Χατζηδάκης: Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως την πιο βασική αλλαγή του νομοσχεδίου.

Parallaxi
χατζηδάκης-πώς-θα-λειτουργεί-η-ψηφιακ-470596
Parallaxi

Τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο σχολίασε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως την πιο βασική αλλαγή του νομοσχεδίου. «Και τα συνδικάτα και οι απλοί εργαζόμενοι έχουν δίκιο ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μαύρη και υποδηλώμενη εργασία, δεν καταγράφεται το ωράριο και οι υπερωρίες. Φέρνουμε μια πρόταση της ΓΣΕΕ και την υιοθετούμε, και ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις θα την θέσουμε σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα συνδέεται με έναν κεντρικό μηχανισμό στο υπουργείο ο οποίος θα παρακολουθεί τι γίνεται με κάθε εργαζόμενο. «Είναι το Εργάνη 2. Όταν η επιθεώρηση εργασίας κάνει ελέγχους, αμέσως θα πέφτουν καμπάνες. Για κάθε εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος θα είναι πρόστιμο 10.500 ευρώ» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μέσω των προδηλωμένων υπερωριών και των διευθετήσεων ωραρίου εργασίας, θα γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις.

Ακόμα, έκανε λόγο, ότι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν σύστημα, θα μπορούν να χτυπήσουν την κάρτα και μέσω του κινητού τους.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή «προκειμένου να σταματήσει η ιστορία με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν ότι ευνοούν ή αδικούν εργοδότες και εργαζομένους ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα».

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα