Χαριλάου: Οι κάτοικοι ζητούν φανάρια στον κόμβο «καρμανιόλα», Παπαναστασίου και Βούλγαρη
Δεκάδες ατυχήματα έχουν συμβεί λόγω της έλλειψης φωτεινών σηματοδοτών, οδικής σήμανσης και διαβάσεων
Κάτοικοι της περιοχής Χαριλάου, ζητούν εδώ και χρόνια από τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες, οδική σήμανση και διαβάσεις σε ένα πολυσύχναστο κόμβο, όπου σημειώνονται δεκάδες ατυχήματα, αλλά το αίτημα τους παραμένει στα αζήτητα.
Πρόκειται για το σημείο όπου η οδός Βούλγαρη στο τέρμα της, συναντά την κεντρική οδό της περιοχής Χαριλάου, την οδό Παπαναστασίου, λίγα μόλις μέτρα από τον σηματοδότη των οδών Παπαναστασίου και Αγησιλάου και λίγες δεκάδες μέτρα από το τέρμα του ΟΑΣΘ της γραμμής 10, στο πάρκο της Νέας Ελβετίας.
Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένας πολυσύχναστος κόμβος, όπου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων αλλά και πεζών, ιδίως παιδιών και οικογενειών, καθώς ακριβώς δίπλα υπάρχουν τρία μεγάλα πάρκα, το πάρκο της Νέας Ελβετίας, το αθλητικό πάρκο με τα όργανα γυμναστικής στη γωνία Παπαναστασίου και Βούλγαρη, αλλά και το παρακείμενο πάρκο της οδού Καρδίτσας και Παπαναστασίου.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, τα ατυχήματα είναι συχνά, ευτυχώς μέχρι στιγμής όχι θανατηφόρα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή να αναπτύξει κανείς πολύ μεγάλες ταχύτητες. Επίσης οι κίνδυνοι για τα παιδιά αλλά και τα ζώα, είναι πολλοί, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα παιδιά να κινηθούν μόνα τους και να διασχίσουν το σημείο.
«Τα ατυχήματα είναι συχνά, κυρίως συγκρούσεις και τράκες μεταξύ οχημάτων, γιατί λόγω της έλλειψης φαναριών όσοι θέλουν να στρίψουν από την Παπαναστασίου ή τη Βούλγαρη, το κάνουν χωρίς έλεγχο από σηματοδότες» τονίζει η Α.Κ. που εργάζεται στο παρακείμενο μαγαζί βουλκανιζατέρ του Παπαφλωράτου και σημειώνει πως ο δήμος θα πρέπει να εξετάσει ακόμα και τη δημιουργία κυκλικού κόμβου.
«Ο κίνδυνος για τους πεζούς είναι μεγάλος ιδίως για τα παιδιά που παίζουν στα γύρω πάρκα. Διότι αν θέλει κανείς να διασχίσει την Βούλγαρη καθέτως ή να διασχίσει από την πλευρά της Βούλγαρη, την Παπαναστασίου, θα το κάνει με κίνδυνο γιατί δεν υπάρχει ούτε διάβαση, ούτε φωτεινός σηματοδότης», τονίζει ο Γιώργος 32 ετών, που βγάζει σχεδόν καθημερινά τον σκύλο για περίπατο στην περιοχή και βλέπει τι συμβαίνει.
Οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, καλώντας του αρμόδιους φορείς να τοποθετήσουν φανάρια, διαβάσεις και διαγραμμίσεις. Όμως από το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το θέμα παραμένει στα αζήτητα της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας των αιρετών.
Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, κάτοικος της περιοχής, έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια, μέσω εκκλήσεων και αιτήσεων σε Δήμο και Περιφέρεια, να λυθεί το πρόβλημα, αλλά όπως λέει «ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο». «Είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία της περιοχής, με πολλά ατυχήματα, υπάρχουν 4 πάρκα στην περιοχή και 3 σχολεία και κανείς δεν ασχολείται», τονίζει και αναφέρει πως σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «πρέπει πρώτα ο δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην οδική σήμανση και διαγράμμιση του κόμβου και μετά η Περιφέρεια να τοποθετήσει τα φανάρια», ενώ η λύση του κυκλικού κόμβου έχει αποκλειστεί καθώς από την Παπαναστασίου διέρχεται η γραμμή 10 της αστικής συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ».
«Είχα διαβεβαιώσεις τον περασμένο Μάρτιο, από το δήμο, ότι θα ξεκινούσαν τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Στο τέλος θα συμβεί κάποιο ατύχημα και όλοι θα δηλώνουν αναρμόδιοι όπως στα Τέμπη», σημειώνει χαρακτηριστικά, και αναφέρει ότι πηγαίνοντας ο ίδιος, προ ημερών, στην αρμόδια στην τεχνική διεύθυνση του δήμου, ενημερώθηκε πως δεν έχει προγραμματιστεί καμία παρέμβαση, ούτε εκκινήσει η απαραίτητη διαδικασία. «Το θέμα, όπως έμαθα, το συζήτησαν φιλοσοφικά και δεν πέρασε από την σχετική επιτροπή», σημειώνει χαρακτηριστικά.