπορέσαμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και να βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια αποφασιστικότητα, πειθαρχία, προσήλωση στο στόχο επιβάλλεται να δείξουμε και σε αυτήν τη φάση, της νέας μας προσπάθειας».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα