Top

Χαρδαλιάς: Έως και 7πλασιασμός κρουσμάτων σε νησιά

Σε ποιες περιοχές ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ.

Parallaxi
χαρδαλιάς-έως-και-7πλασιασμός-κρουσμά-636178
Parallaxi
Εικόνα: Στιγμιότυπο Βίντεο

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων στα νησιά σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.

Την ίδια ώρα αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών πολλές και της Αττικής, ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Αποκάλυψε μάλιστα πως σε περιοχές που «κοκκινίζουν» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self και ένα rapid. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ακόμα δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όπως ανέφερε έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε, τηρώντας με προσοχή όλα τα μέτρα.

Άνοδος έως και 700%

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά για το πως έχει αυξηθεί η διασπορά σε μία μόλις εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο αυξήθηκαν 300%, στην Ίο 500%, και στην Πάρο 700%.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς: «Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες.

Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί. 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου.

Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί: 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου.

Την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, 55 από 9, έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη 56 από 24 και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο, 72 από 9».

Προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ανακοινώθηκαν νέα μέτρα σε αυτές τις έξι περιοχές, που αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στην εστίαση

Επιπλέον από αύριο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο testing.

Έτσι από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα υποχρεούνται εκτός από self test να κάνουν και rapid test κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα.

Τσιόδρας: Κάποιοι χρησιμοποιούν τα fake news για να αρνηθούν τις ευθύνες τους

Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown

Όπως όλα δείχνουν αυτά τα νέα μέτρα επιχειρούν να περιορίσουν τη διασπορά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να οδηγηθούμε σε νέα τοπικά lockdown.

Αυτό φαίνεται από την απάντηση του κ. Χαρδαλιά σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.

Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Οι έξι αυτές περιοχές αποτελούν από τους σημαντικότερους τουριστικούς περιορισμούς της χώρας και τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown θα φέρουν ισχυρό πλήγμα στην τουριστική οικονομία.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας επιβεβαιώνεται και από τους επικαιροποιημένους χάρτες του ECDC.

Με βάση τα στοιχεία των δύο προηγούμενων εβδομάδων Κρήτη και Αττική βρίσκονται στο «πορτοκαλί» στον συνδυαστικό χάρτη αριθμού κρουσμάτων και θετικότητας, ενώ «κίτρινες» είναι οι Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Επτάνησα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα