Διεθνή

Chaz: Η «αυτόνομη περιοχή» στο Σιάτλ- Ηρεμία την μέρα, ένταση το βράδυ

Οι αριστεροί λένε ότι είναι μια φιλήσυχη κοινότητα ακτιβιστών και επαναστατών. Οι δεξιοί θεωρούν ότι είναι μια αναρχική δυστοπία που κυβερνάται από έναν πολέμαρχο. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία στην Αυτόνομη Ζώνη Capitol Hill του Σιάτλ διαφέρει από μέρα σε νύχτα. Για πάνω από μια εβδομάδα, μια συλλογή τύπων Antifa, αναρχικών, ακτιβιστών «Black Lives […]

Parallaxi
chaz-η-αυτόνομη-περιοχή-στο-σιάτλ-ηρεμί-614741
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/ UNSPLASH

Οι αριστεροί λένε ότι είναι μια φιλήσυχη κοινότητα ακτιβιστών και επαναστατών. Οι δεξιοί θεωρούν ότι είναι μια αναρχική δυστοπία που κυβερνάται από έναν πολέμαρχο. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία στην Αυτόνομη Ζώνη Capitol Hill του Σιάτλ διαφέρει από μέρα σε νύχτα.

Για πάνω από μια εβδομάδα, μια συλλογή τύπων Antifa, αναρχικών, ακτιβιστών «Black Lives Matter» και αριστερών διαφόρων αποχρώσεων κατέλαβαν μια περιοχή έξι τετραγώνων γύρω από έναν εγκαταλελειμμένο αστυνομικό περίβολο στο κέντρο του Σιάτλ.

Η «Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ», ή CHAZ, είναι μια περιοχή χωρίς αστυνομία, στην οποία οι ιδέες της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να ανθίσουν και στην οποία οι κατακτητές ελπίζουν να αποδείξουν το όραμά τους για μια κοινότητα χωρίς αστυνομικούς και κοινωνικά δίκαια. Αυτό σύμφωνα με την Αριστερά.

Οι Δεξιοί έχουν ζωγραφίσει το CHAZ ως ένα επικίνδυνο κίνημα, και περιέγραψαν τη ζώνη ως μεταποκαλυπτική ερημιά, όπου κυριαρχούν οι πολέμαρχοι, η χρήση ναρκωτικών είναι έντονη και η διαφωνία συνθλίβεται με μια σιδερένια γροθιά.

Με βάση λογαριασμούς πίσω από τα οδοφράγματα, και οι δύο έχουν δίκιο.

Το Chaz την ημέρα

Η ζώνη οριοθετείται, αλλά τα σύνορά της δεν είναι κλειστά. Ως εκ τούτου, όποιος είναι αρκετά περίεργος μπορεί να περπατήσει κατευθείαν στο CHAZ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο εσωτερικό, η ατμόσφαιρα θυμίζει ένα τεράστιο πάρτι της γειτονιάς και πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή λειτουργούν κανονικά, αν και πίσω από τις βιτρίνες με τα “All Cops Are B ** tards” και “Reparations Now!” γκράφιτι.

Το εκλεκτικό πλήθος και η άθλια-κομψή αισθητική του CHAZ θυμίζει τη μακροχρόνια κοινότητα Freetown Christiania της Κοπεγχάγης, ή την απογοητευτική αποδιοργάνωση της περιοχής Red Light District του Άμστερνταμ τη δεκαετία του 1990.

Στην αναφορά του βίντεο για το RT America, ο τοπικός δημοσιογράφος Ζακ Μπουτσίνσκι επισκέφθηκε τη ζώνη τη Δευτέρα, περνώντας την «απόλυτα όμορφη» τοιχογραφία που τιμά τη μαύρη ζωή που χάθηκε από την αστυνομία και θαυμάζει την «υπέροχη τέχνη» που διακοσμεί τώρα την Pike Street. Όμως, πολλά αυτοκίνητα που σταθμεύουν στη ζώνη έχουν βανδαλιστεί πλήρως με συνθήματα.

Σύμπλεγμα σκηνών, δυνατή μουσική και αυτοσχέδιες συνεδρίες ραπ δίνουν στη ζώνη ένα μουσικό φεστιβάλ ζωντανή. Αλλά είναι επίσης ένα κέντρο εκλογής για τις αριστερές ιδέες, από την ειρηνική έως την τρελή. Ανά πάσα στιγμή, οι επισκέπτες του CHAZ μπορούν να βρουν ηλικιωμένους μαύρους κατοίκους που κηρύττουν φυλετική ανοχή, όπως ο χαμογελαστός πωλητής μπλουζών που είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος με το πόσα διαδηλωτές ήταν της «λευκής πειθούς».

Κάτω από καθαρούς ουρανούς ή τα νέφη που συνήθως συσχετίζονται με το Σιάτλ, το CHAZ κερδίζει καθημερινά πολλούς επισκέπτες. Η διάθεση στο CHAZ είναι «εντελώς ήρεμη», δήλωσε ο DeLoach στην RT την περασμένη εβδομάδα. Με συνεργάτες που προσφέρουν «δωρεάν πίτσα, ποτά, νερό και όλους τους τύπους σνακ».

To Chaz την νύχτα

Όταν ο ήλιος δύει στο CHAZ, αναδύεται πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα. Ένας κάτοικος είπε στο Daily Caller, ένα συντηρητικό ειδησεογραφικό κατάστημα, ότι τη νύχτα, «κραυγές τρόμου» αντηχούν σε όλη τη ζώνη. Χωρίς την αστυνομία να διερευνήσει την πηγή αυτών των υποτιθέμενων κραυγών, η δικαιοσύνη στο CHAZ έχει επιβληθεί από τον τοπικό ράπερ Raz Simone, ο οποίος φαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί ως «εκ των πραγμάτων πολέμαρχος».

Βιντεοσκοπημένα βίντεο εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο όπου έδειχνε ο Ραζ να κυνηγάει και να ανακρίνει έναν κατηγορούμενο κλέφτη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από ένα πλήθος πριν πέσει στη νύχτα. Πιο ανησυχητικά, ο Raz καταγράφηκε προφανώς ότι μοιράζει τουφέκια σε μια ομάδα οπαδών, μερικοί από τους οποίους λέγεται ότι είναι ανήλικοι.

Επιπρόσθετα, ένας τοπικός ιδιοκτήτης επιχείρησης έγινε στόχος ενός εξοργισμένου όχλου την Κυριακή το βράδυ, αφού έπιασε έναν εμπρηστή που προσπαθούσε να πυρπολήσει την περιουσία του. Ο άνδρας είπε ότι κράτησε τον ύποπτο και προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την αστυνομία, αλλά δεν ήρθε βοήθεια και το πλήθος άρχισε να κατεβάζει το φράκτη του καταστήματός του.

«Η αστυνομία δεν θα έρθει», είπε ο ιδιοκτήτης σε έναν καμεραμάν. «Η πυροσβεστική δεν θα έρθει καν. Αυτό είναι πολύ κακό για τις επιχειρήσεις. Ο κοροναϊός ήταν αρκετά κακός, και τώρα αυτά τα πράγματα βασικά έβαλαν “το κερασάκι στην τούρτα”. »

Τα ασθενοφόρα, ωστόσο, έχουν αποσταλεί στο CHAZ σε πολλές περιπτώσεις, μετά από αρκετούς κατακτητές που φέρεται να έχουν υπερβολική δόση.

Εάν το CHAZ επιτρέπεται να λειτουργεί ως αριστερό φεστιβάλ χωρίς διακοπή μέρα με τη μέρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπήκε για να σταματήσει το πάρτι. Παρομοίως, η ζώνη έχει επιτρέψει να εκφυλιστεί σε αναρχία το βράδυ επειδή κανείς δεν έχει παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ έδωσε στην περιοχή μια θέση αγκυροβολίας και η δήμαρχος Jenny Durkan αρνήθηκε οποιαδήποτε αναφορά εγκλήματος εντός των συνόρων της ζώνης. Περιγράφοντας το πείραμα CHAZ ως «καλοκαίρι αγάπης», η Durkan απέρριψε τα αιτήματα του Προέδρου Donald Trump για την εξάλειψη των μπλοκ.

Όταν ο Τραμπ κάλεσε την Ντάρκαν να «τερματίσει αυτήν την εξαγορά του Σιάτλ», εκείνη μάλωσε τον πρόεδρο επειδή «φοβόταν τόσο τη δημοκρατία». Ομοίως, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ινσέλ είπε στον Τραμπ να μείνει έξω από το κράτος του.

Προοδευτική ουτοπία, κοινωνική δικαιοσύνη, ή και τα δύο, το πείραμα CHAZ είναι προς το παρόν ελεύθερο να παίξει. Ωστόσο, παρά την απροθυμία της Durkan και του Inslee να ενεργήσει, ο Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαβουλεύεται με τον Γενικό Εισαγγελέα William Barr για «γρήγορη επίλυση του προβλήματος».

Πηγη: RT.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα