Διεθνή

«Χάρτα της Ειδομένης»: Σε διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Στο επίκεντρο της διάσκεψης ο επαναπροσδιορισμός και η αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Parallaxi
χάρτα-της-ειδομένης-σε-διεθνή-διάσκ-837975
Parallaxi

Σε διεθνή διάσκεψη για τη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική συμμετέχει το Δίκτυο «Χάρτα της Ειδομένης».

Η «Ευρωπαϊκή – Μεσογειακή Διάσκεψη για την Αφήγηση του Μεταναστευτικού» διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο, στις 2 και 3 Νοεμβρίου στο Παρίσι από τον Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development) σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση και τη Λέσχη της Βενετίας (Club of Venice) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUROMED Migration 5. Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, υπεύθυνοι επικοινωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν κληθεί να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πρακτική για την προώθηση μιας πιο ισόρροπης και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αφήγησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού στη δημόσια σφαίρα στο πλαίσιο μια αποτελεσματικότερης και αειφόρου μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διάσκεψης βρίσκονται ο επαναπροσδιορισμός και η αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών, στο επικοινωνιακό πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η δυνατότητα υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής Χάρτας για την αφήγηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Η «Χάρτα της Ειδομένης», ένας κώδικας δεοντολογίας με 11 άρθρα, που υιοθετήθηκε πριν πέντε χρόνια από την ΕΣΗΕΜ-Θ και αναγνωρίστηκε από άλλες Ενώσεις Συντακτών στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον ΟΑΣΕ, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολλές ΜΚΟ αναφέρεται στον τρόπο που δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί αλλά και κρατικοί λειτουργοί θα πρέπει να χειρίζονται θέματα που σχετίζονται με πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Κοντολογίς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ρητορική του μίσους.

Την «Χάρτα της Ειδομένης» θα εκπροσωπήσει ο συντονιστής του Δικτύου, Παύλος Νεράντζης μέλος του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα