Χαρδαλιάς: Τι απαντά στις καταγγελίες των κατοίκων της Εύβοιας για τα εναέρια μέσα

Πόσα υπάρχουν και ποια πραγματοποιούν πτήσεις.

Parallaxi
χαρδαλιάς-τι-απαντά-στις-καταγγελίες-798301
Parallaxi

ευβοια φωτιά

Στις καταγγελίες των κατοίκων της Ευβοιας για έλλειψη εναέριων μέσων κατά την καταστροφική πυρκαγιά απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, η χώρα διαθέτει 73 εναέρια μέσα, ωστόσο επιχείρησε να διευκρινίσει κάποια πράγματα που αφορούν στις πτήσεις που πραγματοποιούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα ανήκουν σε συντονιστικά κέντρα, ενώ άλλα ειδικεύονται στη μεταφορά προσωπικού.

Από τα 67, όπως είπε ο ίδιος, 6-7 εναέρια μέσα πραγματοποιούν συντηρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Από τα 60 που απομένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτά παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα 40 εναέρια μέσα που παραμένουν ενεργά «δεν πετούν όλα μαζί. Πετούν σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορέσουν να πετάξουν μετά».

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε μια εικόνα του πύρινου μετώπου στην Εύβοια, όπου διακρίνεται «ένα τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών». Όπως είπε, «όταν βρεθεί δίοδος, περνούν από μέσα ελικόπτερα και επιχειρούν».

Μάλιστα, ο έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση από την πρώτη στιγμή. «Σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών, σας θυμίζω ότι είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών».

Η τοποθέτηση του για την Βαρυμπόμπη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση για τα πύρινα μέτωπα απάντησε σε ερώτηση για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε στην κατηγορία για καθυστέρηση στον εντοπισμό της πυρκαγιάς και στην αντιμετώπισή της.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρχικά εξήγησε ότι κάθε μέρα υπάρχει εναέρια επιτήρηση από τους τράκτορες (τα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη) στην Αττική. Συνήθως σηκώνονται στις 11 η ώρα το πρωί, πετάνε για 2 με 2,5 ώρες, ενώ στη συνέχεια επιστρέφουν για μια περίπου ώρα για ανεφοδιασμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι εκείνη τη μέρα, στις 3 Αυγούστου, η μέγιστη θερμοκρασία είχε προβλεφθεί ότι θα είναι στις 3 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να σηκωθούν οι τράκτορες στις 2 η ώρα έτσι ώστε να υπάρχει εναέρια επιτήρηση εκείνη την κομβική ώρα.

Οι πρώτες ρίψεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπήρχαν 5 καναντέρ εκτός επιχειρήσεων, τα καναντέρ στην Ελευσίνα. Στις 13:22 δόθηκε σήμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι αμέσως δόθηκε εντολή στους τράκτορες να σηκωθούν (13:25). Στις 13:34 ήταν στον αέρα. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και έκαναν ρίψη νερού στις 13:44.

Η «Αφροδίτη» σηκώθηκε στις 13:35. Όμως, η φωτιά ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε, ακόμα, ότι δεν ισχύει ότι δεν υπήρχαν δυνατοί άνεμοι. Είπε ότι με βάση τον μετεωρολογικό σταθμό στο Τατόι, οι ριπές ανέμου έφταναν τα 6 μποφόρ. «Δεν είναι σωστό να αναφέρεται ο μέσος όρος της ημέρας», σημείωσε ο υφυπουργός.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα